Un focar de pestă porcină africană a fost identificat la o fermă din Olt. Peste 11.000 de animale vor fi sacrificate

Un focar de pestă porcină africană a fost identificat la o fermă din Olt. Peste 11.000 de animale vor fi sacrificate

Un focar de pestă porcină a fost identificat la o fermă din localitatea Negreni, Olt, informează reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Peste 11.000 de animale vor fi sacrificate.

Peste 11.000 de porci vor fi sacrificați, după identificarea unui focar de pestă porcină, în Olt

Focarul de pestă porcină a fost confirmat de analizele efectuate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a aprobat planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în ferma din satul Negreni.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 25.04.2024 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

În data de 25.04.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, unde aplică măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare”, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

Zona de supraveghere pentru pestă porcină

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

Scornicești – Șuica, Mogoești, Rusciori, Costantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești;
Potcoava – Potcoava – Fălcoeni, Trufinești;
Optași – Măgura;
Sîrbii Măgura – Vitănești;
Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni;
Tătulești.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Ca boala să nu mai fie răspândită, toate animalele trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație, au mai informat reprezentanții DSVSA Olt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *