Un cuplu de români, ea creștină și el musulman, s-a filmat timp de șapte ani, pentru documentarul „My Muslim Husband”: „Am studiat mai multe religii”

Un cuplu de români, ea creștină și el musulman, s-a filmat timp de șapte ani, pentru documentarul „My Muslim Husband”: „Am studiat mai multe religii”

Daniel, un tânăr român, se convertește de la creștinism la islam, iar ani mai târziu se căsătorește cu Liz, care este creștină și nici astăzi nu are un plan să își schimbe religia. Așteptările fiecăruia sunt mari, iar imediat după nuntă, certitudinile cu care fiecare a intrat în relație se lovesc de prejudecățile proprii și externe. Cei doi și-au filmat relația pe parcursul a șapte ani, timp în care au acumulat peste 500 de ore de conținut video, în România, Arabia Saudită, Iordania și Qatar. Documentarul „My Muslim Husband” / „Soțul meu musulman” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Liz se privește în oglindă și își aranjează cu grijă hijabul crem, cu floricele mici, albe, pe cap. Îl trece pe sub bărbie și îl prinde pe partea cealaltă, ca să aibă atât capul, cât și gâtul acoperite. O femeie mai în vârstă, care poartă și ea un hijab, o ajută. Când vede rezultatul final, Liz începe să râdă. E prima dată când își pune hijabul și nu-și mai vede părul șaten. 

Daniel și Liz, la TIFF

S-au filmat aproape continuu timp de șapte ani

„L-am întrebat (pe Daniel, n.r.) câte neveste vrea. Și mi-a spus că fac cât patru și să stau liniștită”, spune Liz Bărnuți râzând, când o întrebăm cum a fost pentru ea adaptarea la religia islamică.

Stăm de vorbă pe o terasă din Cluj-Napoca, la început de iunie, cu câteva zile înainte ca documentarul ei și al lui Daniel să aibă premiera la TIFF.

Liz și Daniel Bărnuți, în vârstă de 35 și, respectiv, 42 de ani, amândoi din Cluj, sunt regizorii și, în același timp, protagoniștii documentarului „My Muslim Husband” / „Soțul meu musulman”. Filmat pe parcursul a aproximativ șapte ani, în care au strâns peste 500 de ore de conținut, premisa documentarului pleacă de la schimbările interioare, dar și în relațiile cu cei din jur de care se lovesc Liz și Daniel, odată ce Daniel trece la islam. Filmul arată în note intime momentele lor fericite, dar și certurile dintre ei și cu familiile lor.

Liz și Daniel Bărnuți sunt protagoniștii documentarului „My Muslim Husband” / „Soțul meu musulman”

„Acolo mi-am găsit echilibrul”

La islam, Daniel povestește că a ajuns după o mai lungă căutare spirituală și sufletească. Se afla într-o perioadă tumultuoasă, spune, și avea nevoie de ceva care să-i ofere acel sprijin interior. Înainte de asta a studiat mai multe religii.

„În momentul în care am ajuns la Coran și la partea islamică, ceva mi-a plăcut. Personal, acolo mi-am găsit echilibrul”, spune acum, la aproximativ 20 de ani de la decizie.

L-a atras întâi de toate postul de Ramadan, care se ține timp de o lună pe an, zilnic, de la răsărit până la apus. Fără mâncare, fără apă. „În același timp, și psihic trebuie să reușești să-ți păstrezi un echilibru, să fii cât mai zen”, explică Daniel.

„Mi-a plăcut atmosfera asta de Ramadan, apoi am început, după un an, să fac anumite practici, rugăciunea. Mie îmi aduceau un calm”, adaugă regizorul.

Daniel s-a convertit de la creștinism la islam

Îl interesează în principal esența religiei, „stâlpii islamului”. Adică, de exemplu, unicitatea lui Dumnezeu – comparativ cu creștinismul, care are la bază Sfânta Treime, ce definește ideea că Dumnezeu este unic în ființă, dar reprezentat în trei ipostaze – Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. 

Un alt principiu pe care Daniel ține să-l respecte este cel legat de rugăciune: sunt cinci rugăciuni zilnice obligatorii. Apoi, donațiile: oricui în nevoie, „pe calea lui Allah”, și pelerinajul de la Mecca, Hajj, care constă într-o serie de ritualuri religioase pe mai multe zile. Și, mai ales, Ramadanul.

„Mai ales aici, în România, unde suntem minoritari, fac cât de mult pot”, punctează Daniel modul în care practică această religie.

<strong>Puțin peste 58.000 de persoane sunt de religie musulmană în România, conform ultimului </strong><a href=”https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/12/Date-provizorii-RPL_cu-anexe_30122022.pdf” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”><strong>recensământ,</strong></a><strong> din 2021. Adică aproximativ 0,4% din populația țării.</strong>

„În Iordania m-am speriat”

Ca să înțeleagă toate dedesubturile islamului, Daniel și Liz au călătorit mult și au și trăit în mai multe locuri: Arabia Saudită, Iordania, Qatar. Un stil de viață nomad, rezumă pe scurt. Sau o „universitate” – așa cum definește Daniel această călătorie continuă. Au avut peste tot camera video cu ei, fie că erau în sufrageria casei din Cluj, fie că erau pe canapeaua locuinței din Arabia Saudită ori pe străzile din Iordania.

Camera merge și acum, după șapte ani. „Uneori, o uitam pornită, nici nu mai știam că e acolo”, povestește Liz.

Când l-a cunoscut pe Daniel, el lucra la un alt documentar, despre comunitatea de musulmani din România. Cererea în căsătorie și propunerea de a face filmul unul personal au venit la pachet. „Cred că atunci când te-am cucerit, ți-am zis că fac un film”, râde Daniel către Liz.

Și ea s-a schimbat odată cu schimbările prin care a trecut Daniel. Nu vorbește încă despre posibilitatea de a se converti și ea la islam, însă îmbrățișează câteva dintre regulile islamului, precum purtarea hijabului atunci când merge în comunitățile musulmane din România sau din Iordania ori Arabia Saudită. Acolo, i se pare neobișnuit și nepotrivit să nu poarte.

„Au fost momente în care a fost totul nou pentru mine, apoi m-am adaptat și nu mai voiam să plec de acolo”, continuă. Doar în Iordania a avut o oarece temere, când și-a dat seama cât e de aproape de Siria, acolo unde este război civil.

Liz care este creștină și nu are un plan să își schimbe religia

Stereotipurile legate de islam alimentează ura împotriva musulmanilor

Soții Bărnuți ezită să vorbească despre familiile lor și cum s-au adaptat ele la direcția credinței lor. „Au fost perioade și perioade, ca în orice familie”, spune Daniel.

Documentarul surprinde câteva momente în care Daniel se ceartă cu familia lui, inclusiv pentru căsătoria cu Liz. La o masă de sărbători la familia lui Liz are loc un dialog scurt despre religie, Dumnezeu și obiceiuri religioase. Deși nu este un ton certăreț în vocile celor de la masă, tensiunea se simte dincolo de lentila camerei.

„Iubirea se exprimă diferit. Și poate frica sau lipsa de conexiune te poate duce la anumite reacții și asta am văzut și pe pielea personală. Familia e familie până la urmă”, spune Daniel.

Crede totuși că lipsa acceptării pe care a simțit-o mai ales la început din partea familiei lui, dar și a altor apropiați vine și din stereotipurile în care este îmbrăcat, în general, islamul.

În contextul existenței ISIS și a unor atacuri teroriste care au avut loc de-a lungul timpului, societatea a arătat cu degetul către comunitățile musulmane. Islamul este asociat de multe ori cu ideile extremiste și grupările teroriste.

<strong>Într-un interviu din 2017 pentru </strong><a href=”https://moldova.europalibera.org/a/nterviu-menno-ettema-contracararea-limbajului-de-ura-impotriva-musulmanilor/28759844.html” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”><strong>Europa Liberă</strong></a><strong>, Menno Ettema, coordonatorul campaniei „No Hate Speech” a Consiliului Europei, atrăgea atenția că această asociere doar alimentează sentimente antimusulmane, întărind niște stereotipuri discriminatorii deja existente. El invoca un raport al Agenției Europene pentru Drepturile Fundamentale, care arăta că teama de musulmani și de atacurile teroriste puse la cale în UE este nejustificată, în condițiile în care 76% dintre musulmani se simt atașați de țările în care trăiesc.</strong>

Convenția pentru Drepturile Omului spune că fiecare are dreptul să creadă în ce dorește și să-și manifeste religia sau convingerea în public sau în privat.

„Mă apasă (stereotipul – n.r.) și poate că și pe părinții mei i-am înțeles și-i înțeleg de ce, mai ales la început, și-au făcut multe probleme. Că asta e ce se vede în media. În schimb, eu când am ajuns în Iordania, în 2010, cred, m-am întrebat, ce-o să fac acolo? Și de fapt, oamenii ăia sunt foarte primitori, se salută pe stradă chiar dacă nu se cunosc, te invită la cafea, la ceai și nu-ți cer nimic în schimb”, povestește Daniel.

Dacă vor avea un copil, îl vor lăsa să-și aleagă singur religia

„Cred că relația cu divinitatea este important să se vadă printr-un comportament în care tu să fii cât mai bun cu oamenii din jur”, adaugă.

Liz și Daniel au făcut ore întregi de terapie de cuplu pentru că relația lor nu a scăpat de presiunile exterioare. De altfel, documentarul lor surprinde multe dintre certurile apărute în special în urma discuțiilor cu propriile familii.

„Pentru mine a fost bine, mi s-a părut normal să avem și susținere psihică. Și m-am bucurat foarte tare că și el a îmbrățișat calea asta și a fost deschis la propunerea mea. Cred că ne-a ajutat foarte mult și recomand tuturor”, spune Liz.

Speră că vulnerabilitatea pe care și-o expune în documentar, când plânge sau când vorbește despre ce simte, îi va ajuta și pe alții să-și dea seama că nu sunt singuri în genul acesta de emoții.

Și ea, și Daniel se declară „deschiși” în ceea ce privește spiritul religiei în care își vor crește copilul, dacă și când vor avea unul.

„Nu suntem niciunul genul care să impună nimănui, nimic. Fiecare este o ființă liberă care poate să aleagă singură, iar noi dăm tot ce putem mai bun”, explică Liz.

„Oricum, pot să zic din experiență personală – oricât vor părinții ceva, până la urmă, copiii ajung maturi și-și aleg singuri. Noi ce putem face este să le dăm cea mai bună educație, așa cum știm”, o completează Daniel.

Din toamnă, documentarul poate fi vizionat pe platforma HBO Max, care a susținut acest proiect încă de la început. „Poveștile locale sunt ceva ce ne interesează întotdeauna pentru documentarele noastre. Această poveste specifică a fost atractivă pentru că amestecă mai multe subiecte: dragostea, diferențele culturale, religia și luptele prin care trece un cuplu pentru a reuși în ciuda tuturor factorilor externi”, declară pentru Libertatea Hanka Kastelicova, VP and Executive Producer Documentaries la Warner Bros. Discovery.

Documentarul „My Muslim Husband” / „Soțul meu musulman” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

Soții Bărnuți locuiesc acum în București, temporar și au început deja lucrul la un al doilea documentar. Nu vor să dea încă detalii despre acesta. 

Până vor lansa noul proiect, speră ca primul, „My Muslim Husband”, să fie urmărit cu și din plăcere de oameni. Dar mai ales să deschidă calea către un spațiu de dialog intercultural și interfamilial.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *