Sondaj INSCOP: PSD ocupă primul loc în intenția de vot la alegerile parlamentare. Ce scoruri scot AUR și PNL

PSD, PNL și AUR sunt, în ordine, primele trei partide în intenția de vot exprimată de cei care au declarat că vor merge la urne la alegerile parlamentare în cadrul unui sondaj INSCOP făcut la comanda News.ro.

Jumătate dintre cei chestionați (50,1%) au declarat că ar merge sigur la vot dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul legislativ, în timp ce 23,7% au spus că sigur nu se vor prezenta la urne.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa urmatoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”, în cazul celor chestionați care au spus că vor merge sigur la vot și au ales un partid din listă (37.8% din eşantion), rezultatele sunt urmăoarele: 31% ar vota cu PSD, 20,4% cu PNL, 19,7% cu AUR, 12% cu USR, 4,6% cu UDMR, 3,1% cu SOS, 2,7% cu Partidul Verde, 1,7% cu PMP, 1,5% cu Pro România, 1% cu Forţa Dreptei, 0,7% cu REPER și 1,6% cu alt partid.

Pragul electoral necesar intrării în Parlament este de 5%.

În cazul celor care doar au ales un partid din listă, indiferent dacă vor merge sau nu la vot, cei nehotărâți fiind excluși, rezultatele obținute arată astfel: PSD – 29,1%, AUR – 22,4%, PNL – 20,4%, USR – 11%. Celelalte formaţiuni ar obține procente sub pragul electoral.

„Ce constatăm din date este că PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi, în timp ce AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt. În acest moment nu putem vorbi despre tendinţe foarte clare de evoluţie/involuţie a intenţiei de vot”, a declarat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

El precizează că felul în care vor evolua tendințele în lunile următoare depinde de „modul în care va evalua populaţia mersul economiei, al preţurilor, precum şi de politicile publice cu impact major precum cele legate de taxe, salarii sau pensii”, precum și de posibilele subiecte legate de cazuri de corupție sau situații de criză neprevăzute.

Datele din sondajul INSCOP Research au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). La sondaj au participat 1.550 de persoane, un eșantion reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *