Un baraj a cedat parțial în Norvegia, în urma inundațiilor provocate de furtuna Hans. „Este o situație foarte grea”

Un baraj a cedat parțial în Norvegia, în urma inundațiilor provocate de furtuna Hans. „Este o situație foarte grea”

Barajul energetic Braskereidfoss de pe râul Glomma, cel mai mare curs de apă din Norvegia, nu și-a mai deschis trapele după ce camera de control a fost inundată. Barajul a cedat parțial, miercuri, în timp ce țara nordică se confruntă în continuare cu niveluri record ale râurilor, inundații și alunecări de teren provocate de furtuna Hans, relatează The Guardian și Reuters.

Poliția norvegiană a luat în considerare posibilitatea de a arunca în aer barajul pentru a reduce presiunea asupra acestuia, atunci când apa din râu a început să se reverse printr-o parte laterală. În cele din urmă, ideea a fost abandonată pentru că autoritățile au considerat că explozia ar fi fost dificil de controlat.

„Pe partea de sud-vest apa începe să treacă… merge încet. Acesta este cel mai bun lucru acum”, a declarat, pentru The Guardian, Pål Erik Teigen, șeful de personal al districtului de poliție Innlandet, care include și Braskereidfoss.

„Este o situație foarte grea pe care o avem în această parte a Norvegiei în ultimele zile din cauza ploilor. Dacă aș face un exercițiu de antrenament pentru poliție, nici în visurile mele cele mai nebunești nu m-aș fi gândit la această problemă în districtul nostru. Avem multe alunecări de teren peste tot, avem case luate de viituri, am evacuat o mulțime de oameni, toate drumurile sunt închise și toate râurile se revarsă”, a adăugat oficialul.

Apa curge după ruperea barajului de la centrala electrică Braskereidfoss. Foto: Profimedia
Autoritățile au luat în calcul inclusiv detonarea barajului, pentru reducerea presiunii. Foto: Profimedia
Problemele de la baraj au apărut în urma inundațiilor provocate de furtuna Hans. Foto: Profimedia

O femeie în vârstă de 70 de ani a murit miercuri după ce a căzut într-un pârâu, iar până la 800 de persoane au fost evacuate din Innlandet.

La nivelul întregii țări au fost evacuați mii de oameni, în timp ce râurile s-au umflat până la cel mai înalt nivel din ultimii cel puțin 50 de ani, iar case și întreprinderi au fost scufundate sau măturate de alunecări de teren.

Drumuri principale au fost închise și serviciile de transport feroviar au fost suspendate în zone întinse din sudul Norvegiei, după ce râurile au ieșit din matcă.

Un pod de cale ferată s-a prăbușit pe linia care leagă Oslo de Trondheim, al treilea oraș ca mărime din țară, însă nu a existat niciun pericol, pentru că trenurile fuseseră suspendate încă de luni.

În plus, autoritățile au avertizat că inundațiile vor afecta și alte zone în următoarele zile, pe măsură ce apele se vor îndrepta spre regiunile de coastă mai joase.

Furtuna Hans a afectat și Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania și Suedia. Vântul puternic și ploile abundente au inundat străzi, au smuls copaci și acoperișuri, au distrus linii electrice și au perturbat transporturile. O femeie din Lituania și un bărbat din Letonia au fost uciși, luni, de căderea unor copaci.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *