Tot mai mulți locuitori din sudul Fâșiei Gaza fug din calea războiului la Rafah, oraș devenit „o oală sub presiune a disperării”, avertizează ONU

Tot mai mulți locuitori din sudul Fâșiei Gaza fug din calea războiului la Rafah, oraș devenit „o oală sub presiune a disperării”, avertizează ONU

Din cauza ostilităților din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza tot mai multe persoane au fugit către Rafah, la granița cu Egiptul, descrie situația din zonă Biroul umanitar al Națiunilor Unite, care afirmă că orașul de frontieră este acum o „oală sub presiune a disperării”, relatează Reuters.

Totul are loc în contextul în care, în războiul cu Hamas, trupele israeliene se pregătesc să avanseze către sud, aproape de granița cu Egiptul, unde cei mai mulți locuitori din enclavă s-au refugiat din calea ofensivei terestre.

„Vreau să subliniez îngrijorarea noastră profundă cu privire la escaladarea ostilităților în Khan Younis, care a dus la o creștere a numărului de persoane strămutate intern care au căutat refugiu în Rafah în ultimele zile”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

„Rafah este o oală sub presiune a disperării și ne temem pentru ceea ce va urma”, a adăugat oficialul ONU.

Potrivit locuitorilor din Fâșia Gaza, Israelul a bombardat zone din jurul spitalelor din Khan Younis, iar în apropiere de Rafah atacurilor au luat amploare.

„Khan Younis a fost, de asemenea, din ce în ce mai mult atacat și a fost șocant să auzim despre luptele grele din apropierea spitalelor, punând în pericol siguranța personalului medical, a răniților și bolnavilor, precum și a miilor de persoane strămutate intern care se refugiază acolo”, a spus Jens Laerke.

La rândul său, UNICEF a anunțat că estimează că aproape toți copii din Fâșia Gaza au nevoie de sprijin psihologic și că aproximativ 17.000 dintre ei sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor de la începutul războiului.

„Înainte de acest război, UNICEF considera deja că 500.000 de copii aveau deja nevoi legate de sănătatea mintală și de sprijin psihosocial în Gaza. Astăzi, estimăm că aproape toți copiii au nevoie de acest sprijin, adică peste 1 milion de copii”, a spus Jonathan Crickx, șeful departamentului de comunicare al UNICEF pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, adăugând că acești copii „prezintă simptome precum niveluri extrem de ridicate de anxietate persistentă, pierderea poftei de mâncare. Nu pot dormi, au crize emoționale sau intră în panică de fiecare dată când aud un bombardament”.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *