Studiu: Hrănirea vacilor cu alge marine duce la reducerea emisiilor de metan. Suedia vrea să adopte acest model

Studiu: Hrănirea vacilor cu alge marine duce la reducerea emisiilor de metan. Suedia vrea să adopte acest model

Suedia este cu un pas mai aproape de a face din utilizarea aditivilor pentru hrana vacilor care reduc metanul, cum ar fi algele marine, o politică guvernamentală, după ce experții au recomandat continuarea cercetărilor în acest domeniu, scrie The Guardian.

Un raport al Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului privind reducerea emisiilor de metan afirmă că dezvoltarea în acest domeniu a fost „rapidă în ultimii ani” și face parte dintr-o „serie de noi aditivi interesanți cu un potențial mai mare”.

Printre aditivii pentru hrana vacilor citați în raport se numără alga roșie și substanța chimică 3-nitrooxipropanol (3-NOP).

Potrivit producătorilor, hrănirea zilnică cu alge roșii (a căror substanță activă este bromoformul) poate reduce emisiile de metan ale animalelor de carne cu până la 90%. Însă, a precizat agenția, sunt necesare mai multe cunoștințe despre cultivare și utilizare.

3-NOP, care a fost administrat ca hrană pentru mai multe categorii de bovine în Suedia și în alte părți, a fost aprobat pentru utilizarea la vacile de lapte în UE începând cu februarie 2022. Potrivit raportului, substanța chimică poate reduce emisiile de metan cu aproximativ 30% în medie la vacile de lapte și cu 45% la bovinele de carne.

Descoperirea privind efectele hrănirii cu alge marine a fost făcută inițial de cercetători din Australia și funcționează prin împiedicarea microorganismelor din primul stomac al vacii de a produce metan.

În timp ce unii aditivi furajeri „par să aibă un potențial semnificativ”, raportul avertizează că există încă incertitudini cu privire la efectele pe termen lung și factori care împiedică utilizarea lor mai frecventă în cadrul sistemelor de producție.

„Sunt necesare mai multe cercetări și analize, atât în ceea ce privește produsele comercializate în prezent, cât și pentru a dezvolta aditivi furajeri alternativi, de viitor”, se arată în raport.

Ca urmare a constatărilor sale, studiul propune ca guvernul să însărcineze agenția, împreună cu alte autorități, să investigheze în continuare acest domeniu.

Liniile de investigație, se spune în raport, ar trebui să includă impactul socio-economic, sprijinul pentru agricultori și alte etape din lanțul alimentar, îmbunătățirea cercetării, inițiative de inovare și o colaborare sporită cu industria.

În 2021, sectorul agricol al Suediei a produs 3,6 milioane de tone de CO2 echivalent din metan, din care 2,9 milioane de tone au fost produse din digestia bovinelor.

Emma Carlen, analist climatic la Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului, a declarat: „Credem că acest lucru poate fi o măsură de reducere a metanului provenit de la bovine în Suedia. Nu avem foarte multe alte măsuri care pot avea acest efect în cadrul nivelului actual de producție. Dar credem, de asemenea, că este încă destul de nou și că mai sunt încă multe cercetări de făcut înainte de a putea veni cu o măsură politică clară.”

Costurile suplimentare ale unor astfel de măsuri reprezintă o mare constrângere pentru fermieri, a spus ea, motiv pentru care au dorit să analizeze ce sprijin financiar ar putea fi necesar, precum și alte măsuri.

Fredrik Åkerman, cofondator și director executiv al Volta Greentech, care dezvoltă o fabrică de alge marine pe uscat pe coasta de vest a Suediei pentru a produce hrană pentru bovine, a declarat că în cadrul proiectelor sale pilot din două ferme suedeze de până acum a redus emisiile de metan ale vacilor cu 80% pe zi.

Anul viitor, compania, care a început în urmă cu cinci ani, plănuiește un alt proiect pilot la o fermă comercială de bovine din Marea Britanie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *