Stoltenberg dă asigurări că NATO nu este şi nu va fi parte a războiului din Ucraina. Nicio promisiune concretă pentru Kiev în privința sistemelor Patriot

Stoltenberg dă asigurări că NATO nu este şi nu va fi parte a războiului din Ucraina. Nicio promisiune concretă pentru Kiev în privința sistemelor Patriot

Alianța Nord-Atlantică nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina, a declarat joi, 4 aprilie, secretarul general Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre, informează Agerpres.

„Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina, nu a existat o solicitare pentru aşa ceva”, a afirmat Stoltenberg, răspunzând unei solicitări de a comenta afirmaţia Kremlinului de joi potrivit căreia Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă”.

Răspunsul NATO la cererea de livrare urgentă a sistemelor Patriot: „Aliații îşi vor analiza inventarele”

Pe de altă parte, șeful NATO a spus că „aliaţii înţeleg urgenţa”, după ce șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaţilor la Bruxelles noi sisteme de apărare antiaeriană, în special sistemele americane antirachetă Patriot.

„Aliaţii se vor întoarce acasă şi îşi vor analiza inventarele, să vadă dacă există vreun mod în care pot furniza mai multe sisteme, în special Patriot, dar şi bineînţeles să se asigure că sistemele care deja există dispun de muniţie şi de piese de schimb”, a afirmat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a precizat că a prezidat joi o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina şi că ministrul ucrainean Dmitro Kuleba i-a pus la curent pe aliaţi în privinţa „nevoilor Ucrainei pe termen scurt şi lung şi a progresului reformelor sale”.

„Situaţia pe câmpul de luptă rămâne gravă”

„Situaţia pe câmpul de luptă rămâne gravă. Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, mai multă muniţie şi mai mult ajutor. Salut faptul că aliaţii continuă să vină cu noi anunţuri. În ultimele zile, asta include 600 de milioane de euro de la Germania pentru iniţiativa cehă, precum şi 10.000 de drone din partea Regatului Unit, mai multe rachete şi vehicule blindate din Franţa. Şi chiar ieri (miercuri, n.r.), un nou pachet de ajutor de la Finlanda în valoare de 188 de milioane de euro”, a mai spus Stoltenberg în conferinţa de presă.

El a subliniat însă că „trebuie să facem mai mult” şi „să ne aşezăm ajutorul pe baze mai ferme şi mai durabile”.

Jens Stoltenberg a reamintit faptul că aliaţii au convenit să meargă mai departe cu planificarea unui rol mai important pentru NATO în coordonarea asistenţei de securitate necesare pentru Ucraina şi a dat asigurări că „munca va continua în săptămânile următoare”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *