Un artist, un publicitar şi un istoric analizează logoul de ţară propus de jurnalistul britanic Charlie Ottley. „Charlie și-a făcut un logo pentru motocicleta lui”

Un artist, un publicitar şi un istoric analizează logoul de ţară propus de jurnalistul britanic Charlie Ottley. „Charlie și-a făcut un logo pentru motocicleta lui”

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a propus, luni, un nou logo pentru brandul de ţară, în schimbul actualei frunze. Ce transmite imaginea propusă de britanic şi cât de reprezentativă este ea pentru România? Libertatea le-a cerut opinia artistului Dan Perjovschi, publicitarului Alex Tocilescu şi istoricului Andrei Pogăciaş.

„România are nevoie de un nou logo turistic. […] Este ultima zonă cu adevărat sălbatică din Europa, cu cea mai mare pădure mixtă și cu două treimi din prădătorii de vârf ai Europei. România este, de asemenea, o țară cu o istorie complexă de mii de ani și o moștenire culturală diversă care datează dinainte de daci. Este, de asemenea, un tărâm al abundenței. Din acest motiv, am creat un nou logo pentru a încerca să reflectăm aceste aspecte importante”, a scris Charlie Ottley pe Instagram, pentru cei aproape 19.000 de urmăritori.

Jurnalistul britanic propune o dezbatere privind noul brand de ţară, astfel încât identitatea vizuală a României să fie acceptată de autorităţi şi promovată peste hotare. „Sprijiniţi-ne în misiunea noastră de a convinge Ministerul Turismului să adapteze sau să adopte acest nou design!”, a scrie Ottley pe Instagram.

Charlie Ottley este realizatorul documentarelor „Wild Carpathia” şi „Flavors of Romania”, menite să promoveze, peste hotare, România şi dragostea sa pentru ţara noastră. Britanicul a mai semnat materiale de promovare a Transilvaniei şi Braşovului, difuzate la televiziunile naţionale şi la BBC World. Tot el a lansat, în 2021, documentarul „Wild Danube”, realizat în Delta Dunării.

Libertatea le-a cerut opinia artistului Dan Perjovschi, publicitarului Alex Tocilescu şi istoricului Andrei Pogăciaş cu privire la propunerea jurnalistului britanic.

Dan Perjovschi, artist: „E un logo făcut cu bună credință

„Cred însă că discuţia asupra unui nou logo turistic al României e importantă, pentru că în momentul de faţă avem o imagine care apare în toate broşurile şi care, în fond, e un desen cumpărat cu 6 dolari. Or, noi, pentru că suntem uituci, l-am lăsat aşa.

Iar Charlie Ottley, pentru că trăieşte aici, s-a gândit să mai adauge nişte munţi, nişte cucuruz, un lup dacic. Dar Charlie şi-a făcut un logo pentru motocicleta lui! Nu sunt un fan al acestui logo, dar ştiu că-i făcut cu bună credinţă şi că poate deschide o discuţie interesantă.

Dan Perjovschi. Foto: Facebook

Mie mi se pare un pic naiv, dar el lucrează cu nişte stereotipuri care, în opinia lui, pot atrage atenția asupra ţării noastre. El e un om care iubeşte sincer această ţară şi, probabil, lucrează cu o parte din stereotipurile cu care România e identificată acolo de unde el vine. Mă gândesc că, dac-ar fi după regele Charles, am avea reprezentate nişte plante şi nişte insecte.

Din păcate, la noi, anumite simboluri au fost confiscate de partide politice, iar acum nu mai poţi să-ţi pui tricolorul în fereastră, pentru că zice lumea că eşti de la AUR. Pentru o lume mai fină, mai educată, unele dintre simbolurile de pe logo-ul lui Ottley par din repertoriul AUR. Dar ele nu sunt ale unui partid politic, ci sunt despre o imagine a României care, într-adevăr, există. Poate nu e majoritară, poate nu e atât de modernă pe cât ne-am dori. Dar unii or să vadă în cucuruz faptul că suntem mămăligari, iar alţii că mâncăm sănătos.

Prima dată când vom vrea să scăpăm de un prim ministru japonez (în ianuarie 2018, la singura vizită a premierului Shinzo Abe în România, oficialul nu a fost preluat de pe aeroport de către omologul său demisionar, drept care autorităţile au organizat un program de vizită la Muzeul Satului, n.r.) şi nu-l mai ducem la Muzeul Satului, ci la Muzeul de Artă Contemporană, atunci devenim moderni.

Pentru mine, cel mai simplu simbol ar fi Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, care poate împăca şi elitele, şi lumea largă. E un simbol care unifică”.

Alex Tocilescu, publicitar: „Mă duce cu gândul la stema RSR”

„În primul rând, e o îngrămădeală de mesaje (lup dacic, spic, munți, tricolor, slogan) care împreună compun o imagine arhaică – și greșită – despre România. Vin turiști să vadă lanuri de grâu? Puțin probabil. Există vreun sit dacic bine întreținut și ușor accesibil? Nu. Această cacofonie vizuală mă duce mai curând cu gândul la stema RSR decât la o țară modernă.

Alex Tocilescu. Foto: Facebook

În al doilea rând, execuția grafică e jenantă, la nivelul unui copil de clasa a cincea care se joacă cu un program de ilustrare gratuit. Elementele n-au vreo mare legătură între ele, lupul e desenat într-un fel, munții în altul, fontul e și el din alt film.

Și în al treilea rând, un logo trebuie să facă parte din brand și, ca să ajungi la el, trebuie să definești mai întâi brandul. Asta nu se face așa, în 10 minute, când te plictisești, ci e rezultatul unui proces lung și anevoios, care e mai bine să fie lăsat în seama profesioniștilor, nu al unor amatori plini de entuziasm.”

Andrei Pogăciaş, istoric: „Lupul nu e chiar aşa de dacic…”

„În primul rând, lupul dacic nu e chiar aşa de dacic. Provenienţa respectivului stindard este asiatică, dar el a rămas cunoscut de toată lumea drept „lupul dacic” ca urmare a prezenţei în multe locuri pe Columna lui Traian. În al doilea rând, în afară de românii care înţeleg simbolul lupului dacic, nu ştiu cât de reprezentativă e imaginea asta pentru străini. Într-adevăr, poate atrage privirea, poate că lumea s-a întreba despre ce e vorba, dar nu ştiu cum ar putea face legătura cu România. E un simbol vechi şi nici măcar nu are continuitate. În plus, bietul lup apare într-o mulţime de locuri, de la stemele unor unităţi militare româneşti până la odorizante de maşină.

Alex Pogăciaș. Foto: Facebook

Într-un fel, e normal să fie mai dificilă alegerea unor simboluri. Noi nu avem o tradiţie îndelungată în domeniul heraldic, nu avem steme şi simboluri care s-au păstrat de secole, aşa cum au unele ţări occidentale sau chiar Rusia. Numai că, drept alternativă, ne-am obişnuit să ne gândim la munţii noştri şi la holdele noastre de grâne, care lucesc vesele în soare. Care sunt, într-adevăr, frumoase. Dar acestea nu sunt simboluri care să reprezinte în mod special România. Adică, nu cred că e un străin care să spună „recunosc România după munţi sau după câmpuri”.

Noi nu ne adresăm românilor verzi sau mai puţin verzi, prin simboluri istorice, ci facem o reclamă României în afară. Cred că e nevoie de o imagine atrăgătoare pentru toată lumea, care să determine un străin să vrea să vină aici sau să se intereseze mai mult de această ţară. Nu ştiu dacă, văzând spicul nostru de grâu, ar vrea să vină la prăşit sau la recoltat aici.

E fain însă mesajul „The wild corner of Europe” (Colţul sălbatic al Europei, n.r.), pentru că, într-adevăr, se potriveşte bine ţării. Aş vedea şi un desen mai amuzant – poate chiar realizat după acvila de pe stema ţării. Ideea însă e să fie amuzant, nu aşa marţial, cu vaste trimiteri istorice. Cred că e mai sănătos aşa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *