Studiu. „Ceața cerebrală“ provocată de Long COVID diminuează IQ-ul bolnavilor

Studiu. „Ceața cerebrală“ provocată de Long COVID diminuează IQ-ul bolnavilor

Un studiu coordonat de Adam Hampshire, cercetător în neuroştiinţe cognitive la Imperial College London, relevă că pacienții care se confruntă cu o stare cronică de manifestare a simptomelor provocate de COVID, numită Long COVID, manifestă deficiențe de memorie și cognitive măsurabile, echivalente cu o diferență de aproximativ şase puncte de IQ, relatează The Guardian.

Mai precis, studiul arată că acești pacienți au deficienţe semnificative în performanţa realizării sarcinilor care implică memoria, raţionamentul şi funcţia executivă. Cercetătorii spun că rezultatul studiului indică faptul că fenomenul numit „ceaţa creierului” a produs un impact cuantificabil.

Adam Hampshire afirmă că nu a este încă deloc clar ce este de fapt ”ceaţa cerebrală”. „Ca simptom, a fost raportată destul de mult, dar ceea ce arată studiul nostru este că ceaţa cerebrală poate fi corelată cu deficienţe măsurabile în mod obiectiv. Aceasta este o constatare destul de importantă”, punctează cercetătorul.

Studiul a relevat că pacienții la care simptomele COVID persistau mai mult de 3 luni, aveau un deficit mai mare de IQ

Studiul a beneficiat de participarea a mai mult de 140.000 de persoane. În perioada august-septembrie 2022, participanţilor li s-au administrat teste cognitive online concepute pentru a testa memoria, atenţia, raţionamentul şi alte aspecte ale funcţiei cerebrale.

Aproximativ 3,5% din eşantion au avut simptome care au persistat după 12 săptămâni, iar dintre aceştia aproximativ două treimi încă mai aveau simptome la momentul evaluării.

Analiza a constatat mici deficienţe care erau încă detectabile la un an sau mai mult după infectare, pentru cei care fuseseră infectaţi şi nu mai aveau simptome.

Diferenţa de scor la teste între cei care fuseseră infectaţi şi cei care nu fuseseră infectaţi era echivalentă cu aproximativ trei puncte de IQ, dacă ar fi fost supuşi unui test.

Pentru un individ, este puţin probabil ca această mărime a schimbării să fie vizibilă, au declarat oamenii de ştiinţă, deşi unii ar fi putut experimenta efecte mai pronunţate.

S-a constatat că acei pacienţi cu simptome încă active, care persistau de mai mult de 12 săptămâni, aveau un deficit mai mare, echivalent cu şase puncte de IQ.

Dr. Maxime Taquet, psihiatru şi cercetător la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Chiar dacă deficienţele cognitive după COVID-19 sunt în medie de mică amploare, o minoritate substanţială de persoane prezintă deficienţe mai semnificative, care sunt susceptibile de a le afecta capacitatea de a lucra şi de a funcţiona. Având în vedere amploarea pandemiei şi numărul de persoane afectate, acest lucru este deosebit de îngrijorător”.

Aproximativ două milioane de persoane suferă de Long COVID în Marea Britanie

Anul trecut, Oficiul Naţional de Statistică a estimat că aproximativ două milioane de persoane din Regatul Unit se confruntă cu un Long COVID autodeclarat. O analiză anterioară a Imperial College a constatat că zeci de mii de persoane din Anglia ar putea avea simptome care au durat un an sau mai mult după infectare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *