Subiecte geografie BAC 2023. Ce au avut de rezolvat elevii care au ales să dea Bacul la această materie

Bacalaureatul 2023 continuă miercuri, 28 iunie, cu proba la alegere, în funcție de profil, aceasta fiind: geografie, anatomie, biologie, chimie anorganică, chimie organică, fizică, informatică, logică, economie, filosofie, psihologie, sociologie.

UPDATE: Au apărut subiectele la geografie la Bacalaureat 2023, anunță publicația locală Ziarul Unirea.

Peste 130.500 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, a anunțat Ministerul Educației.

Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a s-au putut pregăti pentru Bacalaureat 2023 având la dispoziție modele de subiecte și barem pentru geografie, anatomie, biologie, chimie anorganică, chimie organică, fizică, informatică, logică, economie, filosofie, psihologie, sociologie.

Geografia este disciplină opțională în cadrul examenului de Bacalaureat.

Proba este susțină doar de cei care au terminat un profil umanist din filiera teoretică, profil servicii din filiera tehnologică și toate profilurile și specializările din filiera vocaţională, cu excepția profilului militar.

Regulile pe care trebuie să le respecte candidații la proba de Bac 2023 la geografie

La probele scrise, elevii care vor susține Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2023 vor fi îndrumați de un cadru didactic către zona de examen. Obiectele sau materialele nepermise vor fi depozitate într-o sală specială și vor fi însoțite de o declarație-tip cu numele și prenumele posesorului.

După ce sunt legitimați, candidații se îndreaptă către sala de examen, acolo unde accesul se face în baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei.

Candidaţii se așază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina de examen și de tipul de subiect.

După completarea casetei cu datele de identificare, absolvenții de liceu primesc subiectele de examen și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul în care au primit subiectele.

Pentru lucrarea scrisă se folosește doar cerneală sau pastă de culoare albastră. „La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări”, se mai menționează în metodologia publicată de Ministerul Educației.

Examenele sunt monitorizate video și audio

Probele sunt monitorizate audio-video. Cei surprinși în situațiile menționate mai sus – având asupra lor obiecte interzise în sala de examinare ori comunicând între ei – vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Elevii eliminați din examen nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Programa Bacalaureat geografie 2023

Programa pentru examen vizează Geografia pentru clasa a XII-a: Europa – România – Uniunea Europeană.

În cadrul examenului la geografie de la examenul de Bacalaureat 2023 sunt evaluate cunoștințele candidaților cu privire la:

• Utilizarea corectă şi coerentă a terminologiei specifice

Prezentarea aspectelor definitorii ale spaţiului european şi național

• Prezentarea comparativă a elementelor de geografie fizică şi umană din Europa şi din România

• Rezolvarea de probleme

• Realizarea de corelaţii între informaţiile oferite de diverse surse (texte geografice, tabele, reprezentări grafice şi cartografice, imagini

• Analiza geografică a componentelor naturale şi sociale ale unui teritoriu la nivelul continentului şi al ţării noastre.

• Prezentarea caracteristicilor de geografie fizică şi umană ale unui teritoriu la nivelul continentului şi al țării noastre etc.

Examenul la geografie de la Bacalaureat 2023 cuprinde subiecte din: elemente geografice de bază din Europa și România structurate pe:

• Spaţiul românesc şi spaţiul European

• Elemente fizico-geografice definitorii ale Europei şi ale României

• Ţările vecine României

Structura subiectelor la geografie de la Bac 2023

Variantele de subiecte sunt elaborate pe baza programei și nu vizează conţinutul unui manual anume.

Examenul la geografie este structurat pe trei subiecte, două subiecte de tip grilă, în care candidații vor trebui să identifice diferite orașe sau state, pe hartă desenată pe foaia de examen sau să aleagă varianta corectă de răspuns dintre patru variante date.

La subiectul III, candidații au de rezolvat diferite probleme sau să ofere răspunsuri libere la cerințe.

Vezi şi subiecte BAC 2023, ce a picat la Bacalaureat 2023 la celelalte materii!

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *