Stoltenberg anunță că NATO depune eforturi pentru a trimite Ucrainei apărarare antiaeriană suplimentară, în special sisteme Patriot

Stoltenberg anunță că NATO depune eforturi pentru a trimite Ucrainei apărarare antiaeriană suplimentară, în special sisteme Patriot

NATO “lucrează” pentru a trimite Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, a declarat joi, 18 aprilie, secretarul general Jens Stoltenberg, adăugând că întârzierile în furnizarea acestui ajutor afectează eforturile Kievului de a rezista atacurilor Rusiei, scrie News.ro preluând Reuters.

“Am strâns informații despre diferitele sisteme de apărare antiaeriană pe care le avem în cadrul NATO, concentrându-ne pe sistemele Patriot. Şi lucrăm cu aliaţii pentru a ne asigura că aceştia redistribuie anumite sisteme în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7 care se desfăşoară pe insula italiană Capri.

“Lucrăm la posibilitatea trimiterii unor baterii Patriot suplimentare în Ucraina. Suntem în contact cu anumite ţări”, a adăugat șeful NATO, calificând drept “crucială” această armă de apărare antiaeriană folosită de armata americană şi de mai multe ţări aliate din Europa.

Jens Stoltenberg a precizat că şi alte sisteme de apărare ar putea fi furnizate Ucrainei. În special, el a menţionat sistemul de rachete sol-aer NASAMS.

“Întârzierile în livrarea apărării aeriene înseamnă că mai multe rachete ruseşti îşi vor lovi ţintele în Ucraina. Întârzierile în livrarea muniţiilor înseamnă că Rusia va putea să avanseze mai mult pe linia frontului”, a subliniat el.

Vineri va avea loc un Consiliu NATO-Ucraina la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat să participe prin videoconferinţă.

Ucraina, care este bombardată fără încetare de Rusia de săptămâni întregi, se confruntă cu o lipsă critică de muniţii, în special de rachete antiaeriene, din cauza blocării ajutorului american de către republicani, care au majoritatea în Camera Reprezentanţilor, şi a incapacităţii UE de a-şi onora angajamentele în acest domeniu.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a fost mulţumit să vadă semne încurajatoare în Congresul SUA cu privire la posibila deblocare a ajutorului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Un vot este programat sâmbătă în Camera Reprezentanţilor.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *