Tradiții și obiceiuri de Florii și în Săptămâna Patimilor. Vasile Bănescu (BOR): Evenimentul istoric al Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim are fără îndoială foarte multe semnificații spirituale (VIDEO)

Tradiții și obiceiuri de Florii și în Săptămâna Patimilor. Vasile Bănescu (BOR): Evenimentul istoric al Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim are fără îndoială foarte multe semnificații spirituale (VIDEO)

Evenimentul istoric al Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim are fără îndoială foarte multe semnificații spirituale, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

 

Vasile Bănescu (BOR), pe B1 TV, despre Sâmbăta învierii lui Lazăr și Duminica Floriilor

 

„Evenimentul istoric al Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim are fără îndoială foarte multe semnificații spirituale. În primul rând, contextul istoric era acesta, Iisus vine la Ierusalim cu apostolii săi, din Betania, o localitate apropiată de Ierusalim, unde, știm, Mântuitorul Hristos a săvârșit cea mai mare minune a sa, sigur, în afară de Înviere, este vorba de învierea unui om care murise de câteva zile, Lazăr, învierea lui Lazăr. Această minune cu totul copleșitoare atrage atenția poporului din zona respectivă, dar și a autorităților de la Templul din Ierusalim. Cert este că de acolo Iisus vine la Ierusalim pentru că urmau Paștile evreiești, Pesahul evreiesc, și vine cu apostolii săi”, a declarat Vasile Bănescu.

„Această întâlnire între Iisus și poporul care îl întâmpină cu foarte mult entuziasm este însă una și cu conotații spirituale, cum spuneam. Duminica Intrării lui Iisus în Ierusalim este o zi care prevestește de fapt Învierea lui Hristos, care va avea loc doar peste o săptămână, este oarecum un Paște anticipat, o anticipare a biruinței Sale asupra morții. Într-adevăr, e primul moment în care poporul își exprimă speranța, prin strigătul acesta, «osana», «osana», care înseamnă chiar «mântuitor», «eliberator», a adăugat Vasile Bănescu.

 

Ce a spus despre tradiția ramurilor de salcie și obiceiurile din Săptămâna Patimilor

 

„Aceste ramuri, dincolo de trimiterea la momentul istoric concret al Intrării în Ierusalim, semnifică virtuțile pe care noi, se presupune și chiar este și real în multe cazuri, le acumulăm pe parcursul Postului Paștilor”, a continuat Vasile Bănescu.

„Fiecare zi a săptămânii viitoare, numită și «Săptămâna Sfintelor Pătimiri» sau «Săptămâna Mare», se rememorează inclusiv prin aceste slujbe numite «Denii», cea mai importantă este denia de joi seara, așa cum știm, și apoi Denia Prohodului de vineri seara, se rememorează inclusiv liturghic, pornind de la textele concrete care descriu evenimentele istorice petrecute atunci, se rememorează pătimirile prin care a trecut Hristos începând de joi seara”, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *