Stoltenberg propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, pregătind NATO de posibila revenire a lui Trump la Casa Albă

Stoltenberg propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, pregătind NATO de posibila revenire a lui Trump la Casa Albă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari), pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marţi, 2 aprilie, cinci diplomaţi pentru Reuters, potrivit News.ro.

În baza acestui plan, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la coaliţia ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein – un pas menit în parte să protejeze împotriva unei posibile reduceri a sprijinului american, în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au precizat diplomaţii citați.

Este de aşteptat ca propunerea să fie discutată în cadrul reuniunii de două zile a miniştrilor de externe din cadrul NATO, miercuri şi joi, cu scopul de a finaliza la timp un pachet de măsuri pentru summitul de la Washington al alianței, care va fi organizat în iulie.

Până în prezent, NATO ca organizaţie s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea aliaților furnizează însă arme Ucrainei pe bază bilaterală.

Dar diplomaţii au precizat că există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a venit momentul de a pune ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai sustenabilă, pe termen lung, iar alianţa occidentală este cel mai bine plasată pentru a prelua o mare parte din acest rol.

De asemenea, unii au spus că ameninţările liderului rus Vladimir Putin, potrivit cărora va considera că diversele măsuri luate de NATO sunt escalatorii, nu au dus de fapt la acţiuni de ripostă la adresa statelor membre.

Ca parte a planului, alianța ar urma să creeze o Misiune NATO pentru Ucraina, deşi nu este încă clar dacă misiunea va opera în interiorul ţării, au mai spus diplomaţii. Unele ţări au fost prudente chiar şi în privinţa denumirii operaţiunii ca “misiune”.

Stoltenberg a declarat că planul este destinat în parte “pentru a proteja împotriva vântului unor schimbări politice” în cazul oricărei țări membre NATO, dar Trump este pe primul loc în mintea multora, a dezvăluit un diplomat NATO de rang înalt.

“Este imposibil să creezi ceva rezistent la Trump”

Organizația Nord-Atlantică a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial al alianței a declarat că miniştrii de externe vor “discuta cel mai bun mod de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil şi mai durabil”.

“Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuţiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie”, a declarat oficialul, care a refuzat ca numele lui să fie dezvăluit.

Diplomaţii au avertizat că discuţiile pe marginea propunerii se află într-un stadiu incipient şi nu este clar dacă suma totală de 100 de miliarde de euro va fi acceptată şi nici cum va fi finanţată. Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianţei.

“Merge într-o oarecare măsură să protejeze, în cazul lui Trump. Dar este imposibil să creezi ceva rezistent la Trump”, a declarat un alt diplomat.

“Un fond de 100 de miliarde pare foarte optimist, ştiind cât de dificil a fost să se ajungă la un acord asupra unei sume mai mici la nivelul UE”, a adăugat el.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *