Sondaj AtlasIntel: Două alianțe, principalele câștigătoare la europarlamentare

Sondaj AtlasIntel: Două alianțe, principalele câștigătoare la europarlamentare

Astfel, alianța PSD-PNL ar obține la alegerile europarlamentare din luna iunie doar 31,6% din voturi. Este urmată de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) care ar obține 24,6%. Pe locul trei se află partidul AUR cu 19,9%.

Două alianțe, principalele câștigătoare la europarlamentare

Sondajul a fost realizat în perioada 5-9 aprilie la comanda Digi24 și arată cum vor vota românii la alegerile europarlamentare. Potrivit cercetării, Alianța Dreapta Unită (ADU) depășește partidul AUR, iar partidul Dianei Șoșoacă intră în Parlamentul European cu 8%.

Datele demografice arată că Alianța PSD-PNL este votată majoritar de persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în timp ce Dreapta Unită primește cele mai multe voturi de la cei cu vârsta între 40 și 49 de ani. AUR este partidul care primește cele mai voturi de la electoratul tânăr, cu vârsta între 18 și 29 de ani.

Întrebați dacă alianța între PSD și PNL a fost o idee bună, peste jumătate dintre români consideră că nu, în timp ce doar 35% au o părere favorabilă.

Cercetarea AtlasIntel a vrut să afle și opinia românilor în legătură cu partidele suveraniste/naționaliste. Aproape jumătate dintre respondenți cred că acestea ”sunt cu siguranță o problemă”, iar 19,2% spun că ”sunt mai degrabă o soluție”.

Principalele probleme ale României

Principalele probleme cu care se confruntă țara în opinia respondenților sunt corupția, amenințările externe, precum războiul sau atacurile teroriste. Sărăcia și șomajul sunt alte probleme care îi preocupă români.

Creșterea taxelor este considerată cea mai mare greșeală a guvernului PSD-PNL, însă 34,7% nu văd nicio realizare pozitivă a actualilor guvernanți.

La capitolul realizări, totuși, 20% dintre români au bifat plafonarea prețurilor în energie drept principala realizare a guvernului, iar legea pensiilor este apreciată de 14,6%. Aderarea parțială la Schengen este văzută ca un lucru bun de 14,4% dintre respondenți.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 aprilie – 9 aprilie pe un eșantion de 1.764 respondenți, prin metoda ”recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare de +-2%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *