UE a dat directiva cu privire la mâncare. Aceste lucruri vor fi interzise

UE a dat directiva cu privire la mâncare. Aceste lucruri vor fi interzise

Este vorba, mai exact, despre aromele artificiale cu gust de afumat, folosite în mod normal în industria alimentară. Decizia a fost luată în urma recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceste arome, care dau un gust specific de afumat, au fost asociate de mai multe ori cu infertilitatea și cancerul.

UE a dat directiva cu privire la mâncare și va interzice aromele cu gust de afumat

Cu toate că EFSA nu a calculat exact ce cantitate de arome ar putea duce la cancer, Uniunea Europeană a prefer să introducă o interdicție totală care ”să prevină cele mai grave scenarii”. Vor fi afectați de această decizie producătorii de sosuri, chipsuri și cârnați, însă aceștia vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție pentru ”a găsi alternative”.

Se pare că producătorii vor avea aproximativ 5 ani la dispoziție pentru a scoate aceste arome din rețetele lor, fiind afectate în special produse precum peștele afumat, carnea afumată, cârnații sau anumite brânzeturi. O altă etapă prevede eliminarea aromelor din produse cum ar fi supele instant, sosurile sau chipsurile de cartofi. În acest caz producătorii vor avea doi ani la dispoziție să se conformeze.

Conform Reuters, în Țările de Jos există un producător local, denumit Unox, deținut de Unilever, care produce anual 16 milioane de cârăciori ”rookworst”, folosindu-se de aromele interzise de lege. În mod tradițional, cârnații erau afumați la foc deschis până spre finele anilor 1970, însă această metodă a fost abandonată pentru că ar avea efecte nocive asupra sănătății omului și a mediului.

EFSA a identificat opt arome de fum pentru alimente care vor fi eliminate, în condițiile în care ”preocupările legate de genotoxicitate” au fost confirmate, sau nu pot fi excluse. Specialiștii au explicat că în cazul produselor în care aceste arome sunt utilizate pentru a înlocui afumarea tradițională producătorii vor avea 5 ani la dispoziție să renunțe la arome.

Uniunea Europeană le dă cinci ani producătorilor pentru a respecta noile norme

În cazul produselor unde aromele sunt folosite doar pentru a ”a da o aromă suplimentară”, aici producătorii vor avea la dispoziție doar doi ani de zile pentru a face schimbările necesare. Regulamentul urmează să fie adoptat de către Comisia Europeană în următoarele zile, după care va intra în vigoare până la finele lunii mai.

Între timp, în Marea Britanie, țară care a părăsit Uniunea Europeană în urmă cu mai mulți ani, a introdus noi legi prin care alimentele importate din Uniunea Europeană sunt analizate mult mai atent, fiind supuse unor controale fizice. Patronii se plâng și spun că această decizie va duce la prețuri mai mari și la întârzieri.

Astfel, britanicii au introdus controalele fizice la produsele animale, cum ar fi cele de carne, pește, ouă și lactate, legume, fructe și flori considerate cu ”riscuri medii”. Verificările implică inspecții vizuale și controlarea temperaturii bunurilor și ar fi esențiale pentru a preveni intrarea bolilor în țară.

Stefano Vallebona, un proprietar de restaurant din Londra, nu vede cu ochi buni această schimbare. ”Vom găsi mai puține specialități, mai puține soiuri rafinate de brânză, sortimente de carne mai puține. De asemenea, marile magazine își vor consolida ponderea, în timp ce magazinele mici, independente, se vor descurca tot mai greu”, a declarat bărbatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *