Statul român, dat în judecată pentru că legea apei potabile nu poate fi aplicată – Calitatea apei de la robinet, neglijată de 2 ministere

Statul român, dat în judecată pentru că legea apei potabile nu poate fi aplicată – Calitatea apei de la robinet, neglijată de 2 ministere

 

Noua lege a apei potabile care a fost promulgată încă din ianuarie acest an s-a împotmolit. Încă nu are norme de aplicare elaborate de instituțiile responsabile, deși trebuie să își producă efectele în câțiva ani, potrivit noilor reglemetări europene. Un ONG a anunțat că dă în judecată Guvernul României pentru că normele de aplicare nu au fost publicate la timp pentru a fi siguri că apa pe care o beau consumatorii români este sigură.

Mai exact, este vorba despre o ordonanță de guvern prin care instituțiile statului primesc noi responsabilități pentru a se asigura că apa care curge la robinet sau pe care o bem din sticle este pură, fără bacterii și substanțe nocive, exact ca în restul Europei, relatează Realitatea PLUS. 

Această lege are nu mai puțin de 17 pagini în care sunt descrise și definite criteriile pe care trebuie să le îndeplinească apa de băut. Fără norme de aplicare, legea nu poate fi pusă în practică, deși a fost publicată în Monitorul Oficial din 25 ianuarie 2023.

Noua lege a apei potabile trasează noi responsabilități pentru autoritățile statului. Este vorba despre Ministerul Sănătății și implicit Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția Publică de Sănătate, dar și de Apele Române. Toate aceste instituții trebuie să colaboreze pentru a se asigura că apa potabilă, care curge la robinetele din gospodăriile românilor, este într-adevăr curată și bună de băut, relatează Realitatea PLUS.

De asemenea, prin noua lege, rețelele de distribuție interioară a apei – țevile prin care este transportată apa – trebuie să fie la standardele prevăzute. Acestea trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru ca apa care curge la robinet să fie curată și la parametrii prevăzuți pentru nu fi periculos să fie băută.

Legea descrie cu lux de amănunte ce trebuie să facă autoritățile pentru a se asigura că apa care curge la robinet în casele oameniloro este . În plus, apare acest principiu de trasabilitate a apei, relatează Realitatea PLUS. Conform acestuia, autoritățile trebuie să știe tot timpul ce se întâmplă cu apa pe care o beau românii: din momentul în care este captată, fie că e vorba de un lac de acumulare, un izvor natural, până când iese la robinetul din gospodării. 

Un ONG a anunțat că va da în judecată Guvernul pentru că Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului nu au elaborat normele de aplicare pentru noua lege a apei potabile, potrivit Realitatea PLUS. Normele descriu exact cum trebuie să acționeze instituțiile publice ca apa pe care o beau românii să fie sigură. 

 

Ce prevede noua lege a APEI POTABILE – Obligațiile ministerelor Sănătății, Mediului, DSP, INSP

 

Noua lege a apei potabile prevede, potrivit Art. 7, alin. 7), „Evaluarea riscurilor care vizează sistemele de distribuție interioară se realizează până la data de 1 ianuarie 2029 de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și Institutul Național de Sănătate Publică. Evaluarea riscurilor se reanalizează o dată la 6 ani și se actualizează ori de câte ori este necesar”.

În plus,  la Art. 19, Alin.1) și 2) și 3) se mai prevede ca „1) Până la data de 1 ianuarie 2029, pe baza datelor furnizate de către autoritățile administrației publice locale și ministerele de linie care implementează programe de investiții publice, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu suportul, după caz, al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ANRSC și al Institutului Național de Statistică, pune la dispoziție și actualizează din 6 în 6 ani un set de date care cuprinde informații privind măsurile adoptate de către autoritățile administrației publice centrale și locale pentru îmbunătățirea accesului la apă potabilă și pentru promovarea utilizării acesteia și privind procentul de populație care are acces la apa destinată consumului uman. Setul de date nu include apa îmbuteliată în sticle sau recipiente. (2) Până la data de 1 iulie 2027, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române“, stabilește și apoi actualizează la 6 ani un set de date care conține informații legate de evaluarea și gestionarea riscurilor care vizează bazinele hidrografice aferente punctelor de captare”. Potrivit Alin. 3), Ministerul Sănătății, prin INSP și direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, alături de Ministerului Dezvoltării, trebuie să stabilească și să actualizeze o dată la 6 ani un set de date care conține informații legate de evaluarea riscurilor pentru sistemele de distribuție interioară. În același timp, „Ministerul Sănătății și, după caz, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române“, stabilesc și actualizează anual un set de date care conține rezultatele monitorizării în cazul depășirii valorilor parametrilor prevăzute”.

Citește tot ce prevede noua lege a APEI POTABILE – AICI

 

CERINȚE MINIME privind valorile parametrilor utilizați pentru a evalua calitatea apei potabile

 

Tabel A – Parametri microbiologici

ParametruValoare admisăUnitate de măsurăEnterococi intestinali0număr/100 mlEscherichia coli (E. coli)0număr/100 ml

Tabel A1 – Parametrii microbiologici pentru apa comercializată în sticle sau în alte recipiente

ParametruValoare admisăUnitate de măsurăEscherichia coli (E. coli)0număr/250 mlEnterococi0număr/250 mlPseudomonas aeruginosa0număr/250 mlNr. de colonii la 22°C100număr/mlNr. de colonii la 37°C25număr/ml

Tabel B – Parametri chimici

ParametruValoare admisăUnitate de măsurăNoteAcrilamida0,1μg/lNota 1Arsen10μg/l Benzen1,0μg/l Benzo(a)piren0,01μg/l Bisfenol A2,5μg/l Bor1,5mg/lNota 2Bromați10μg/l Cadmiu5,0μg/l Clorat0,25mg/lNota 3Clorit0,25mg/lNota 3Acizi haloacetici60μg/lNota 4Crom total25μg/lNota 5Cupru2,0 mg/l Cianuri totale50μg/l 1,2 dicloretan3,0μg/l Epiclorhidrină0,1μg/lNota 1Fluoruri1,5mg/l Plumb5μg/lNota 6Mercur1,0μg/l Microcistină-LR1,0μg/lNota 7Nichel20μg/l Nitrați50mg/lNota 8, 9Nitriți0,5mg/lNota 8, 9Pesticide0,1μg/lNota 10, 11Pesticide total0,5μg/lNota 12PFAS total0,5 μg/lNota 13Suma PFAS0,1 μg/lNota 14Hidrocarburi aromatice policiclice0,1μg/lNota 15Seleniu20μg/lNota 16Stibiu (Antimoniu)10μg/l Tetracloretenă și tricloretenă10μg/lNota 17Trihalometani total100μg/lNota 18Uraniu30μg/l Clorură de vinil0,50μg/lNota 19

 Parametri relevanți pentru evaluarea riscurilor care vizează sistemele de distribuție casnică

ParametruValoare admisăUnitate de măsurăNoteLegionella< 1.000UFC/l1Plumb10μg/l2

Tipul de „pesticide” monitorizate reprezintă:  insecticide organice; erbicide organice; fungicide organice; nematocide organice; acaricide organice; algicide organice; rodenticide organice; produse organice de combatere a mucegaiului; produse conexe (printre altele, regulatori de creștere),împreună cu metaboliții lor. Un metabolit al unui pesticid este considerat relevant pentru apa destinată consumului uman dacă există motive să se presupună că acesta are proprietăți intrinseci comparabile cu cele ale substanței-mamă din punctul de vedere al activității sale pesticide țintă sau că fie acesta, fie produsele sale de transformare generează un risc asupra sănătății consumatorilor, se mai menționează în OUG privind calitatea apei destinate consumului uman publicată în Moonitorul Oficial din 25 ianuarie 2023.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *