Sfaturi utile de cum să dresezi o pisică

Sfaturi utile de cum să dresezi o pisică

Dacă ești un iubitor de animale și deții o pisică trebuie să știi că dresarea acesteia este o activitate pe cât dificilă, pe atât de captivantă. Însă, la fel ca în cazul câinilor, dresarea micuțelor feline presupune înțelegere, răbdare și, mai ales, timp. Pisicile sunt niște creaturi foarte independente, iar fiecare în parte are un limbaj al corpului și o personalitate distincte, aspecte care, coroborate cu privirea misterioasă și sunetele pe care acestea le emit, te vor putea ajuta să descoperi și să înțelegi mai bine ce își doresc.

Cercetătorii au descoperit că, deși oamenii au ținut pisici pe post de animale de companie încă din urmă cu 9.000 de ani, felinele de casă sunt doar semidomesticite. Dresarea unei pisici poate fi o misiune grea, însă cu puțină răbdare, așa cum spuneam, îți poți antrena pisica astfel încât să devină un animal de companie mai bun în mai multe feluri. Cum poți face asta îți vom spune în cele ce urmează.

Poate fi dresată o pisică la fel ca un câine?

Multe persoane care dețin o pisică își pun deseori întrebarea dacă felina poate să fie dresată în același mod în care se dresează un câine. Ei bine, răspunsul la această întrebare este unul cât se poate de simplu. Da, dresajul se poate aplica și în cazul micuțelor feline, însă trebuie să înțelegi că existe diferențe. Și, da, poți să folosești aceleași tehnici de dresaj, însă trebuie să fii conștient în permanență că, prin comparație cu câinii, pisicile sunt animale foarte independente, motiv pentru care vei descoperi că pot fi foarte reticente atunci când vine vorba să asculte comenzile cuiva. Cu toate acestea, dacă vei fi consecvent și răbdător, o să vezi că poți să-ți dresezi pisicuța într-un timp foarte scurt, iar rezultatele vor fi cele dorite. 

Mai exact, spre deosebire de un câine, nu trebuie să te aștepți ca o pisică să învețe să facă piruete, să stea ori să sară la comandă, să aducă lucrurile pe care i le arunci ori să miaune în fel și chip. În schimb, dresarea unei pisici presupune, între altele, să o înveți să folosească litiera, să vină la tine când o chemi, să stea liniștită când o îngrijești, să nu muște când este mângâiată, să-și ascute ghearele doar în locurile special amenajate sau să meargă în lesă.

De ce este important să-ți dresezi pisica

Contrar credinței populare, pisicile au nevoie de îmbogățire mentală și fizică. Dacă nu li se oferă o stimulare adecvată, pisicile pot ajunge să se plictisească, ceea ce poate duce mai târziu la apariția unor probleme cum ar fi comportamentul distructiv, creșterea în greutate, depresia și alte probleme de sănătate. Prin dresaj, pisica ta va fi nevoită să rezolve aceste probleme și de a fi recompensată pentru asta. În același timp, ea își va intensifica mișcarea, care este o formă excelentă de exercițiu mental și fizic, aflăm de pe site-ul CatSchool.

Dresarea pisicii tale este foarte utilă în activitățile de zi cu zi, precum:

să vină la tine atunci când o chemi – ajută mai ales când ştii că ar putea fi într-o situație periculoasă sau când vrei să vină în casă seara;
să stea liniștită când o periezi sau când îi tai gheruțele;
să accepte transportul în cușca specială de transport;
să accepte un drum cu mașina la cabinetul veterinar;
să interacționeze cu persoanele care vin la tine în vizită.

Dresarea pisicii cu ajutorul unui „clicker”

Mergând mai departe, este important de știut că antrenamentul cu pisica ta va contribui și la consolidarea legăturii pe care o ai cu ea. De asemenea, dresajul este o activitate amuzantă pe care să o faci împreună cu pisica ta pentru a construi încrederea. Pe măsură ce vei lucra cu micuța ta felină vei obține o înțelegere mai profundă a personalității sale, a limbajului corporal, precum și a modului în care îi funcționează mintea. Această înțelegere va construi o relație mai strânsă și va fi de ajutor și în alte domenii din viața pisicii tale.

Nu în ultimul rând, dresarea pisicii tale poate ajuta la eliminarea comportamentelor nedorite sau problematice. După cum am menționat deja, pisicile plictisite pot deveni distructive, așa că dacă acest lucru este ceva cu care pisica ta se luptă, dresajul te poate ajuta.

În același timp, poți utiliza antrenamentul cu „clicker”, un dispozitiv metalic de mici dimensiuni, aflat sub tensiune. Dacă apeși butonul cu care este prevăzut acesta va emite un sunet de „click”, care pentru pisică este echivalent cu o recompensă, potrivit WikiHow..

Acesta este recomandat pentru a corecta comportamentele problematice, precum zgârieturile nedorite sau mușcăturile. Atenție! Atunci când alegi un „clicker” asigură-te că acesta este potrivit pentru pisica ta pentru că există „clickere” mai zgomotoase, care ar putea-o speria.

Citește și: Rase de pisici – cele mai populare rase de feline

Folosește recompense

Înainte de toate este important de știut faptul că dresarea pisicilor se bazează pe înțelegerea comportamentului și comunicării lor. După cum precizam anterior, fiecare pisică este unică în felul ei și, drept urmare, va trebui să acorzi timp suficient pentru a observa și pentru a înțelege ceea ce pisicuța ta vrea să îți transmită.

De asemenea, trebuie să urmărești cu mare atenție limbajul corpului, mișcările cozii și ale urechilor, dar și felul ei de a se exprima prin felul în care miaună, prin scuipat, prin tors sau prin alte sunete pe care ea le poate emite. Cunoașterea și înțelegerea limbajului pisicii sunt aspecte esențiale și te vor ajuta să o stimulezi oferindu-i recompense care o vor motiva să învețe mai bine și, poate, chiar mai repede. Există trei tipuri de recompense pe care le poți folosi: cele bazate pe gesturi (mângâiat, scărpinat, pupat), recompense verbale (laudă pisica pe un ton cald și vesel) și gustări pentru pisici (hrană umedă sau uscată). Datorită faptului că pisicile au personalități diferite, tehnicile de dresaj să fie trebuie adaptate la nevoile și la temperamentul fiecăreia dintre ele, se mai menționează pe portalul WikiHow.

Evită pedepsele fizice și verbale

Un factor extrem de important în dresarea pisicilor este reprezentat de răbdare. Dacă dorești ca pisica ta să învețe unele comportamente bune sau să renunțe la cele nedorite trebuie să știi că te afli în fața unui proces pe care este nevoie să-l abordezi cu răbdare, dar mai ales cu blândețe deoarece este de durată și nu oferă rezultate imediate. Succesul va depinde în mare măsură de felul în care reușești să interacționezi cu pisica ta.

Recompensele și stimularea pozitivă sunt esențiale în dresarea pisicilor, iar experții în domeniu recomandă să apelezi cu încredere la recompense ori de câte ori pisica va respecta o anumită comandă, fie că aceasta constă într-o gustare ori într-o mângâiere însoțită de un pupic. În acest fel îți vei încuraja felina să repete aceste comportamente pozitive și, foarte important, vei consolida relația cu ea. În schimb, nu se recomandă pedepsele fizice și nici cele verbale pentru simplul fapt că acestea nu vor duce la rezultatele dorite, ba chiar pot afecta relația cu pisica ta.

Implică familia în dresarea pisicii

În primul rând stabilește ce vrei să înveţe pisica ta, iar apoi parcurge pași mici și siguri spre acest obiectiv. Înainte de a începe procesul de dresaj fixează-ți comenzile pe care le veţi folosi şi ce tipuri de comportamente doriţi să înveţe micuța felină. 

Pentru că unul dintre obiectivele dresajului este acela ca pisica ta să învețe să fie sociabilă, nu teritorială, este foarte important să-i implici în activitatea de dresaj pe toți membrii familiei. Unul dintre argumente ar fi și faptul că implicarea familiei ajută la consolidarea relațiilor pisicii cu toată lumea. Ca să dai dresajului o anumită coerență și pentru a crește șansele de reușită este important să îi informezi și pe ceilalți membri ai familiei tale în legătură cu obiectivele dresajului și care sunt metodele pe care urmează să le folosești. În schimb, dacă locuiești singur poți să apelezi la prieteni pe care îi poți invita de câteva ori la tine acasă pentru ca pisica ta să poată socializa și cu alte persoane.

Sesiunile de dresaj trebuie să fie scurte

Momentul ideal pentru a începe sesiunea de dresaj este acela când pisica ta este calmă și relaxată. Niciodată să nu începi ședințele de dresaj imediat după ce felina ta a mâncat ori când este obosită. Însă cel mai important aspect legat de sesiunea de dresaj. Sesiunile de antrenament scurte, dar frecvente și consistente vor fi mult mai eficiente decât cele mai lungi. Spre exemplu, două până la trei sesiuni de antrenament într-o zi de câte 5 minute fiecare este de obicei mai bine decât o singură sesiune de 15 minute.

Experții în domeniu recomandă ca prima sesiune să dureze cel mult 3-5 minute și să aibă loc o dată sau de două ori pe zi. Pe măsură ce pisica ta avansează, poți crește durata ședinței de dresaj până la 10-15 minute. Este esențial ca sesiunile să fie mai scurte pentru că, în acest fel, pisica va fi concentrată și nici nu-și va pierde interesul. Spre exemplu, dacă îți dresezi pisica cum să se joace cu jucăriile şi cu tine, lecţiile ar putea fi mai graduale, mai precizează site-ul CatSchool. 

Foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *