Un american a trecut granița în Coreea de Nord fără aprobare. Presa sud-coreeană scrie că este un soldat al SUA

Un american a trecut granița în Coreea de Nord fără aprobare. Presa sud-coreeană scrie că este un soldat al SUA

Un cetățean american se află, probabil, în custodia autorităților nord-coreene după ce a traversat frontiera intercoreeană fără autorizație, a anunțat marți, 18 iulie, Comandamentul Națiunilor Unite, care gestionează zona demilitarizată și zona de securitate comună (JSA) dintre cele două țări, relatează BBC, The Guardian și Reuters.

„Un cetățean american aflat într-un tur de orientare în JSA a traversat, fără autorizație, linia de demarcație militară în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Credem că acesta se află în prezent în custodia RPDC și lucrăm cu omologii noștri din KPA (Armata Populară Coreeană – n.r.) pentru a rezolva acest incident”, a transmis Comandamentul ONU.

Americanul a trecut frontiera din Sud în Nord în timp ce participa la un tur în Zona de Securitate Comună, în satul Panmunjom din zona demilitarizată care separă cele două Corei, păzită de soldați din ambele părți.

Satul Panmunjom a fost creat la încheierea războiului coreean din 1950-1953. Este un loc folosit pentru numeroase discuții, precum și unul popular în rândul turiștilor. Zona este supravegheată în comun de Comandamentul ONU și de Coreea de Nord și acolo nu locuiesc civili.

Cotidianul sud-coreean Dong-a Ilbo, care citează armata sud-coreeană, a identificat cetățeanul american în persoana lui Travis King, un soldat al armatei SUA cu gradul de soldat de clasa a doua, precizează Reuters, adăugând că nu a putut verifica încă identitatea acestuia.

Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de agenția de presă, a declarat că nu deținea imediat informații despre acest incident.

Cazurile de dezertare a americanilor sau sud-coreenilor în Coreea de Nord sunt rare. Departamentul de Stat al SUA le recomandă cetățenilor americani să nu intre în Coreea de Nord „din cauza riscului grav și continuu de arestare și detenție pe termen lung”.

În schimb, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a evita opresiunea politică și dificultățile economice de la sfârșitul războiului coreean.

În noiembrie 2017, soldații nord-coreeni au tras 40 de focuri de armă în timp ce unul dintre colegii lor încerca să treacă granița. Soldatul a fost lovit de cinci ori înainte de a fi găsit sub un morman de frunze în partea de sud a Panmunjom. El a supraviețuit și trăiește în Coreea de Sud.

În ultimii ani, au existat cetățeni americani arestați în Coreea de Nord după ce ar fi intrat în țară din China. Ei au fost condamnați pentru spionaj și alte acte antistatale, dar au fost adesea eliberați după ce SUA au trimis misiuni de rang înalt pentru a le negocia libertatea.

Relațiile dintre SUA și Coreea de Nord s-au prăbușit în 2017, după ce un student american care fusese arestat cu un an înainte pentru că a furat un panou de propagandă a fost trimis în SUA în comă și a murit ulterior.

În 2018, Coreea de Nord i-a eliberat pe ultimii trei deținuți americani cunoscuți, în timp ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, purta discuții cu președintele SUA de atunci, Donald Trump.

Incidentul de marți are loc pe fondul tensiunilor provocate în regiune de testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord de la începutul anului trecut, precum și în contextul în care SUA au trimis un submarin dotat cu armament nuclear în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimele decenii, ca măsură de descurajare a Phenianului.Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *