Singurătatea este mai nocivă pentru sănătate decât fumatul, obezitatea și alcoolismul: Ce au descoperit cercetătorii

Rmag Breaking News

Rezultatele unui nou studiu efectuat de către compania de informatică Regenstrief Institute, alături de Școala de Medicină a Universității Indiana, arată că singurătatea poate fi mult mai dăunătoare pentru sănătate decât consumul de alcool, obezitatea, fumatul a cel puțin 15 țigări pe zi sau un stil de viață sedentar.

Singurătatea, o boală

Potrivit unui comunicat de presă despre cercetarea nouă, studiul sugerează că majoritatea persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult se consideră singure, iar acest lucru ar putea fi mai rău pentru sănătatea lor decât alcoolismul, obezitatea, fumatul sau sedentarismul.

Publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie, acest studiu revoluționar privind ceea ce cercetătorii numesc un „factor de stres biofizic” ar putea ajuta medicii să abordeze mai bine acest factor de stil de viață neglijat, care pare să reducă în mod semnificativ calitatea vieții pentru persoanele în vârstă.

Rezultatele au fost alarmante: aproape 53 la sută dintre persoanele în vârstă identificate într-un studiu de bază au experimentat singurătatea, iar printre acestea, rezultatele legate de sănătatea mentală și fizică au fost mult mai proaste în diferite grupuri demografice și condiții de sănătate.

Oamenii în vârstă, cei mai afectați

Conform cercetărilor anterioare, singurătatea este asociată cu riscuri mai mari de mortalitate decât factorii de stil de viață menționați anterior – deși, să fim corecți, cele două pot fi corelate atunci când singurătatea duce la excese în alimentație și consum de alcool sau reduce dorința sau chiar capacitatea de a face exerciții fizice.

„Pe baza literaturii și a cercetărilor, singurătatea are influențe asupra sănătății care sunt destul de semnificative și destul de puternice”, a declarat în comunicatul de presă al Regenstrief profesorul și cercetătorul Monica Williams-Farrelly de la IU.

„Deci, în același mod în care întrebăm adulții mai în vârstă: ‘Fumați? Sau vă măsurați glicemia?’ Ar trebui să întrebăm și să măsurăm singurătatea și să oferim soluții”.

Williams-Farrelly și colegii săi și-au colectat datele trecând prin studiul privind Rezultatele Îngrijitorilor la Testarea Bolii Alzheimer, un sondaj în desfășurare care evaluează testarea demenței între clinicieni. Deși setul lor de date provine din perioada culminantă a pandemiei COVID-19 în 2020 și 2021, cercetătorii au declarat că au identificat o tendință crescătoare a singurătății mult înainte de izbucnirea coronavirusului și a izolării aferente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *