Tensiuni în Balcani. Aflat în Rusia, liderul sârbilor din Bosnia amenință cu secesiunea dacă ONU votează rezoluția privind genocidul de la Srebrenița

Tensiuni în Balcani. Aflat în Rusia, liderul sârbilor din Bosnia amenință cu secesiunea dacă ONU votează rezoluția privind genocidul de la Srebrenița

Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi că entitatea pe care o conduce se va separa de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va adopta, pe 2 mai, o rezoluţie de comemorare a genocidului de la Srebrenița, relatează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Dodik neagă genocidul de la Srebrenița, comis în iulie 1995 și soldat cu uciderea a peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, executați de unități ale Armatei Republicii Srpska (VRS).„Nu mai dorim să împărţim cu bosniacii nici măcar aerul şi cu atât mai puţin alte valori. Ne acuză că suntem un popor genocidar, deşi ei ştiu că asta nu s-a întâmplat niciodată”, a susținut el.

Rusia se opune recunoașterii genocidului de la Srebrenița

Liderul sârbilor din Bosnia-Herțegovina a vorbit de la Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin, unde s-a întâlnit cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care i-a promis că Moscova va vota împotriva rezoluţiei.

Prezentată de Germania și Rwanda și susținută de aproximativ 15 țări, printre care SUA, Franța și Turcia, rezoluţia propune declararea zilei de 11 iulie ca „Zi Internaţională în memoria genocidului comis la Srebrenica în 1995” şi condamnă atât negarea genocidului cât şi glorificarea crimelor de război.Serbia şi Republica Srpska nu recunosc sentinţele Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru crimele de război în fosta Iugoslavie comise de VRS la Srebrenița. Joia trecută, la o manifestaţie desfăşurată la Banja Luka, capitala Republicii Srpska, Dodik, care ameninţă în mod repetat cu secesiunea de Bosnia și Herțegovina, a promis că entitatea pe care o conduce se va uni cu Serbia. Manifestația de la Banja Luka a fost organizată în semn de protest față de rezoluția propusă de Germania și Rwanda.Uniunea Europeană l-a avertizat pe Milorad Dodik că eventualii paşi spre secesionism „vor avea consecinţe serioase”.

Potrivit France-Presse, Dodik a declarat în 2007 că ştia „perfect” că execuțiile de la Srebrenița au fost un „genocid”, dar s-a răzgândit în această privință zece ani mai târziu.Un aliat al lui Putin, Dodik îi omagiază în mod regulat pe Radovan Karadjici şi Ratko Mladici, acuzaţi de orchestrarea genocidului de la Srebrenița. Cei doi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid.

Avertismente misterioase din partea lui Vucici

Declarația făcută de Dodik după întrevederea cu Patrușev survine pe fondul unor avertismente misterioase lansate în ultima lună de către președintele sârb Aleksandar Vucici. La sfârșitul lunii martie, Vucici s-a întâlnit cu Dodik și patriarhul Porfirie și a anunțat organizarea unei așa-numite „Adunări de Paște Serbia-Republica Srpska”, programată pentru 5-6 mai, adică la trei zile de la votul din Adunarea Generală a ONU.

„La Adunare vor fi luate decizii importante cu privire la supravieţuirea sârbilor în căminele lor strămoşeşti, progresul lor economic şi păstrarea limbii sârbe, a scrierii chirilice şi a moştenirii culturale comune”, spune Vucici într-un comunicat emis de biroul său de presă.

Potrivit acestuia, guvernul sârb şi cel al Republicii Srpska s-au angajat să pregătească o declaraţie comună şi, potenţial, alte acte juridice generale pentru a fi înaintate forurilor legislative de la Belgrad şi Banja Luka.

Ulterior, Vucici a reiterat că Serbia se va confrunta în curând cu provocări care „îi amenință direct interesele naționale vitale”, făcând aluzie și la o presupusă luptă dificilă care ar urma și pe care țara sa o va câștiga într-un final.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *