Serviciul de Securitate din Ucraina, acuzat de o amplă operațiune de spionare a unor jurnaliști de investigație

Serviciul de Securitate din Ucraina, acuzat de o amplă operațiune de spionare a unor jurnaliști de investigație

Publicația de investigație ucraineană Bihus.info a relatat pe 5 februarie că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) s-a aflat în spatele supravegherii ilegale a jurnaliștiilor săi, după apariția în mediul online a unei înregistrări video în care unii dintre angajați ar fi consumat droguri în timpul unei petreceri private, relatează publicația ucraineană Kyiv Indepedent și agenția Reuters.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, bihus.info, care publică în mod regulat investigații despre oficiali și persoane private bogate din Ucraina, afirmă că o unitate SBU formată din 30 de persoane a spionat jurnaliştii în timpul unui eveniment corporativ organizat la un hotel în decembrie.

„Cine reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale în timp de război?”, întreabă bihus.info pe Telegram. „Clar jurnaliști, în opinia SBU”.

SBU a replicat că susține principiile unei prese libere ca parte a misiunii sale de apărare a intereselor naționale și a fost lansată o anchetă penală cu privire la utilizarea tehnologiei de spionaj. O sursă din cadrul organizației a declarat reporterilor că șeful uneia dintre unitățile sale, Departamentul Apărării Statului Național, a fost demis după ce acuzațiile au fost făcute publice luna trecută.

Într-o declarație pe Telegram, SBU a spus că unii reprezentanți ai presei au fost identificați drept clienți ai traficanților de droguri. În replică, Bihus.info a spus că un dosar împotriva unuia din cameramani săi a fost deschis de Poliția Națională, iar nu de SBU, iar acesta nu a fost pus sub acuzare și nici audiat.

Cum au fost spionați jurnaliștii

Luna trecută, un videoclip postat online de un grup puțin cunoscut prezintă unii dintrejurnaliștii bihus.info, la evenimentul din decembrie, în timp ce droguri recreative și vorbesc despre achiziționarea de canabis și MDMA, care sunt ilegale în Ucraina. Bihus.info a recunoscut că videoclipul este autentic, condamnând atât consumul de droguri, cât și supravegherea angajaților săi.

Filmarea cuprinde imagini surprinse de o cameră ascunsă în interiorul unei clădiri în care a avut loc petrecerea, precum și înregistrări video făcute pe stradă și apeluri telefonice interceptate, unde membrii redacției discută despre cumpărarea de droguri.

Potrivit relatării din 5 februarie, Bihus.info a obținut imagini de pe camerele de securitate dintr-un complex hotelier suburban unde echipa a stat la petrecere și i-a identificat pe cei care au instalat anterior camere ascunse în camerele unde au fost cazați jurnaliștii.

https://www.youtube.com/watch?v=nv4qSv8xSe0&t=1058s
Investigația jurnaliștilor bihus.info despre modul în care au fost spionați de SBU

Presuși ofițeri SBU s-au deplasat de mai multe ori în complexul suburban înaintea petrecerii Bihus.info sub pretextul pregătirii unui eveniment corporativ și au inspectat încăperile. Apoi, un grup de persoane conduse de unul dintre ofițerii SBU identificați ar fi instalat în secret camere de supraveghere în saună și în cel puțin opt camere.

După ce echipa Bihus.info a părăsit hotelul, alte două grupuri de persoane legate de SBU ar fi venit la hotel pentru a ridica echipamentele.

Operațiunea de spionaj s-a întins pe o durată de șase zile și a fost condusă de Departamentul pentru Protecția Statului Național al SBU, a scris publicația.

Reacția lui Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe 31 ianuarie pe șeful acestui departament, Roman Semencenko. La scurt timp, SBU a spus că acest departament va fi „întărit și optimizat”, inclusiv pentru „a garanta munca nestingherită și siguranța jurnaliștilor”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anunțat o anchetă privind spionarea jurnaliștilor și a denunțat încercările de a face presiuni asupra jurnaliștilor.

Relatarea despre supravegherea jurnaliștilor Bihus.Info a venit la o zi după ce Iuri Nikolov, un jurnalist proeminent cunoscut pentru investigarea scandalurilor de corupție în achizițiile publice din domeniul apărării, a acuzat că a fost amenințat de către oameni necunoscuți care au venit la domiciliu său.

Ambele cazuri au stârnit indignare în rândul comunității jurnalistice din Ucraina, care a condamnat incidentele drept presiuni împotriva presei libere.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *