Tusea compulsivă – ce este, simptome și tratament

Tusea compulsivă – ce este, simptome și tratament

Tusea compulsivă, cunoscută în popor adesea și sub termenul de tuse măgărească, este boala infecțioasă ce poate apărea la toate vârstele, care poate afecta plămânii și căile respiratorii. Iată care sunt simptomele, și ce forme de tratament există pentru tuse compulsivă!

Tusea compulsivă poate avea o perioadă de incubație medie între 7 și 10 zile, cu limite între 5 și 21 de zile. Vezi ce simptome are și cum recunoști tusea compulsivă.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este tusea compulsivă

Tusea compulsivă sau pertussis în termeni medicali este boala respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care ajunge să elimine toxine ce distrug cilii, extensiile celulelor de la nivelul bronhiilor, și determină inflamarea căilor respiratorii.

Este o afecțiune care se manifestă printr-o tuse puternică, violentă, necontrolabilă și care face ca respirația să devină greoaie și apăsătoare, ba chiar dificilă în unele cazuri.

Este denumită în popor și tuse măgărească deoarece, la finalul accesului de tuse, când se inspiră adânc se aude un zgomot asemănător ragetului de măgar, de aici și comparația.

Cum se transmite tusea convulsivă

Este o infecție ce se transmite în principal pe calea aerului de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă. Se transmite prin picăturile de salivă eliminate în timpul tusei ori a strănutului.

Persoana infectată cu boala este contagioasă dinaintea apariției primelor simptome, iar în acest fel infecția se transmite mult mai ușor și rapid. Persoanele infectate au un grad mai mare de transmitere timp de 2 săptămâni de la debutul tusei.

Simptomele timpurii ale infecției pertussis

Simptomele pot apărea în termen de 5-10 zile de la infectare, însă sunt si cazuri în care simptomele nu apar decât după 14, chiar 20 de zile.

În primă fază a bolii, simptomele pot fi unele ușoare, asemănătoare cu cele ale unei răceli, care pot include tuse iritativă și ocazională, nas înfundat, strănut, urmând ca pe parcurs, cu trecerea zilelor, simptomele să se accentueze. Boala are următoarele simptome:

Acces de tuse rapidă, care se termină cu sunetul înalt, gros, măgăresc;
Vărsături în timpul episoadelor accentuate de tuse;
Secreții vâscoase;
Oboseală, stări de moleșeală după episoadele de tuse;Apnee, dificultăți de respirație;
Nas înfundat.

În rândul sugarilor, este posibil ca inhalarea convulsivă a aerului să nu aibă loc, iar asta să ducă la dificultăți de respirație, apnee pe perioade scurte de timp, fapt ce poate duce la agravarea diagnosticului clinic al tusei convulsive.

În rândul adolscenților și adulților pot exista complicații reprezentate de fracturi costale ori hernii ale anselor intestinale din cauza creșterii contractilității musculaturii toracice și presiunii abdominale în timpul acceselor de tuse.

Cum se diagnostichează tusea compulsivă

Diagnosticul tusei se stabilește pe baza anamnezei și a examenului clinic de către medicul specialist, dar și pe baza unor investigații paraclinice efectuate în laborator. Toate acestea pot confirma infecția cu boala contagioasă Bordetella pertussis.

Medicul specialist diagnostichează boala și în urma examenului fizic, istoricului semnelor și simtomele tipice, analizelor de laborator care presupun recoltarea probelor de mucus din spatele gâtului cu ajutorul unui tampon introdus în nară ori a unei seringi speciale cu soluție salină, dar și analizelor de sânge.

Ce complicații poate avea tusea compulsivă

Printre complicațiile tusei compulsive la sugari amintim:

Apneea (oprirea respirației);
Pneumonia (infecție pulmonară);
Convulsiile (contracții necontrolate, violente);
Encefalopatia (afecțiune a creierului).

Printre complicațiile tusei compulsive la adulți amintim:

Stări de leșin;
Fractură costală;
Incontinență urinară, pierderea controlului vezicii urinare;
Pierderea în greutate neintenționată.

Tratament pentru tuse compulsivă

Diagnosticarea precoce a tusei compulsive poate preveni răspândirea infecției și poate reduce considerabil complicațiile ulterioare. În urma examenelor de laborator, pe baza datelor epidemiologice, se stabilește diagnosticul clar, dar și forma de tratament potrivită.

Nu există un tratament specific eficient împotriva tusei compulsive, însă pot exista soluții medicamentoase precum:

Administrarea de medicamente;
Tratament cu fluidifiante bronșice și mucolitice, sedative ale tusei;
Tratament cu antibioticoterapie;
Imunoprofilaxie prin vaccinare, conform calendarului național de vaccinare.

Măsuri de prevenție pentru tusea compulsivă

Vaccinarea – una dintre metodele de prevenție indicate pentru sugari, copii, adolescenți și adulți. În felul acesta scad riscurile de dezvoltare a complicațiilor ulterioare.

Antibioticele – medicul specialist poate recomanda preventiv administrarea de antibiotice, medicamente care să ajute prevenția bolilor cauzate de bacterii, pentru a preveni răspândirea bolii;

Igiena – la fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni respiratorii, faptul că boala se răspândește prin tuse și strănut, este recomandată o igienă atentă și anume:

Acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel când strănuți ori tușești. Aruncarea șervețelului la gunoi. Tuse sau strănut la nivelul cotului îndoit, dacă nu ai șervețel la îndemână;

Spălatul pe mâini cu apă și săpun;

Folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool, dacă nu ai la îndemână apă și săpun imediat.

Eliberarea căilor respiratorii, aspirarea secrețiilor la sugari;

Alimentație corespunzătoare vârstei, cu aport ridicat de vitamine și minerale, alimente ușor digerabile;

Hidratare corespunzătoare.

Tusea compulsivă este o afecțiune cu care se pot confrunta toți oameni, din toate categoriile de vârstă, și trebuie tratată corespunzător, potrivit indicațiilor din partea medicului specialist, pentru a preveni agravarea simptomelor.

Sursă info: mayoclinic.org; ecdc.europa.eu

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *