Țările membre ale Grupului G7 au ajuns la un acord privind centralele pe cărbune. De când nu vor mai fi utilizate?

Țările membre ale Grupului G7 au ajuns la un acord privind centralele pe cărbune. De când nu vor mai fi utilizate?

Miniștrii Energiei ai țărilor membre Grupului G7 au decis printr-un acord comun să închidă centralele pe cărbune în prima jumătate a anilor 2030.

 

Miniștrii revizuiesc potențiale restricții la importurile rusești

 

Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al energiei, a explicat că membrii G7 se gândesc și la eventualele restricții la importurile rusești de gaz natural lichefiat în Europa, pe care Comisia Europeană urmează să le propună pe termen scurt, potrivit Reuters.

 

„Problema se află pe agenda tehnică și politică (a G7). Lucrăm la ea, nu pot merge mai departe(…) dacă va fi o decizie finală o voi comunica”, a spus ministrul.

 

Centralele pe cărbune sunt unele dintre cele mai poluante

 

Acordul referitor la cărbune reprezintă un avans semnificativ către obiectivul stabilit la summit-ul COP28 al Națiunilor Unite de anul trecut, privind schimbările climatice, care vizează eliminarea graduală a combustibililor fosili, în special a cărbunelui, cunoscut ca fiind cel mai poluant.

 

În 2021, Italia a generat aproximativ 4,7% din întreaga sa producție de electricitate prin intermediul unui număr restrâns de centrale termoelectrice pe cărbune. În prezent, autoritățile de la Roma au planuri să închidă aceste fabrici până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită este preconizat să fie în 2028.

 

În Germania și Japonia, cărbunele a avut un rol important în producția de energie electrică, reprezentând o pondere de peste 25% din totalul generat anul trecut. Sub președinția Japoniei în 2021, G7 s-a angajat să urmeze pași către eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune, fără a fixa însă un termen limită specific.

 

Pe lângă cărbune, energia nucleară și biocombustibilii se află printre temele principale pe agenda Italiei pentru această reuniune. Ministrul Energiei din Italia a indicat că acestea vor fi menționate în comunicatul final ca opțiuni pe care națiunile G7 le pot considera pentru decarbonizarea producției de energie și a sectorului transporturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *