„Trusoul noului-născut”, schimbări în 2024. Câți bani se dau și cine poate beneficia?

„Trusoul noului-născut”, schimbări în 2024. Câți bani se dau și cine poate beneficia?

Programul „Trusou nou-născut” 2024 prevede acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru mamele din medii defavorizate. Anul acesta, valoarea ajutorului este de 2.000 de lei și se oferă într-o tranșă unică.

Mai precis, mamele vor primi 20 de tichete, a câte 100 de lei fiecare, ce pot fi folosite pentru:

 

– Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;

– Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;

– Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;

– Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;

– Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

 

Acest ajutor se acordă timp de 4 ani, în perioada 2024- 2027. Bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți este de 119.138,40 de mii lei, echivalent a 24.000.000,00 euro la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile.

 

Cine poate primi acest ajutor

Proiectul de lege este destinat anumitor mame, provenite din categorii speciale, dar condiția este ca acestea să aplice în primele 3 luni de viață ale copilului:

 

Mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;

Mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;

Mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

Mamele minore care nasc începând cu anul 2024;

Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Altfel, voucherele Materna sunt două vouchere a câte 1000 de lei fiecare, care fac parte dintr-un program de sprijin financiar acordat femeilor însărcinate din București, de către Primăria Capitalei (H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018). Cu aceste vouchere gravidele pot să achiziționeze medicamente sau să deconteze anumite servicii medicale specifice sarcinii. Află aici care sunt condițiile, unde și ce acte trebuie depuse.

 

Pot beneficia de aceste voucherele femeile însărcinate care au peste 18 ani, care au cel puțin 10 săptămâni de sarcina (prima tranșă) și care au domiciliul stabil în București sau reşedința dobândită de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii. Iar după ce gravida are 24 de săptămâni de sarcină se acordă și a doua tranșă de 1000 de lei (voucherele sunt împărțite în tichete de 50 de lei fiecare).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *