Șoarecele, pisica sau câinele – cine este, de fapt, cel mai INTELIGENT?

Șoarecele, pisica sau câinele – cine este, de fapt, cel mai INTELIGENT?

Evaluarea inteligenței animalelor este o misiune extrem de delicată și dificilă, care a stârnit interesul oamenilor de știință și al iubitorilor de animale deopotrivă.Ce criterii folosim pentru a defini ce înseamnă să fii deștept? Există un răspuns clar și obiectiv la întrebarea cine este mai deștept – șoarecele, pisica sau câinele?

Capacitatea de rezolvare a problemelor

Unul dintre domeniile în care se poate evalua inteligența animalelor este capacitatea de rezolvare a problemelor, adică abilitatea de a găsi soluții creative și eficiente la provocări diverse.

 

La acest capitol, ȘOARECELE are un avantaj față de pisică și câine, deoarece este un animal adaptabil și inventiv, care poate supraviețui în condiții dificile și poate găsi resurse alimentare în cele mai neașteptate locuri, dar și să învețe din experiența semenilor. De exemplu, un studiu a arătat că șoarecii pot învăța să evite capcanele cu brânză dacă observă că alți șoareci au fost prinși.

Pisica și câinele au, de asemenea, capacitatea de rezolvare a problemelor, dar la niveluri diferite.

 

Pisica poate folosi unelte simple, cum ar fi o minge sau o cutie, poate învăța să deschidă uși, sertare sau dulapuri, dacă știe că acolo se află ceva de interes.

Și câinele poate învăța o varietate de comenzi și trucuri, dacă este antrenat și recompensat corespunzător. 

 

Formarea de concepte

Un alt domeniu în care se poate evalua inteligența animalelor este formarea de concepte, adică abilitatea de a recunoaște și de a clasifica obiecte, culori, forme, numere sau categorii. În acest sens, se pare că PISICA ȘI CÂINELE au un avantaj față de șoarecele, deoarece au o capacitate mai mare de a procesa informații complexe și de a face generalizări.

 

Asta însemnă că pot recunoaște și distinge obiecte după formă, culoare, mărime sau funcție. Așa se explică de ce câinii pot alege obiectul corect atunci când li se cere verbal.

Pisica și câinele pot, de asemenea, forma concepte abstracte, cum ar fi numerele sau categoriile:. felinele fac distincție între cantități mici de obiecte, iar caninele pot clasifica fotografii după criterii precum prezența sau absența unui alt câine sau a unui om.

Inteligența socială

Un ultim domeniu în care se poate evalua inteligența animalelor este inteligența socială, adică abilitatea de a comunica, de a coopera, de a empatiza și de a înțelege emoțiile și intențiile altor indivizi.

La acest capitol, CÂINELE are un avantaj față de pisica și șoarecele, deoarece este un animal mai sociabil și mai adaptat la conviețuirea cu oamenii.

El este cel care-și folosește inteligența pentru a coopera și a colabora cu oamenii și cu alți câini. Câinele poate învăța reguli sociale și poate respecta ierarhii și roluri. Câinele poate participa la activități de grup, cum ar fi vânătoarea, jocul sau dresajul, și poate coordona acțiunile cu ceilalți membri ai echipei. Un studiu a arătat că câinii pot învăța să coopereze pentru a trage de o frânghie și a obține o recompensă alimentară.

Concluzie

Fiecare animal are punctele lui forte și slabe, în funcție de domeniul de inteligență analizat. Șoarecele este mai deștept la rezolvarea problemelor, pisica și câinele sunt mai deștepți la formarea de concepte, iar câinele este mai deștept la inteligența socială. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *