Stresul zilnic: Cum să îl gestionezi eficient

Stresul zilnic: Cum să îl gestionezi eficient

În ziua de astăzi, suntem aproape cu toții copleșiți de activitatea solicitantă și prelungită de la serviciu, de sarcinile de acasă, dar și de alte probleme și angajamente. Însă, atunci când nivelul de stres este ridicat, sănătatea fizică și psihică este în pericol. 

A gestiona stresul este absolut necesar pentru a-ți menține echilibrul și a funcționa normal. În continuare vei afla cum să faci acest lucru, astfel încât să nu mai lași această stare să te copleșească și să te bucuri de o viață în armonie.  

Ce este stresul

Stresul este o reacție a corpului tău la anumiți stimuli din mediul înconjurător, fie că este vorba de o situație tensionată de la locul de muncă, de îmbolnăvirea unei persoane apropiate, de pierderea jobului sau de alte neplăceri ale vieții cotidiene. Corpul tău răspunde la acești stimuli eliberând hormoni de stres, cum sunt adrenalina sau cortizolul. 

Pe termen scurt, acest răspuns poate fi util, ajutându-te să te mobilizezi și să faci față situațiilor dificile, dar atunci când stresul este excesiv sau devine cronic, poate avea consecințe grave pentru sănătatea mentală sau fizică.  

Cum ne afectează stresul

Impactul stresului asupra sănătății fizice poate fi pe mai multe planuri. Este demonstrat că stresul poate crește tensiunea arterială și poate cauza boli de inimă sau accident vascular cerebral. 

Mai este cunoscută și influența stresului în apariția sau agravarea tulburărilor digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, refluxul gastroesofagian și indigestia. În plus, stresul atacă și sistemul imunitar, făcând organismul mai sensibil în fața infecțiilor. Tot stresul duce și la modificări în obiceiurile alimentare, provocând subalimentarea sau supraalimentarea, care au un efect negativ asupra greutății corporale și a metabolismului. 

Pe lângă sănătatea fizică, stresul poate influența și declanșarea unor tulburări de ordin mental, cum ar fi: anxietate și depresie, insomnii, schimbări de dispoziție sau scăderea capacității de concentrare și de memorare.

Cum să gestionezi stresul

Nu lăsa stresul să te acapareze! Ia măsuri urgente, pentru a prelua din nou controlul și a ajunge la starea mult dorită de echilibru. Iată ce poți face:

Începe o rutină de exerciții fizice!

Mișcarea este indicată pentru reducerea tensiunii provocate de stres. Încearcă să alergi în fiecare zi sau să mergi pe bicicletă, pentru că activitatea fizică în aer liber ajută la eliberarea endorfinelor, care reduc tensiunea acumulată în corp și te fac să te simți mai bine.

Mănâncă sănătos

O dietă sănătoasă și echilibrată furnizează cantitățile necesare de nutrienți, cum sunt vitaminele, mineralele și apa necesare funcționării organismului. Fructele, legumele, proteinele slabe și grăsimile sănătoase pot ajuta în combaterea stresului și anxietății.

Ia medicamente cu magneziu

Medicamentele pe baza de Mg ajută la compensarea unor deficiențe din organism, prin aportul de nutrienți esențiali. Acestea sunt indicate în combaterea rapidă a stresului, a oboselii cronice și a epuizării. Magneziul este esențial pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și a mușchilor, ajutând la reducerea riscului de crampe, spasme musculare sau alte probleme legate de nervi și mușchi. Totodată, un aport suficient de magneziu în dietă îți oferă energie și vitalitate și sprijin pentru funcționarea inimii. Cu toate acestea, consultă un specialist înainte de a începe tratamentul cu medicamentele pe baza de magneziu.

Alocă mai mult timp pentru tine

În stres, tehnicile de relaxare sunt foarte importante pentru a scăpa de presiunea mentală. Opțiunile sunt nenumărate: meditație, yoga, respirația profundă – toate acestea reduc stresul și îți oferă o stare de bine. Acordă-ți timp de calitate, tu cu tine, departe de stres, muncă și de tot ceea ce te suprasolicită! La fel de important este să te odihnești suficient, ceea ce implică să nu pierzi nopțile și să adormi la ora 22:00 în fiecare seară, pe cât posibil.

În concluzie, nu lăsa stresul să-ți afecteze concentrarea și sănătatea! Ia medicamente pe bază de magneziu, fă mișcare și acordă-ți timp pentru a te reconecta cu tine și a te deconecta de problemele cotidiene.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *