Simfonia Ro-Alert de la Festivalul Enescu. Revoltă după ce unul dintre cele mai așteptate spectacole a fost perturbat de telefoane. Radio România: „Concertul este parazitat, aproape compromis”

Simfonia Ro-Alert de la Festivalul Enescu. Revoltă după ce unul dintre cele mai așteptate spectacole a fost perturbat de telefoane. Radio România: „Concertul este parazitat, aproape compromis”

Un mesaj al Poliției care anunța dispariția unei minore a răsunat, luni seara, la Sala Palatului, mai puternic decât o celebra orchestră, condusă de unul dintre importanți dirijori ai momentului. „Orchestra și dirijorul nu înțelegeau ce se întâmplă, se uitau consternați unii la alții cu priviri suficient de expresive cât să îti vină să intri în pământ. Circul a durat toată seara”, a comentat pe Facebook unul dintre spectatorii revoltați.

Un concert susținut la Festivalul George Enescu a fost perturbat de telefoanele publicului, care au primit mesaje Ro-Alert pe toată durata reprezentației.

Mai mulți oameni care au asistat la moment au criticat pe rețelele sociale faptul că audiența nu și-a închis dispozitivele sau nu a activat modul avion pentru a nu deranja. În modul silent, telefoanele sună atunci când primesc un mesaj Ro-Alert.

Magia bruiată

Seria de evenimente de la Festivalul Enescu din ziua de luni, 4 septembrie, a fost încheiată cu un concert al Orchestrei Tonhalle din Zürich, dirijată de Paavo Järvi, considerat unul dintre cei mai importanți dirijori ai momentului. Solist a fost faimosul violoncelist român Andrei Ioniță.

Din repertoriu au făcut parte „Pacific 231. Mișcare simfonică”, de Honegger, Simfonia concertantă în si minor pentru violoncel și orchestră op. 8, de Enescu, și Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95 „Din lumea nouă”, de Dvořák. Evenimentul a avut loc la Sala Palatului, începând cu ora 20.00. 

În prima parte a concertului, înainte de pauză, a fost transmis un mesaj Ro-Alert cu privire la o persoană dispărută. Poliția anunța că o minora de 14 ani, din Chitila, care a dispărut alături de un copil de 1 an și 10 luni pe care îl avea în grijă.

Francisc Doboș: „Festivalul idioților cu smartfoane”

Faptul că mesajul a venit în valuri, inclusiv după pauza de la mijlocul concertului, fără ca publicul să închidă telefoanele sau să le treacă pe modul avion, i-a indigat pe o parte dintre spectatori. 

„Particip aproape zilnic la festivalul Enescu: superb, sublim, aproape divin uneori. În seara asta, însă, un mesaj Ro Alert ne-a făcut pe toți cei prezenți la Sala Palatului să tresărim în căutarea unor persoane dispărute în timpul concertului. Închipuiți-vă situația. Mesajele Ro Alert au făcut concurență serioasă orchestrei”, a scris pe pagina sa de Facebook preotul catolic Francisc Doboș.

„Mulți aveau telefoanele închise de tot sau pe modul avion. Lor nu le sunase Ro Alertu’. Dar nu le-au funcționat sinapsele sau le muriseră neuronii când spre sfârșitul concertului începeau să deschidă telefoanele sau să le scoată de pe modul avion. Vă dați seama cum începeau să le intre pe rând mesajul de alertă”, a mai povestit Francisc Doboș. 

„Există un film franțuzesc, Le dîner des cons, cina idioților. Iată că noi am avut la Sala Palatului festivalul idioților cu smartfoane”, a mai spus preotul.

„Orchestra și dirijorul nu înțelegeau ce se întâmplă, se uitau consternați unii la alții”

Momentul a fost povestit și de artistul Laurențiu Bogza: „Nu durează minunea 5 minute, că liniștea este întreruptă de sunetul sinistru de RoAlert începând cu un telefon, apoi cu mai multe, până au acaparat întreaga sală”.

Acesta continuă: „Orchestra și dirijorul nu înțelegeau ce se întâmplă, se uitau consternați unii la alții cu priviri suficient de expresive cât să îti vină să intri în pământ. Circul a durat toată seara, întrerupând și superbele 3 bisuri, dar și simfonia lui Dvořák, care nu a fost salvată decât de forțele orchestrei. La final, o voce din balcoanele superioare se aude: «Am venit să ascultăm muzică iar voi ați distrus această seară cu nesimțirea. Să vă fie rușine!» urmat de ropot de aplauze. Ce circ!”.

„Când suna a șaptea oară, după ce la pauză ți se explică ce să faci, nu mai ai nicio scuză”

„La primul concert clasic am fost cu tata, nu mai localizez bine data, știu doar că era de geacă afară. Nu mai țin minte ce am ascultat, dar îmi amintesc uimirea când la lucrarea românească, unul dintre muzicieni a intervenit cu o cârâitoare din aceea cu care sperii ciorile. Probabil, peste foarte mulți ani și puștiul meu va avea ca amintire rumoarea provocată de Ro-Alert la primul lui spectacol de clasică”, a scris și jurnalistul Europa FM Mihai Dinu.

Și arhitectul Mugur Kreiss a criticat lipsa de reacție a publicului pentru a-și închide telefoanele. „Concert cu Roalert la Sala Palatului. Când sună prima dată, zic că ești luat prin surprindere. Dar când suna a 7-a oară, după ce la pauză ți se explică ce să faci, adică să pui telefonul pe mod avion, nu mai ai nicio scuză. O seară făcută praf de câțiva imbecili, cărora după două ore tot le mai sunau telefoanele. N-am mai trăit niciodată așa ceva”, a scris acesta pe Facebook. 

O altă spectatoare a avut numai cuvinte laudative cu privire la prestația artiștilor de pe scenă, însă a remarcat și tulburările provocate de mesajul autorităților. „Tânărul violoncelist Andrei Ioniță a încântat publicul în această seară. A fost îndelung aplaudat și solicitat să facă bis nu mai puțin de trei ori. (…) Și, peste toată muzica, semnalele de pe Ro.Alert, care au sunat aproape încontinuu, de am crezut că afară e uragan sau că ne-au atacat rușii”, a comentat aceasta pe o rețea socială. 

„Numiți țara în care pe parcursul unui spectacol de 2 ore, cu pauză de 20 de minute, spectatorilor le sună, de la început și până la bis, Ro-Alert”, a comentat alt spectator.

Radio România Muzical: „Concertul este aproape compromis”

O reacție a venit inclusiv din partea Radio România Muzical, care acuză că înregistratea concertului a fost compromisă de alarmele repetate.

„Din respect pentru muzicieni, din respect pentru dvs., vă rugăm ca la toate concertele la care participați, fie că sunt în cadrul Festivalului George Enescu sau în oricare altă sală de concert, să țineți telefoanele setate în modul avion sau, și mai bine, să le închideți pe toată durata concertului. Noi tocmai am pregătit pentru a transmite Uniunii Europene de Radio, care cuprinde posturile publice importante europene, precum BBC, Radio France, RAI, etc., concertul de aseară de la Sala Palatului. Și suntem extrem de întristați de faptul că din punct de vedere sonor concertul este parazitat, aproape compromis, de intervenția repetată a alarmelor RO-Alert venite din telefoanele lăsate deschise de public”, a publicat pe pagina de Facebook postul de radio. 

La momentul publicării articolului, minora pentru care a fost lansat mesajul Ro-Alert nu fusese încă găsită.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *