Trei motive pentru care ar trebui să consumi ulei de pește zilnic

Uleiul de pește este unul dintre puținele alimente care conțin acizi grași Omega-3 – grăsimi esențiale de care organismul are nevoie, dar pe care nu le poate produce. Consumat în fiecare zi, uleiul de pește contribuie la o stare de sănătate mai bună. 

Ce sunt acizii grași Omega-3 

Acizii grași Omega-3 fac parte din categoria grăsimilor sănătoase care au beneficii importante pentru sănătate dacă sunt consumate regulat: reduc nivelul de colesterol și de trigliceride, energizează organismul și ajută la dizolvarea vitaminelor liposolubile, spre exemplu vitamina D.

Există mai multe tipuri de acizi grași Omega-3, și anume: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul alfa linoleic (ALA). Acizii EPA și DHA sunt prezenți în produsele de origine în animală, cum e uleiul de pește, în timp ce ALA se regăsește în produsele de origine vegetală (ulei de semințe).

Așadar, benefiicile consumului de ulei de pește se datorează în mare parte conținutului de acizi grași EPA și DHA. Pe lângă Omega-3, uleiul de pește mai conține și vitaminele A și D. 

Trei beneficii importante ale uleiului de pește 

Descoperă în continuare motivele pentru care ar trebui să incluzi acest aliment în meniul săptămânal:

Uleiul de pește susține sănătatea creierului

Poate nu știai, dar creierul este format din grăsimi în proporție de 60%, iar o mare parte din acestea sunt reprezentate de acizii grași Omega-3. Așadar, aportul de Omega-3 este foarte important pentru buna funcționare a creierului. Cum uleiul de pește conține aceste grăsimi, este indicat să îl consumi în fiecare zi. Astfel îți vei susține performanța cognitivă, iar asta înseamnă o memorie bună și un risc scăzut de afecțiuni psihice. 

Uleiul de pește are efect antiinflamator

Inflamația este un simptom care este comun pentru mai multe afecțiuni cronice – diabetul, artrita reumatoidă sau bolile de inimă. De asemenea, obezitatea și chiar depresia sunt asociate cu un nivel mai mare de inflamație în corp. Datorită conținutului de acizi grași Omega-3, uleiul de pește capătă proprietăți antiiflamatorii puternice, spre urmare este recomandat să îl consumi dacă suferi de boli inflamatorii.  Mai multe studii au arătat că pacienții care au inclus peștele gras în regimul alimentar și-au ameliorat simptomele asociate cu inflamația, cum e durerea și rigiditatea. Dacă nu ești un iubitor al cărnii de pește, îți poți lua porția de grăsimi din suplimentele cu ulei de pește cu gust de lămâie sau mere verzi pentru o toleranță mai bună a gustului.

Uleiul de pește susține sănătatea sistemului cardio-vascular

Riscul de boli de inimă este asociat cu un nivel înalt de colesterol, trigliceride și cu o tensiune arterială mare. Uleiul de pește are un impact pozitiv asupra tuturor acestor valori, deoarece ajută la la echilibrarea lor. Astfel, acizii grași Omega-3 pot contribui la scăderea colesterolului rău, pot reduce coagularea sângelui și pot preveni formarea plăcii de pe artere și a cheagurilor.

De asemenea, studiile au mai arătat că uleiul de pește poate reduce grăsimea de pe ficat și susține sănătatea ochilor, a oaselor și a pielii.

În concluzie, consumul de ulei de pește este benefic pentru toată familia, atât pentru copii cât și pentru adulți. Reține că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic între 1.100 – 1.600 miligrame de acizi grași Omega-3 spre urmare nu trebuie să consumi acest aliment în exces, chiar dacă are numeroase beneficii.

Sursa foto: www.pixabay.com 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *