Sistemul penitenciar din Rusia, ținta hackerilor care au vrut să răzbune moartea lui Navalnîi. Ce au făcut

Sistemul penitenciar din Rusia, ținta hackerilor care au vrut să răzbune moartea lui Navalnîi. Ce au făcut

Un grup de hackeri anti-Kremlin a căutat răzbunare la câteva ore după ce autoritățile ruse au anunțat, pe 16 februarie, moartea principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, într-o colonie penală din zona arctică. Hackerii au furat informații despre sute de mii de prizonieri ruși, inclusiv cei din penitenciarul unde a murit Navalnîi, relatează CNN.

Bazându-se pe interviuri cu hackerii, capturi de ecran și analize ale datelor, postul american notează că grupul anti-Kremlin a avut acces la o rețea de calculatoare legată de sistemul penitenciar din Rusia și astfel a postat o fotografie a lui Navalnîi pe site-ul web al contractorului închisorii piratate.

„Trăiască Aleksei Navalnîi!”, scria în mesajul de pe site-ul piratat, alături de o fotografie cu opozantul rus și soția sa, Iulia, la un miting politic.

Totodată, hackerii, care spun că sunt sunt un amestec de naționalități, inclusiv ruși și ucraineni, susțin că au reușit să fure o bază de date cu informații despre sute de mii de prizonieri ruși, rudele și contactele acestora. Potrivit grupului baza de date conține informații despre aproximativ 800.000 de persoane.

CNN precizează că, în urma unei analize, a descoperit unele intrări duplicate în baza de date, dar că aceasta conține în continuare informații despre sute de mii de oameni. De asemenea, jurnaliștii americani spun că au reușit să potrivească mai multe nume de prizonieri din capturi de ecran oferite de hackeri cu persoane care, potrivit datelor publice, se află în prezent în închisorile rusești.

Hackerii împărtășesc aceste date, inclusiv numerele de telefon și adresele de e-mail ale prizonierilor și rudelor acestora „în speranța că cineva îi poate contacta și ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat cu Navalnîi”, a declarat pentru CNN unul dintre membrii grupului care spune că este implicat în această breșă.

Economatul online al sistemului penitenciar rusesc, piratat

De asemenea, ca parte a atacului, hackerii au accesat economatul online al sistemului penitenciar rusesc, de unde rudele cumpără mâncare pentru deținuți, pentru a schimba prețurile unor produse precum tăiței și conserve de carne de vită la o rublă, adică aproximativ 0,01 dolari, potrivit capturilor de ecran și videoclipurilor cu achiziții din magazinul online postate de hackeri. În mod normal, aceste produse costă peste un dolar.

Administratorul magazinului online a observat neregulile după câteva ore, spune persoana citată, adăugând că au trecut trei zile până când personalul IT de la magazin a reușit să închidă complet reducerile oferite de hackeri.

„Urmăream (jurnalele de acces la magazinul online) și se derulau din ce în ce mai repede, tot mai mulți clienți făcând cumpărături”, a declarat hackerul.

Cunoscut oficial sub numele de JSC Kaluzhskoe, magazinul online pentru închisori este deținut de statul rus și deservește 34 de regiuni ale țării, conform datelor din registrele de afaceri rusești analizate de CNN, care precizează că a cerut un punct de vedere atât de la reprezentanții magazinului, cât și de la Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei (FSIN) și de la administratorii site-urilor pe care hackerii spun că le-au piratat.

Atacul hackerilor a mers mai departe, aceștia trimițând note administratorilor magazinului online al închisorii, prin care i-au avertizat să nu șteargă mesajele pro-Navalnîi de pe site. Când aceștia au refuzat, hackerii s-au răzbunat distrugând unul dintre serverele de calculator ale administratorilor, a afirmat membrul grupului citat de CNN.

JSC Kaluzhskoe a anunțat pe 19 februarie, într-o postare pe platforma rusească de socializare VK, că a avut o „defecțiune tehnică” care a dus la „reflectarea incorectă” a „prețurilor pentru alimente și produse de primă necesitate”.

Tom Hegel, un expert în securitate cibernetică cu experiență în analiza de date și cercetător principal în la firma americană SentinelOne, afirmă că toate datele au semne de autenticitate și că provin de la magazinul închisorii care a fost piratat.

Hackerii „au avut în mod clar acces complet pentru a obține toate acestea. (…) Cantitatea de imagini capturate și de date furnizate este destul de amănunțită”, a declarat specialistul.

Hacktivism „la un nivel fără precedent”

CNN menționează în acest context că, în cei peste doi ani care au trecut de când Rusia a invadat Ucraina, s-a răspândit foarte mult pirateria informatică motivată politic, cunoscută drept „hacktivism”.

La începutul invaziei, un ucrainean s-a răzbunat prin divulgarea de date interne ale unei bande rusești de ransomware care arătau presupusele legături ale grupului cu serviciile secrete rusești.

De asemenea, hackeri proucraineni de diferite orientări s-au alăturat acestui tip de acțiuni, revendicând responsabilitatea pentru atacuri asupra unui furnizor rus de internet și asupra unor site-uri care transmiteau anul trecut un discurs al lui Vladimir Putin.

Cercetătorul Tom Hegel vorbește despre faptul că războiul din Ucraina „a început, fără îndoială, un nou capitol în utilizarea hacktivismului, fără precedent în amploarea sa actuală”.

„Hacktivismul a apărut ca un instrument puternic pentru diverse grupuri pentru a-și exprima perspectivele, pentru a se ralia în spatele națiunilor lor, pentru a viza adversarii percepuți și pentru a încerca să influențeze traiectoria războiului”, spune expertul din SUA.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *