Temperaturi record în luna iulie, înregistrate în regiunile polare ale Rusiei. Tendință diametral opusă în Orientul Îndepărtat

Temperaturi record în luna iulie, înregistrate în regiunile polare ale Rusiei. Tendință diametral opusă în Orientul Îndepărtat

Regiunile din nord-vestul îndepărtat al Rusiei s-au confruntat cu un val de vreme caldă în luna iulie, temperaturile aerului crescând cu 3-4 grade Celsius peste media acestei perioade, a anunțat Tatiana Pozdnyakova, meteorolog șef la agenția Meteonovosti, potrivit The Moscow Times.

La Naryan-Mar, centrul administrativ al districtului autonom Nenets din Arctica, temperaturile au crescut până la 31,6 grade Celsius pe data de 31 iulie, depășind recordul anterior, de 31 de grade, stabilit în 2010.

În Vorkuta, un alt oraș aflat dincolo de Cercul Polar și situat în republica rusă Komi, temperatura aerului a depășit 27 de grade Celsius, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 1993 încoace.

Temperaturile ridicate au continuat și în debutul lunii august, Naryan-Mar înregistrând marți 30,2 grade Celsius, iar Vorkuta 24,1 grade.

Conform Tatianei Pozdnyakova, nivelul istoric de căldură înregistrat în iulie în unele regiuni arctice ale Rusiei a fost cauzat de un front de aer cald care a venit dinspre Kazahstan.

Între timp, o tendință opusă s-a manifestat în mai multe părți din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde temperaturile din unele orașe au înregistrat minime record.

În Srednekolymsk, situat în republica Sakha, temperaturile au scăzut până la un minim record de minus 0,3 grade Celsius pe data de 31 iulie.

Potrivit Meteonovosti, chiar și în regiunile din nordul îndepărtat al Rusiei, temperaturile negative sunt neobișnuite pentru luna iulie.

Oamenii de știință din domeniul climei spun că valurile de căldură au devenit mai frecvente și mai intense ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om.

Cu toate acestea, pot fi încă înregistrate temperaturi istorice scăzute, dar cu o frecvență și o durată reduse, potrivit Roshydromet, serviciul meteorologic de stat al Rusiei.

Rusia, al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, se confruntă cu o creștere a temperaturilor de două ori mai rapidă decât în întreaga lume, afirmă Roshydromet, încălzirea având loc în toate anotimpurile anului.

În regiunea siberiană și cea arctică din Rusia, aceste temperaturi în creștere au contribuit la topirea permafrostului, care eliberează în atmosferă puternice gaze cu efect de seră și dăunează infrastructurii. Permafrostul este un strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii.

La nivel global, se așteaptă ca iulie 2023 să fi fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *