Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică: Doi elevi din București care au reușit să ajungă în etapa națională concursului au fost descalificați de inspectorat. Care este motivul

Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică: Doi elevi din București care au reușit să ajungă în etapa națională concursului au fost descalificați de inspectorat. Care este motivul

Doi elevi din București care au reușit să ajungă în etapa națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică, aflată la prima ediție, au fost descalificați pentru că sunt la gimnaziu, or competiția e doar pentru elevii de liceu.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), co-organizator al olimpiadei alături de Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că cei doi elevi vor putea să participe la etapa națională în afara regulamentului și că sunt încurajați să meargă la competițiile naționale de profil.

 

Cum au reușit cei doi elevi să se înscrie la olimpiada pentru liceeni, deși sunt la gimnaziu

 

Înscrierea la olimpiadă s-a făcut printr-o platformă informatică. Elevii au bifat că sunt clasa a IX-a, deși sunt la clasa a VIII-a, respectiv a VII-a.

„Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) s-a desfășurat pe o platformă disponibilă online, unde elevii aveau posibilitatea să intre și să se înscrie, bifând totodată și la ce clasă participă. Regulamentul aprobat de Minister pentru OSC menționează clar că este o competiție dedicată elevilor de liceu (clasele IX-XII), astfel că participanții puteau selecta la înscriere doar una dintre aceste variante.

La finalul etapei județene, organizatorii au extras din platformă rezultatele în funcție de punctaj, pe care le-am trimis fiecărui inspectorat județean care a organizat competiția în teritoriu, pentru validare. Astfel, au apărut unele cazuri în care participanții au fost declarați neeligibili și au trebuit descalificați, conform regulamentului”, a transmis DNSC, pentru Edupedu.ro.

Cei doi elevi au ieșit pe locurile 3 și 4 în ierarhia pe Capitală, după ce au rezolvat subiectele pentru clasa a IX-a. Astfel, ei au reușit să ajungă în etapa națională a concursului, dar au fost descalificați apoi de Inspectoratul General al Municipiului București (ISMB), care a constatat că, de fapt, nu erau în clasa a IX-a.

În concursul pe București au fost 19 candidați.

Conform rezultatelor, sunt 9 elevi în toată țara, la clasa a IX-a, care s-au calificat la etapa națională.

 

DNSC și Ministerul Educației, reacții în cazul celor doi elevi

 

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al DNSC, a declarat pentru Edupedu.ro că cei doi elevi vor putea să participe la etapa națională în afara regulamentului și că sunt încurajați să continue să se înscrie la competițiile naționale de profil: „Căutăm variante să-i primim și să-i încurajăm, oricum vor fi primiți în afara concursului la etapa națională. Sunt trei posibilități de a ajunge în lotul României, nu doar olimpiada, mai sunt Campionatul Național și programul național Unbreakable unde sunt și traininguri și webinarii. Noi vrem să promovăm astfel de talente, să le ținem aproape și să le antrenăm pe lângă lotul național al României – clasele a VII-a, a VIII-a, este absolut de apreciat. Vrem să stimulăm interesul și la clasele mai mici”.

De asemenea, DNSC a transmis într-un comunicat faptul că „Este un semn încurajator pentru talentul din domeniu securității cibernetice în România și o lecție de învățat pentru noi, organizatorii. Astfel, ne gândim astfel ca la ediția următoare să luăm în considerare și o competiție specială dedicată elevilor de gimnaziu. (…) Invităm pe cei doi elevi ca, în cazul în care nu obțin un răspuns pozitiv cu privire la acordarea unei derogări, să participe la faza națională în afara concursului”.

„Din punctul de vedere al organizatorului, în ipoteza în care fiul dumneavoastră s-ar califica în lotul național, acesta nu știe cum ar putea să participe la activități, având în vedere restricțiile de vârstă de 14, respectiv 16 ani, impuse de organizatorii internaționali”, a mai transmis Ministerul Educației în răspunsul către sesizarea unui părinte, referitor la o eventuală participare la European Cybersecurity Challenge (ECSC), în condițiile în care elevul are oricum peste 14 ani.

„Propunerea noastră și a Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), co-organizator al Olimpiadei de Securitate Cibernetică, este ca fiul dumneaovastră să participe în afara concursului”, a conchis Ministerul Educației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *