SUA își schimbă planul de război pentru Ucraina și nu mai cred, deocamdată, că forțele Kievului pot recupera din teritoriile pierdute

SUA își schimbă planul de război pentru Ucraina și nu mai cred, deocamdată, că forțele Kievului pot recupera din teritoriile pierdute

Într-un moment dificil al războiului din Ucraina, administrația Biden elaborează o nouă strategie care nu mai pune deocamdată accentul pe recâștigarea de teritorii, ci se va concentra mai degrabă pe sprijinirea Kievului pentru a respinge noile atacuri ale Rusiei, vizând în același timp un obiectiv pe termen lung de consolidare a forței de luptă și a economiei, scrie Washington Post.

Noua strategie a Casei Albe pentru războiul din Ucraina reprezintă o schimbare importantă față de anul trecut, când SUA și armatele aliate au trimis arme și echipamente militare Kievului, în speranța că acesta ar putea împinge rapid forțele rusești care ocupă estul și sudul țării.

Efortul contraofensivei a eșuat, un lucru acceptat public, treptat, de întreaga lume.

„Este destul de clar că le va fi dificil să încerce să organizeze același tip de împingere majoră pe toate fronturile pe care au încercat să o facă anul trecut”, a declarat un înalt oficial al administrației de la Casa Albă, citat de Washington Post.

Ideea acum este de a consolida poziția Ucrainei pe câmpul de luptă și de a-i ajuta să fie mai puternici până la finalul anului, a adăugat oficialul de rang înalt.

Planificarea SUA este parte a unui efort comun depus de mai multe țări, care se angajează să ofere Kievului sprijin economic și de securitate pe termen lung.

Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută acordul său pe 10 ani cu Ucraina, semnat de premierul Rishi Sunak și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. Se așteaptă ca Franța să fie următoarea, cu o vizită în Ucraina a președintelui Emmanuel Macron.

Dar succesul strategiei depinde aproape în întregime de Statele Unite, de departe cel mai mare donator de echipamente militare al Ucrainei și coordonatorul efortului multilateral.

Washingtonul speră să își facă public propriul angajament pe 10 ani, elaborat acum de Departamentul de Stat cu binecuvântarea Casei Albe, în această primăvară – un efort care presupune totuși că cererea de 61 de miliarde de dolari a președintelui Biden pentru finanțarea suplimentară a Ucrainei este aprobată de un Congres reticent.

Incertitudinea aprobării acestui ajutor i-a îngrijorat pe aliații occidentali și pe ucraineni.

„În mod cert, conducerea și angajamentul SUA pe termen lung, în această fază foarte importantă, sunt primordiale”, a declarat un oficial european de rang înalt. Ajutorul pentru Ucraina „este o necesitate care trebuie să continue, nu doar pe front, ci ca o demonstrație a hotărârii occidentale, pentru a-l face pe (Putin) să înțeleagă că nu va câștiga”, a adăugat acest oficial.

O strategie elaborată cu gândul la Trump și la Putin

Potrivit oficialilor, documentul american va garanta sprijinul pentru operațiunile militare pe termen scurt, precum și construirea unei viitoare forțe militare ucrainene care să poată descuraja agresiunea rusă.

Acesta va include promisiuni și programe specifice pentru a ajuta la protejarea, reconstituirea și extinderea bazei industriale și de export a Ucrainei, precum și pentru a ajuta țara cu reformele politice necesare pentru integrarea în instituțiile occidentale.

Nu întâmplător, a declarat un oficial american, speranța este că promisiunea pe termen lung – presupunând din nou că va fi acceptată de Congres – va fi, de asemenea, de ajutor pentru Ucraina, în condițiile în care fostul președinte Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.

În timp ce administrația Biden continuă să încerce să convingă Congresul, un al doilea oficial de rang înalt a subliniat pentru cotidianul american că noua strategie nu înseamnă pur și simplu că ucrainenii își vor construi propriile tranșee defensive „și vor sta în spatele lor” tot anul.

„Vor exista în continuare schimburi de teritorii” în orașe mici și sate cu valoare strategică minimă, „lansări de rachete și drone” de ambele părți și „atacuri rusești asupra infrastructurii civile”, a spus acest oficial.

Speranța Occidentului pentru 2024 este că Ucraina va evita să piardă mai mult teritoriu.

Guvernele occidentale doresc ca Kievul să se concentreze pe tacticile în care forțele sale au avut un succes mai mare în ultima vreme – atacuri pe distanțe mai lungi, controlul flotei rusești din Marea Neagră pentru a proteja tranzitul naval din porturile ucrainene și presarea forțelor rusești din interiorul Crimeei prin atacuri cu rachete și operațiuni speciale.

Zelenski a insistat că Ucraina va rămâne în ofensivă. Planurile pentru 2024 nu sunt „doar de apărare”, a declarat el într-un discurs video recent, adăugând: „Vrem ca țara noastră să păstreze inițiativa, nu inamicul”.

Dar oficialii americani care s-au întâlnit recent cu liderul de la Kiev au spus că Zelenski are îndoieli cu privire la ambițiile armatei sale pentru acest an, fără o claritate în ceea ce privește ajutorul american.

„Suntem întrebați care este planul nostru, dar trebuie să înțelegem ce resurse vom avea”, a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko.

„În acest moment, totul indică posibilitatea că vom avea mai puține decât anul trecut, când am încercat să facem o contraofensivă și nu a funcționat. Dacă vom avea chiar mai puțin, atunci este clar care va fi planul. Va fi apărarea”, a spus acesta.

„Singura strategie”

Chiar și cei care cred că Ucraina ar putea în cele din urmă să învingă Rusia recunosc că anul 2024 va fi periculos.

„Cel mai probabil nu vor fi câștiguri teritoriale uriașe”, a declarat președintele leton Edgars Rinkevics într-un interviu. „Singura strategie este să aduci cât mai multe posibil în Ucraina pentru a-i ajuta în primul rând să-și apere propriile orașe. Și în al doilea rând pentru a-i ajuta pur și simplu să nu piardă teritoriu”, a spus acesta.

De-a lungul liniei frontului, armata ucraineană a început să se pregătească în consecință, urmărind să reproducă apărarea stratificată a Rusiei, formată din tranșee și câmpuri minate în regiunea Zaporojie în sud-estul țării, care a împiedicat contraofensiva de anul trecut.

Oficialii din SUA spun că se așteaptă ca războiul să se încheie în cele din urmă prin negocieri – dar tot ei au spus că nu cred că Putin va fi serios în privința unor eventuale discuții purtate anul acesta, în parte pentru că el are speranța că Trump va recâștiga președinția în noiembrie și va renunța la sprijinul acordat Kievului.

Strategia de transformare a Ucrainei pentru viitor își are rădăcinile într-o declarație de susținere a G-7 din vara anului trecut, în care liderii occidentali au promis să construiască o forță militară „sustenabilă”, interoperabilă cu Occidentul, și să consolideze „stabilitatea și reziliența economică” a Ucrainei.

Chiar și așa, această politică prezintă riscuri, inclusiv politice, dacă ucrainenii încep să dea vina pe guvernul lor pentru stagnarea frontului.

De asemenea, în capitalele occidentale, oficialii sunt foarte conștienți de faptul că răbdarea propriilor cetățeni în ceea ce privește finanțarea războiului din Ucraina nu este infinită.

„Nu există un glonț de argint”

În discuțiile cu membrii Congresului, oficialii administrației au subliniat că doar aproximativ jumătate din cele 61 de miliarde de dolari solicitate vizează echipamentele militare și muniția, restul urmând să fie direcționat pentru a ajuta Ucraina să își construiască un viitor sigur fără un ajutor occidental masiv.

Potrivit oficialilor americani implicați îndeaproape în planificare, documentul american este redactat în patru etape: luptă, construcție, recuperare și reformă.

Ceea ce este necesar cel mai imediat pentru faza de „luptă” este „muniția de artilerie, o înlocuire parțială a vehiculelor” pierdute în contraofensivă și „mult mai multe drone”, a declarat Eric Ciaramella, fost analist de informații al CIA, în prezent expert în cadrul programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace, care s-a consultat cu oficiali ai administrației.

Acesta a mai menționat mijloace de război electronic, antidronă și sisteme antiaeriene, pentru apărarea orașelor.

În vreme ce Ucraina încă așteaptă sosirea avioanelor de luptă, acestea nu vor rezolva neapărat impasul de pe front. „Cred că ucrainenii își dau seama că nu există un glonț de argint, după ce au văzut un tanc de un milion de dolari distrus de o mină de 10.000 de dolari” în timpul contraofensivei, a spus Ciaramella.

Faza de „construire” a strategiei se concentrează pe angajamentele pentru viitoarea forță de securitate a Ucrainei – terestră, marină și aeriană, a explicat primul oficial de rang înalt al administrației.

În același timp, o parte din banii suplimentari solicitați de Casa Albă vizează dezvoltarea bazei industriale ucrainene pentru producția de arme care, împreună cu creșterile din SUA și din țările aliate, să poată să „țină pasul cu producția rusă”.

Planul include, de asemenea, apărare aeriană suplimentară pentru a crea „bule” de protecție în jurul orașelor ucrainene dincolo de Kiev și Odesa și pentru a permite redresarea unor părți cheie ale economiei și exporturilor ucrainene, inclusiv producția de oțel și agricultura.

Toamna trecută, Biden a numit-o pe Penny Pritzker, fostă secretară de stat pentru comerț, în funcția de emisară a SUA, pentru a conduce un efort de reconstrucție a economiei ucrainene și de mobilizare a investițiilor publice și private.

Atragerea investițiilor străine în Ucraina va necesita, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a stopa corupția, recunosc oficialii americani.

Zelenski a luat unele măsuri, inclusiv demiterea și, în unele cazuri, arestarea unor funcționari din domeniul achizițiilor militare și a unor judecători presupus corupți. Alte inițiative au fost cerute de Uniunea Europeană, care intră într-un lung proces de negocieri pentru aderarea Kievului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *