Setarea de la routerul Wi-Fi pe care trebuie să o modifici imediat. Doar așa vei fi protejat de hackeri

Setarea de la routerul Wi-Fi pe care trebuie să o modifici imediat. Doar așa vei fi protejat de hackeri

Deși poate părea ambiguu, află că hackerii îți pot invada datele personale și prin routerul Wi-Fi. Este foarte ușor pentru ei să recurgă la o astfel de metodă și apoi să te șantejeze cu protejarea identității în schimbul unei sume colosale de bani, de exemplu.

Cum să-ți protejezi routerul Wi-Fi de hackeri

Potrivit statisicilor, în 2023, s-a înregistrat un număr record de încălcări de date personale, prin atacul hackerilor, prin routerul Wi-Fi.  Cu un procent de 20% au crescut astfel de escrocherii față de anul anterior, 2022.

Alysa Hutnik, avocat specializat pe protecția datelor cu Kelly, Drye & Warren LLP din Washington D.C trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea routerului Wi-Fi. Acesta are anumite setări din fabrică, iar ele sunt publice și o țintă ideală pentru răufăcători.

Odată ce ai achiziționat un router, îi poți schimba rapid setările. Alysa Hutnik subliniază că este foarte important să ne protejăm routerul de la bun început, încât să evităm orice problemă care ne afectează intimitatea.

 ”Nu trebuie să lași setările implicite din fabrică pentru că, ghici ce? Acestea sunt publice, nu-i așa?”, este semnalul de alarmă al avocatei de peste Ocean. Ea sugerează ca prim pas schimbarea parolei.

Setați o parolă puternică pentru routerul Wi-Fi

Nu utilizați parola care vi se propune la momentul instalării routerului pentru internet, ci creați voi una. Trebuie să fie foarte puternică. Cu cât mai multe caractere speciale, cu atât mai bine, chiar dacă va fi destul de complicat să o salvați apoi în telefon, de exemplu, când doriți să-l conectați la Wi-Fi.

”Este foarte ușor pentru hackeri să intre. Puteți să schimbați aceste setări implicite din fabrică, inclusiv parola, și să configurați o parolă foarte puternică. Asta este extrem de important”, a mai explicat avocata, potrivit huffingtonpost.co.uk.

În același timp, Alysa Hutnik, recomandă utilizarea unor setări criptate, prin opțiunea ”WPA” (acces protejat wireless). Aceasta este o modalitate prin care nu lași ”ușa din față deschisă”, adică nimeni nu-ți poate fura datele personale.

”De obicei, undeva în setările tale, există opțiunea ‘WPA’, sau Wireless Protected Access. Puteți, pur și simplu, să activați asta, iar acest lucru este, practic, ca și cum nu ai lăsa ușa din față deschisă, nu-i așa? Nu ai face asta în viața reală”, a mai explicat Alysa Hutnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *