Studiu: Oamenii pot experimenta „răceli de lungă durată” la mai mult de patru săptămâni după o infecție respiratorie inițială non-COVID

Studiu: Oamenii pot experimenta „răceli de lungă durată” la mai mult de patru săptămâni după o infecție respiratorie inițială non-COVID

Unele dintre cele mai frecvente simptome includ tuse, dureri de stomac și diaree la mai mult de patru săptămâni după infecția inițială. Severitatea unei boli pare să fie un factor cheie al riscului de simptome pe termen lung, potrivit The Guardian.

Studiul, condus de Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL), a fost publicat în revista EClinicalMedicine din Lancet.

Constatările sugerează că ar putea exista efecte de lungă durată asupra sănătății după infecții respiratorii acute care nu sunt de tip Covid, cum ar fi răceala, gripa sau pneumonia, care au rămas nerecunoscute.

Cu toate acestea, cercetătorii nu dispun încă de dovezi care să sugereze că simptomele au aceeași gravitate sau durată ca și în cazul „Covid de lungă durată” (Long Covid).

Profesorul Adrian Martineau, profesor clinic de infecții respiratorii și imunitate la QMUL, a declarat:

„Descoperirile noastre pot fi în concordanță cu experiența persoanelor care s-au confruntat cu simptome prelungite după ce au avut o infecție respiratorie, în ciuda faptului că au fost testate negativ pentru Covid-19.

„Cercetările în curs de desfășurare privind efectele pe termen lung ale Covid-19 și ale altor infecții respiratorii acute sunt importante, deoarece ne pot ajuta să ajungem la rădăcina motivelor pentru care unii oameni se confruntă cu simptome prelungite, comparativ cu alții. În cele din urmă, acest lucru ne-ar putea ajuta să identificăm cea mai potrivită formă de tratament și îngrijire pentru persoanele afectate.”

Cercetătorii au descoperit că oamenii prezintă simptome de lungă durată sau răceli prelungite, după infecții respiratorii care au fost testate negativ pentru Covid-19. Descoperirile lor sugerează că unele persoane – deși nu toate, pot suferi efecte pe termen lung în urma răcelii, gripei sau pneumoniei.

Experții au analizat datele de la 10.203 persoane care au participat la studiul Covidence UK privind coronavirusul în populație. La momentul acestei analize, 1.343 suferiseră o infecție cu Covid și 472 avuseseră o infecție respiratorie care a fost testată negativ pentru Covid.

Rezultatele au arătat că 22% dintre persoanele cu Covid-19 au suferit simptome prelungite după infecție, la fel ca și 22% dintre cei care au avut o infecție care nu era Covid, a precizat Martineau.

A existat un „risc similar de simptome prelungite”, indiferent dacă a fost cauzată de o infecție Covid sau non-Covid, a adăugat el.

Martineau a spus că persoanele cu Covid din studiu au fost mai predispuse să sufere de probleme de gust și miros și de amețeli decât cele fără Covid. Aceștia au suferit, de asemenea, palpitații cardiace, transpirație și căderea părului.

Cei din grupul fără Covid au fost mai predispuși să aibă tuse sau voce răgușită decât persoanele cu Covid. Ambele grupuri au suferit de lipsă de aer și oboseală.

Cu cât este mai gravă o boală, cu atât mai mare este șansa de a avea simptome pe termen lung, a constatat studiul. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce unii oameni suferă, în timp ce alții nu.

Dr. David Strain, lector clinic principal și consultant onorific la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în studiu, a salutat concluziile acestuia. Cercetătorii au „demonstrat, cel puțin pe termen scurt, că persistența simptomelor poate fi îngrijorătoare nu doar după Covid-19, ci și după multe alte infecții”, a spus el.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *