Tesla suspendă producția de la o uzină din Germania, din cauza problemelor de aprovizionare provocate de atacurile din Marea Roșie

Tesla suspendă producția de la o uzină din Germania, din cauza problemelor de aprovizionare provocate de atacurile din Marea Roșie

Cea mai mare parte a activităților de producție de la uzina din apropiere de Berlin a constructorului american de automobile electrice va fi suspendată în perioada 29 ianuarie – 11 februarie din cauza lipsei de componente cu care se confruntă pe fondul atacurilor asupra navelor din Marea Roșie, a anunțat Tesla printr-un comunicat, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Concret, Tesla a anunțat oprirea parțială a asamblării SUV-urilor Model Y timp de două săptămâni.

„Conflictele armate din Marea Roşie şi modificările asociate ale rutelor de transport între Europa şi Asia via Capul Bunei Speranţe au un impact şi asupra producţiei la uzina de la Gruenheide. Perioadele considerabil mai lungi de transport creează un decalaj în lanţurile de aprovizionare”, se precizează în comunicatul companiei.

Specialiștii spun că este de așteptat ca și alte companii să anunțe măsuri similare în perioada următoare, având în vedere că multe se bazează pe componente importante venite din Asia.

„Tesla se bazează puternic pe China pentru componente de baterii, care trebuie transportate în Europa prin Marea Roşie. Nu putem crede că ei sunt singurii în această situaţie, ci doar primii care confirmă oficial”, afirmă Sam Fiorani, vicepreşedinte la firma de analiză AutoForecast Solutions.

Totul se întâmplă în contextul în care, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au atacat nave din Marea Roșie, iar în noaptea trecută, ca răspuns, SUA și Marea Britanie, susținute de alte patru state, au lansat lovituri împotriva mai multor ținte Houthi din Yemen.

Atacurile din ultimele săptămâni au făcut ca marile companii comerciale să evite traversarea Canalului Suez, care reprezintă cea mai rapidă cale maritimă ce leagă Europa de Asia, și să aleagă, în schimb, traseul pe la Capul Bunei Speranțe, care înseamnă o prelungire cu zece zile a duratei călătoriei, cu un consum de carburant suplimentar în valoare de un milion de dolari.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *