Trei bulgari, presupuși spioni ai Rusiei, au fost arestați în Marea Britanie

Trei bulgari, presupuși spioni ai Rusiei, au fost arestați în Marea Britanie

Cei trei cetățeni bulgari au fost reținuți în februarie, plasați în arest preventiv și inculpați, relatează marți News.ro, citând BBC. Ei sunt suspectați de spionaj pentru serviciile de securitate ale Rusiei.

Suspecții sunt Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, având domiciliul în Great Yarmouth, Bizer Djambazov, 41 de ani, și Katrin Ivanova, 31 de ani, ambii locuind la aceeași adresă din Harrow, în nord-vestul Londrei. De altfel, cei trei apar cu mai multe locuri de muncă și domicilii în diverse suburbii.

Acuzațiile la adresa lor sunt legate de posesia de acte de identitate cu „intenţie necorespunzătoare”, ceea ce înseamnă că erau conștienți că respectivele documente erau false. Anchetatorii vorbesc despre paşapoarte, cărţi de identitate şi alte acte pentru Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Italia, Spania, Croaţia, Slovenia, Grecia şi Republica Cehă.

Orlin Roussev a fost implicat în afaceri în Rusia, a ajuns în Marea Britanie în 2009, iar timp de trei ani a ocupat o funcție tehnică în domniul serviciilor financiare. De asemenea, pe profilul său de pe rețeaua LinkedIn este menționată o afacere în domeniul interceptării comunicațiilor sau al semnalelor electronice, precum și funcția de consilier al Ministerului Energiei din Bulgaria.

Cât despre Bizer Djambazov şi pe Katrin Ivanova, cei doi sunt descriși de foștii lor vecini din Harrow ca fiind un cuplu, el şofer la spital, iar ea asistentă de laborator pentru o firmă privată de sănătate, după cum precizează pe LinkedIn.

Mutați în Marea Britanie de aproape zece ani, cei doi au condus o organizație care oferă servicii cetățenilor bulgari și au lucrat și în cadrul unor comisii electorale din Londra care asigură votul la alegerile din Bulgaria pentru cei care trăiesc în afara țării.

Roussev, Djambazov și Ivanova vor fi judecați la Londra în luna ianuarie.

Marea Britanie este preocupată de cazurile de spionaj și cele privind posibilele amenințări la adresa statului, mai ales când există bănuieli privind implicarea Rusiei.

Totul, în contextul incidentelor din anii trecuți din Regatul Unit: otrăvirea mortală, la Londra, a fostului ofiţer de informaţii rus Aleksandr Litvinenko, cu poloniu, tentativa de ucidere a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale, cu agentul neurotoxic Noviciok, în 2018, sau moartea, în același an, a unei femei din Salisbury, după expunerea la agentul neurotoxic.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *