Testosteronul scăzut la bărbați și cum este acesta influențat de vârstă

Testosteronul scăzut la bărbați și cum este acesta influențat de vârstă

Bărbații se confruntă, odată cu înaintarea în vârstă, cu scăderea progresivă a testosteronului. Cel mai mare nivel de testosteron este în jurul vârstei de 20 de ani, iar după vârsta de 30 de ani, nivelul de testosteron scade în medie cu aproximativ 1% pe an. Se estimează că 10-25% dintre bărbații cu vârsta >/= 60 ani au probleme cu deficitul de testosteron și experimentează simptome precum pierderea libidoului, disfuncție erectilă, depresie, scăderea memoriei și a concentrării, letargie, precum și cu scăderea masei musculare. 

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați. Un nivel normal de testosteron este important pentru dezvoltarea la pubertate a caracterelor sexuale tipice masculine, pentru apetitul sexual și starea de spirit. 

Acesta funcționează ca hormon sexual major, însă are numeroase alte roluri importante pentru organismul bărbaților, printre care: creșterea părului facial și pubian la pubertate, îngroșarea vocii, dezvoltarea masei și forței musculare, creșterea rezistenței oaselor, producția de spermatozoizi (fertilitate) și menținerea unei dispoziții normale. 

Cum poți verifica dacă nivelul de testosteron este scăzut?

Un nivel scăzut de testosteron la bărbații în vârstă nu este adesea ceva evident. Mulți bărbați care au un nivel scăzut de testosteron nu prezintă manifestări. Mai mult, cele mai multe semne și simptome asociate cu testosteronul scăzut nu sunt specifice. Astfel de manifestări pot fi, de asemenea, cauzate de vârsta înaintată, de folosirea unor medicamente sau de alte condiții, cum ar fi obezitatea.

Nivelul de testosteron poate fi verificat printr-un test simplu de sânge. Un nivel normal de testosteron total este cuprins în intervalul 300-1000 nanograme per decilitru (ng/dL). Partea dificilă însă este interpretarea rezultatului. Nivelurile de testosteron variază pe parcursul zilei. De asemenea, o mare parte din testosteronul legat de proteine nu este activ în organism, iar procentul care se leagă de proteine diferă de la un bărbat la altul. Cel mai recomandat este să se măsoare nivelul de testosteron liber dimineața, în intervalul 7.00-10.00. Pentru a confirma diagnosticul, medicul îți poate recomanda să repeți analiza în două dimineți diferite la un interval de 2-3 săptămâni. 

Semnele și simptomele sindromului testosteronului scăzut legat de vârstă

Când nivelul de testosteron este scăzut, bărbații pot experimenta adesea o serie de semne și simptome care descriu sindromul testosteronului scăzut legat de vârstă. Problema este că multe dintre aceste semne pot fi comune altor cauze, astfel încât este important să știi la ce să fii atent. 

Printre cele mai specifice simptome se numără: reducerea dorinței și activității sexuale, disfuncția erectilă, infertilitatea, pierderea părului pubian și axilar, creșterea redusă a bărbii, pierderea masei musculare, senzație de oboseală constantă, creșterea în greutate, pierderea masei osoase și apariția osteoporozei (oase fragile), stare depresivă și iritabilitate.

Atenție însă, a avea unul dintre aceste semne sau simptome nu înseamnă automat că suferi de sindromul deficitului de testosteron legat de vârstă. Însă dacă ai o combinație de mai multe simptome care aduc o schimbare majoră în starea ta de sănătate, atunci este recomandat să mergi la medic pentru a-ți verifica nivelul de testosteron din sânge.

Terapia hormonală cu testosteron

Dacă ai oricare dintre semnele și simptomele unui nivel scăzut de testosteron, este important să mergi la un consult la medicul urolog sau medicul endocrinolog.  

Majoritatea bărbaților nu au nevoie de tratament, însă atunci când deficitul de testosteron determină osteoporoza sau disfuncție sexuală, tulburări de somn sau depresie, medicul poate prescrie terapia hormonală cu testosteron. Nu încerca niciodată să tratezi singur un posibil nivel scăzut de testosteron cu medicamente care nu au fost recomandate de medic!

Dacă alegi să începi terapia cu testosteron, medicul îți va explica diferitele moduri în care testosteronul poate fi administrat, nivelul țintă de testosteron în urma tratamentului și testarea ulterioară.

La unii bărbați, terapia cu testosteron ameliorează semnele și simptomele deranjante ale deficitului de testosteron, însă pentru alții, beneficiile nu sunt clare și există riscuri posibile. Deși sunt necesare studii suplimentare, terapia cu testosteron ar putea crește riscul de cancer de prostată, riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral și poate contribui la formarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor.

O discuție deschisă cu medicul te poate ajuta să cântărești avantajele și dezavantajele unui astfel de tratament.

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/andropauza-ce-se-intampla-corpul-barbatului-trecut-de-prima-tinerete 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *