Un fermier din Canada va avea prima generație de vaci modificate genetic pentru a fi mai prietenoase cu mediul

Un fermier din Canada va avea prima generație de vaci modificate genetic pentru a fi mai prietenoase cu mediul

Creșterea vitelor care emit mai puțin metan ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de producere de gaz cu efect de seră, spun oamenii de știință și experții din industria bovinelor, relatează Reuters.

Noua generație va începe când vițeii fermierului canadian Ben Loewith se vor naște în primăvara viitoare. Aflat la a treia generație de fermieri din familia sa, bărbatul a început în iunie să inseminare artificial 107 dintre vacile sale cu materialul seminal care a fost lansat pe piață, cu o trăsătură genetică cu conținut scăzut de metan.

Compania a început în această primăvară să comercializeze materialul seminal modificat genetic în 80 de țări. Printre cumpărători se numără o fermă din Marea Britanie și companii din industria lactatelor din SUA și Slovacia, a declarat vicepreședintele Drew Sloan.

Dacă este adoptată pe scară largă, creșterea vitelor cu conținut scăzut de metan ar putea avea un „impact profund” asupra emisiilor la nivel global, a spus Frank Mitloehner, profesor de zootehnie la Universitatea din California, care nu a fost implicat în dezvoltarea trăsăturii.

Unii oficiali din industria produselor lactate nu sunt însă convinși modificările genetice și avertizează că ar putea cauza probleme de digestie.

Departamentul de agricultură al Canadei a declarat că nu a evaluat încă sistemul de evaluare a metanului care stă la baza produsului, dar că reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importantă”.

Creșterea bovinelor reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Metanul este al doilea cel mai mare gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon.

Materialul de reproducere cu conținut scăzut de metan este produsul unui parteneriat dintre Semex și agenția de înregistrare a laptelui din Canada Lactanet și se bazează pe cercetările oamenilor de știință canadieni.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *