Ucraina se luptă cu UE pentru expresia „Navă de război rusească, du-te naibii” – pe care a folosit-o un soldat de pe Insula Șerpilor. Ucrainenii vor să fie marcă înregistrată pe numele lor

Ucraina se luptă cu UE pentru expresia „Navă de război rusească, du-te naibii” – pe care a folosit-o un soldat de pe Insula Șerpilor. Ucrainenii vor să fie marcă înregistrată pe numele lor

Sloganul accidental din război al Kievului „Navă de război rusească, du-te naibii” se află în centrul unei bătălii acerbe între Poliția de Stat de Frontieră a Ucrainei și Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO).

Expresia a devenit un simbol al rezistenței Kievului împotriva Moscovei

Expresia sfidării ar fi fost exprimată pentru prima dată într-un răspuns curajos din partea unui soldat ucrainean împotriva unei nave de război rusă care cere capitularea soldaților, în timp ce se pregătea să atace Insula Șerpilor din Marea Neagră în primele ore ale războiului.

În cei doi ani de atunci, expresia a devenit un simbol al rezistenței Kievului împotriva Moscovei. Dar pentru autoritățile de aplicare a proprietății intelectuale din UE, aceasta nu îndeplinește cerința de a deveni o marcă comercială. Asta i-a lăsat nedumeriți pe polițiștii de frontieră ai Ucrainei.

„Credem că autoritatea unei astfel de mărci ar trebui să aparțină statului Ucrainei… ca o confirmare a hotărârii și invincibilității polițiștilor de frontieră ucraineni”, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri ucrainean, pentru POLITICO.

„Este necesar să acordăm credit apărătorului care, prin actul său, și-a demonstrat hotărârea de neclintit, a inspirat oamenii, Ucraina și comunitatea globală.”

Avocații din Bruxelles Andrej Bukovnik și Taras Kulbaba au depus pentru prima dată cererea pentru marcă înregistrată pe 16 martie 2022, sub numele soldatului – cu permisiunea familiei sale – care a rostit primul fraza.

Oficiul european de proprietate intelectuală a respins cererea ucraineană. Dar avocații soldaților de pe Insula Șerpilor nu vor să renunțe.
Avocații au spus că aceasta este o modalitate de a evita ceea ce spun ei din experiență că se va întâmpla mai devreme sau mai târziu: altcineva să revendice marca comercială.

Mai multe platforme de cumpărături folosesc deja expresia

Este, de asemenea, o modalitate de a se asigura că nimeni altcineva nu profită de pe urma sloganului. În prezent, pe mai multe platforme de cumpărături sunt vândute o varietate de produse comerciale care prezintă variații ale propoziției „Nava de război rusă, du-te naibii”.

Cu toate acestea, nici Ucraina, nici soldatul, care a fost capturat de Rusia și ulterior eliberat printr-un schimb de prizonieri, nu pot face nimic pentru a-i împiedica pe alții să facă bani din sloganul respectiv, au spus avocații.

Demchenko a adăugat că există vânzători necinstiți care vor să valorifice popularitatea sloganului.
„Este foarte important pentru consumatorii europeni, deoarece acum sunt induși în eroare”, a spus Bukovnik. „Există actori foarte răi pe piață și Ucraina nu poate face nimic în privința asta”.

Însă, într-o scrisoare trimisă în iulie 2022, EUIPO a spus că sloganul va fi perceput „contrar principiilor de moralitate acceptate, deoarece urmărește […] câștig financiar din ceea ce este universal acceptat a fi un eveniment tragic” – războiul total al Rusiei în Ucraina.

„Primul refuz a fost într-adevăr insultător”, a spus Bukovnik. „A fost într-adevăr dureros, pentru că au spus că soldatul ar profita de război de pe urma propriei sale declarații pe care a rostit-o unei nave de război rusești în timpul războiului.”

Pentru a ocoli acuzațiile de profit de război și din cauza preocupărilor de securitate legate de dezvăluirea numelui soldatului, Bukovnik și Kulbaba au transferat cererea poliției de frontieră a Ucrainei.

Cu toate acestea, biroul a respins cererea din nou în decembrie 2022 și a mers mai departe, obiectând că folosește „un limbaj vulgar cu o conotație sexuală insultătoare”.

„Chiar dacă expresia ar trebui să fie considerată un mesaj de curaj și curaj, trivializează invazia rusă și folosește un instrument pentru a vinde bunuri de comercializare, cum ar fi bijuterii, jucării, îmbrăcăminte, portofele etc.”, a constatat examinatorul.

Ucrainenii consideră că orice cumpărător ar știi că bunurile sau serviciile vândute sub acest slogan sunt din Ucraina

„Este o libertate de exprimare”, a spus Bukovnik. „Dacă există un cuvânt „xxxx” în el, e pentru că declarația a fost făcută într-un moment foarte special. Nu poți cenzura oamenii în astfel de situații.”

Bukovnik și Kulbaba au depus un recurs în februarie 2023, dar EUIPO l-a respins în decembrie anul trecut, argumentând că expresia nu are „caracter distinctiv”, ceea ce înseamnă că nu poate identifica și distinge bunurile sau serviciile de cele cu o altă origine.

Bukovnik a spus că această decizie a fost, de asemenea, surprinzătoare, deoarece consideră că acesta este „un slogan foarte unic”, asociat în mod clar cu evenimentul specific de pe Insula Șerpilor, o insulă mică, dar importantă din punct de vedere strategic din Marea Neagră.

„Nu poate fi comparat cu nimic altceva din istoria dreptului mărcilor în Europa”, a spus el. „Și cred că este foarte clar că […] consumatorii ar ști de unde provin mărfurile dacă sunt marcate astfel.”

Experții nu sunt convinși de argumentele ucrainene.
Eleonora Rosati, profesor de drept al proprietății intelectuale la Universitatea din Stockholm, a spus că, de obicei, cazurile ca acesta au rareori un final fericit.

„Nu cred că această cerere va avea vreodată succes”, a spus ea. „Este o cauză pierdută de la început.” Ea a adăugat că au existat mai multe exemple de cereri de mărci înregistrate eșuate – de la „Je suis Charlie” la „Black Lives Matter” – care s-au confruntat cu obstacole similare.

„Expresiile de acest gen care exprimă o opinie politică sunt susceptibile de a fi respinse, deoarece biroul consideră că există o problemă de caracter distinctiv, care sunt cerințele cheie pentru protecția mărcii”, a spus ea.
Bukovnik și Kulbaba au spus că nu au intenția de a renunța la cauză și au depus încă un recurs în februarie.

 

Please follow and like us:
Pin Share