Spania, prima țară care vrea să impună obligativitatea purtării măștii – Cazurile de gripă și COVID, în creștere

Spania, prima țară care vrea să impună obligativitatea purtării măștii – Cazurile de gripă și COVID, în creștere

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat ca oamenii să rămână acasă dacă se simt rău şi să ia în considerare purtarea de măşti atunci când se află în mulţimi sau în unităţile sanitare.

Gripa se răspândeşte, aşa cum se întâmplă de obicei în această perioadă a anului, dar afectează unele ţări mai mult decât altele.

ECDC a precizat că europenii ar trebui să urmeze recomandările naţionale privind vaccinarea grupurilor vulnerabile. Gripa circulă în prezent la niveluri mai ridicate decât alţi agenţi patogeni respiratori comuni, inclusiv virusul Sars-CoV-2 care provoacă COVID-19, a precizat centrul european.

Mai multe regiuni spaniole au ordonat deja de săptămâna trecută ca pacienţii, vizitatorii şi personalul din spitale să poarte măşti. Guvernul central al Spaniei a propus luni extinderea acestei cerinţe la nivel naţional, dar unii lideri regionali responsabili cu politica de sănătate au respins până acum această propunere, o decizie fiind aşteptată miercuri.

“Un lucru pe care îl ştim că va limita epidemiile şi va proteja persoanele vulnerabile este masca”, a declarat ministrul sănătăţii, Monica Garcia, la TVE. “Este o măsură de bun simţ, susţinută ştiinţific şi acceptată pe scară largă de către public”, a declarat ea.

Guvernul a propus, de asemenea, să permită oamenilor să se autodiagnosticheze, în cazurile mai uşoare, şi să îşi ia trei zile de concediu de odihnă, în loc să aibă nevoie de un bilet de la medic.

Spania a fost printre ultimele ţări europene care au renunţat la cerinţa de a purta măşti de protecţie în urma pandemiei COVID-19, oamenii fiind sfătuiţi să le poarte în transportul public până în februarie 2023, iar în centrele de sănătate şi farmacii până în iulie.

RECORD ÎN ITALIA

În Italia, persoanele care au suferit de boli asemănătoare gripei, care includ atât gripa, cât şi COVID-19, au atins un nivel record în ultimele două săptămâni ale anului 2023, depăşind chiar şi epidemia de COVID, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate. Incidenţa în Italia a fost de 17,5 cazuri la mia de persoane în săptămâna 52 şi de 17,7 cazuri la mia de persoane în săptămâna precedentă.

Experţii italieni au declarat că această creştere ar putea fi pusă pe seama faptului că majoritatea oamenilor nu mai poartă măşti şi că mai puţini oameni s-au vaccinat până acum în acest sezon. Până în prezent nu a existat niciun semn că guvernul italian ia în considerare reintroducerea obligativităţii folosirii măştilor.

La rândul său, ministrul portughez al sănătăţii, Manuel Pizarro, a declarat luni că în prezent nu există niciun motiv pentru o recomandare generalizată privind utilizarea măştilor, recunoscând totodată că şi ţara se confruntă cu o epidemie de gripă care a crescut timpii de aşteptare în secţiile de urgenţă ale spitalelor la peste 10 ore în ultimele săptămâni. În unităţile de terapie intensivă, proporţia cazurilor de gripă a atins un nivel record de 17% în ultima săptămână din 2023, potrivit autorităţii sanitare.

Ţările din alte părţi ale lumii au adoptat, de asemenea, din nou obligativitatea utilizării măştilor. Spitalele din cel puţin patru state americane au restabilit obligativitatea folosirii măştilor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră şi alte boli respiratorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *