Teatrul Bulandra riscă să fie închis din decembrie din cauza pericolului seismic, după o notificare trimisă de Primăria Capitalei. Conducerea căută alte săli pentru spectacole

Teatrul Bulandra riscă să fie închis din decembrie din cauza pericolului seismic, după o notificare trimisă de Primăria Capitalei. Conducerea căută alte săli pentru spectacole

Primăria București a înștiințat conducerea Teatrului Bulandra că instituția de cultură nu-și mai poate continua activitatea în actualele săli din cauză unei noi legi, aprobată de Parlament în vară, care interzice activitățile comerciale în clădiri cu risc de cutremur. Ce se va întâmpla în continuare?

Primăria București a transmis o circulară către Teatrul Bulandra prin care instituția este notificată că trebuie să-și întrerupă activitatea în actualele spații, spun surse din primărie pentru Libertatea. 

Documentul are la bază legea 243/2023, adoptată în iulie, care interzice desfășurarea de activități comerciale de orice natură în clădirile cu risc seismic I sau II. Teatrul Bulandra funcționează în două săli – Sala Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu 1) și Sala Toma Caragiu (Str. Jean-Louis Calderon 76A). Ambele imobile sunt încadrate la clasa II de risc seismic și potrivit informațiilor Libertatea, nu au autorizație ISU. Teatrul se află în administrarea Primăriei Capitalei.

Conform circularei PMB, teatrul ar trebui să-și oprească activitatea la începutul lunii decembrie. Însă conducerea instituției de cultură a cerut ca termenul să fie prelungit până la sfârșitul anului, motivând că au fost vândute deja bilete pentru spectacolele din decembrie. Până acum, teatrul nu a primit un răspuns, mai arată surse din PMB.

În repertoriul din decembrie al Teatrului Bulandra sunt programate spectacolele „Platonov” (r. Theodor Cristian Popescu), „Richard 3”, „Oedip” (r. Andrei Șerban), „Tatăl”, „Cină cu prieteni”, „Artă” (r. Cristi Juncu), „Meșteșugul vieții” (r. Felix Alexa), „Tache, Ianke și Cadâr” (r. Horațiu Mălăele). Ultima reprezentație este programată pe 23 decembrie. 

În prezent, Teatrul Bulandra caută spații publice sau private în care să-și poată muta activitatea din anul 2024, precizează sursele citate.

Potrivit informațiilor furnizate de acestea, zeci de spații comerciale din București au primit informări similare cu cea trimisă Teatrului Bulandra.

Sediul Bulandra va fi restaurat prin PNRR

În mai 2023, PMB anunța că Sala Ciulei a Teatrului Bulandra va fi consolidată și restaurată prin PNRR. Costurile se ridică la 13 milioane de euro fără TVA, iar proiectul ar trebui să se finalizeze până în februarie 2026. 

Săptămâna trecută, primarul Nicușor Dan anunța și finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a cabinelor actorilor din Sala Toma Caragiu. „Au fost executate reparaţii atât la interior, cât şi la exterior, au fost refăcute instalaţiile sanitare, termice, electrice şi au fost dotate cu mobilier specific. Este prima dată când se fac investiții de amploare”, spunea Nicușor Dan, citat de news.ro. 

Managerul de la Bulandra, Vlad Zamfirescu, atrăgea atenția încă din 2019 cu privire la starea de degradare în care au ajuns clădirile. „Această catastrofă trenează de zeci de ani. Dar dacă o vom mai tolera înseamnă ca facem «umbră degeaba»”, transmitea acesta pe Facebook, însoțind textul și de fotografii care ilustrau starea precară a imobilului.

<strong>Teatrul Municipal a fost înființat în 1937, sub conducerea Luciei Sturdza Bulandra. A fost rebotezat în 1963, la doi ani de la moartea celebrei actrițe de teatru. </strong>

Primăria București are în subordine alte 16 instituții de spectacol. Dintre acestea, șase funcționează în clădiri cu risc seismic – între care Teatrul Mic și Foarte Mic, Teatrul Nottara și Teatrul Masca, scria anul trecut Buletin de București. 

Libertatea a solicitat un punct de vedere și de la Teatrul Bulandra. Îl vom publica atunci când vom primi răspunsurile. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *