„Un eșec colosal”. Asaltul surpriză cu „mii de rachete” al Hamas șochează Israelul și atrage acuzații. „Unde e Armata? Poliția? Serviciile secrete?”

„Un eșec colosal”. Asaltul surpriză cu „mii de rachete” al Hamas șochează Israelul și atrage acuzații. „Unde e Armata? Poliția? Serviciile secrete?”

O mare parte din Israel a fost trezită sâmbătă dimineață de imaginea și sunetele greu de imaginat ale atacurilor cu rachete. În sud, oamenii au primit și vestea incredibilă că zeci de terorisți Hamas s-au infiltrat din Gaza, subliniază The Times of Israel într-un articol în care critică lipsa de reacție a autorităților. „Un eșec pentru istorie”, comentează și un analist de la The Guardian.

„La 50 de ani de la războiul de la Yom Kippur, Israelul a fost supus unui atac surpriză – nu din partea armatelor arabe, ci al grupării teroriste Hamas. Iar civili israelieni au fost vizați pe scară largă și direct”, scrie David Horovitz, un jurnalist, autor și fondator al The Times of Israel.

Amploarea atacului

Sirenele răsunau în Israel și la cinci ore de la începutului atacului revendicat de gruparea teroristă Hamas, care controlează Fâșia Gaze, iar pe televiziuni și în mediul online circulau filmări cu teroriști înarmați în ceea ce părea a fi un convoi de șapte sau opt camionete care aduceau teroriști care ucideau și terorizau israelieni, amintește publicația israeliană în versiunea de limbă engleză.

Mohammad Deif, un comandant militar de la vârful Hamas, a anunțat începerea operațiunii pe un canal media al gupării, cerând palestinienilor de pretutindeni să vină la luptă. Hamas este o organizație declarată teroristă de SUA, UE și alte state occidentale.

„Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care va înceta ultima ocupație de pe pământ”, a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete. Armata israeliană a oferit, până în prezent, un bilanț de circa 2.500 de rachete care au vizat teritoriul israelian.

Gardul sofisticat de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza – o barieră despre care forțele defensive (IDF) spunea că oferă o protecție ermetică – a fost penetrat în mai multe locuri, a transmis Radioul Armatei.

Confruntări au avut loc în mai multe zone rezidențiale din sudul țării, iar rezidenților din apropierea graniței cu Gaza li sa ordonat să rămână în casele lor, cu ușile încuiate. Unii au sunat la televiziuni pentru a se plânge că teroriștii trag în casele lor, iar forțele defensive israeliene nu sunt nicăieri. Comisarul de poliție Kobi Shabtai a anunțat 21 de „zone active” de confruntare în sudul Israelului.

Hamas terrorists seen clashing with Israeli forces in southern Israel. pic.twitter.com/uJWd07xpVO

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 7, 2023

Times of Israel mai notează că, „în ciuda cenzurii”, au existat informații despre o „îngrijorare considerabilă” cu privire la posibilitatea ca soldații și civilii să fie răpiți și duși înapoi în Gaza, teritoriul controlat de Hamas. Relatări repetate ale presei israeliene vorbesc despre oameni înarmați Hamas la bazele și pozițiile IDF.

IDF și premierul Benjamin Netanyahu au anunțat în cele din urmă starea de război, avertizând în același timp asupra afirmațiilor inexacte și a știrilor false, pe fondul unor relatări neconfirmate privind multiple victime militare și civile israeliene.

„Sunt într-un război cum nu am mai văzut”

Chiar și atunci când liderii politici israelieni au început să se reunească în consultări de urgență, în timp ce întreaga amploare a asaltului Hamas devenea clară, presa a început să citeze oficiali anonimi care au criticat oficialii politici și militari pentru faptul că Israelul, preocupat de disputele interne, a fost din nou luat prin surprindere.

„Suntem într-un război cu Gaza, cum nu am mai văzut până acum”, a declarat Danny Kushmaro, prezentatorul de știri al Canalului 12 TV.

„Tot Israelul se întreabă: unde este IDF, unde este poliția, unde este securitatea?”, a spus și Eli Maron, fostul șef al Marinei israeliene, alături de el în studio. „Este un eșec colosal; ierarhiile au eșuat pur și simplu, cu consecințe vaste”, a continuat fostul oficial militar.

Amos Yadlin, un fost șef al serviciilor de informații ale IDF, a invocat ecouri ale Războiului de Yom Kippur – un alt atac marcat de „eșecul serviciilor de informații”, inamicul fiind cel care a inițiat conflictul. Cu toate acestea, a subliniat el, Israelul trebuie să rămână calm.

Prioritatea imediată, a spus Yadlin, este de a-i depista pe toți teroriștii din interiorul Israelului și de a împiedica extinderea conflictului pe alte fronturi, în special cu Hezbollah, organizație paramilitară șiită Din Liban cu circa 15.000 de combatanți, finanță și antrenată de Iran.

„Cea mai grea lovitură aplicată de teroriști este cea morală”

Din punct de vedere istoric, această dimineață va fi amintită ca un „eșec” din toate punctele de vedere, a scris și editorialistul Attila Somfalv, într-un text pentru publicația Ynetnews. Prețul greu plătit de cetățeni pentru comportamentul defectuos al factorilor de decizie este insuportabil și îngrozitor, a subliniat el.

Pentru editorialistul Ynetnews, marele eșec al zilei este cel al guvernului. „În ultimele zece luni, guvernul Netanyahu s-a concentrat în principal pe dezmembrarea societății israeliene și pe încercarea de a prelua controlul asupra centrelor de putere, promovând o reformă eșuată care a ridicat un zid chinezesc de furie în rândul diferitelor segmente ale populației”, scrie Somfalv.

„În loc să construiască o națiune, Netanyahu și aliații săi au fost ocupați cu distrugerea ei. În loc să consolideze răspunsul isrelian, ei i-au denigrat pe soldați, piloți și pe oricine nu se alinia cu agenda antidemocratică a guvernului”, a mai scris editorialistul.

Indiferent de ce se va întâmpla și de care vor fi concluziile, a continuat el, „este deja clar că cea mai grea lovitură pe care teroriștii au aplicat-o Israelului este cea psihologică, morală”.

„Disuasiunea s-a prăbușit, iar imaginile îngrozitoare care inundă rețelele sociale, inclusiv cadavre de civili, răpiri, lupte de stradă și tancuri ale IDF în flăcări – aceste imagini nu sunt nimic mai puțin decât o catastrofă”, a concluzionat Somfalv.

„Un eșec pentru istorie”

Șocat de cele întâmplate sâmbătă dimineață se declară și Peter Beaumont, reporter de politică externă la The Guardian cu experiență în conflictele din Orientul Mijlociu. În decurs de câteva ore, zeci de militanți din Gaza au spart gardul de frontieră în sudul Israelului, surprinzând pozițiile militare locale, amintește el într-un comentariu intitulat „Un eșec pentru Istorie”.

„În timp ce imaginile cu câteva mii de rachete care traversează cerul au devenit familiare de-a lungul anilor în timpul creșterilor periodice ale tensiunilor în jurul Gaza, imaginile cu echipele de asalt Hamas care se deplasează pe străzi în comunități precum Sderot, care explodează porțile unui kibbutz și trage asupra mașinilor și pietenilor reprezintă scene la care nu au fost martori majoritatea israelienilor”, menționează el.

Jurnalistul britanic conchide că desfășurarea evenimentelor este „surprinzătoară pentru că supravegherea de către Israel a societăților palestiniene este atât extrem de sofisticată, cât și extrem de invazivă, monitorizarea activității Hamas în special fiind una dintre cele mai importante sarcini pentru instituția de securitate.”

Lecțiile trecutului

În războiul de două săptămâni purtat de Israel cu Hamas în 2021, scurtul israelian Iron Dome a jucat un rol important întrucât a doborât majoritatea rachetelor Hamas, dar și-a arătat vulnerabilitatea. Presa sublinia atunci că unele proiectile au reușit totuși în câteva rânduri să își atingă ținta, semn că capacitățile militare ale palestinienilor au crescut.

Iron Dome (cupola de fier) este un sistem antiaerian dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin financiar și tehnologic din SUA.

Deși a respins cea mai mare parte a atacurilor aeriene, în 2021, sistemul a fost totuși penetrat, atunci când Hamas a reușit să lanseze peste 100 de rachete în doar câteva minute, în două rânduri. Doi ani mai tărziu, astăzi, armata israeliană a precizat că Hamas a tras circa 2.500 de rachete în decurs de câteva ore.

În timpul războiului din Gaza din 2014, Hamas a tras spre Israel în jur de 4.000 de rachete, pe parcursul a 50 de zile. În general, a lansat în jur de câteva zeci de rachete în fiecare zi, răspândite pe tot parcursul zilei, o diferență uriașă față de cele 2.500 trase astăzi în mai puțin de cinci ore.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *