Un fost parașutist rus din trupele speciale ajuns guvernator în Volgograd vrea să redenumească orașul Stalingard

Un fost parașutist rus din trupele speciale ajuns guvernator în Volgograd vrea să redenumească orașul Stalingard

Guvernatorul regiunii ruse Volgograd, Andrei Bocearov, își dorește redenumirea orașului și revenirea la vechiul nume, Stalingrad. Iar șansele ca acest lucru să se realizeze sunt destul de mari, scrie Meduza, care face o analiză a contextului în care are loc această inițiativă.

Se pare că e din ce în ce mai posibil ca Stalingradul să se întoarcă pe harta Rusiei, undeva după martie 2024, înlocuind „Volgogradul” și anulând destalinizarea numelui orașului ordonată de Nikita Hrușciov, acum mai bine de 60 de ani.

Mai multe surse au declarat pentru Meduza că guvernatorul Volgogradului, Andrei Bocearov, are motivația personală și legăturile politice necesare pentru a continua această inițiativă, în ciuda obiecțiilor din partea localnicilor și a Kremlinului. Andrei Perțev, de la Meduza, explică modul în care numele celui mai brutal dictator al URSS a devenit o prioritate în 2023.

Ideea de a redenumi Volgograd Stalingrad a început să fie serios discutată la sfârșitul anului 2022. Apoi, inițiativa organizațiilor locale de veterani a fost susținută de Duma regională, iar guvernatorul regiunii, membrul al partidului Rusia Unită, a anunțat crearea „unui consiliu public pentru un studiu preliminar al opiniilor locuitorilor cu privire la redenumirea orașului în Stalingrad.”

Doi interlocutori apropiați administrației prezidențiale a Federației Ruse și o sursă apropiată lui Bocearov au subliniat că ideea redenumirii orașului i-a aparținut guvernatorului și nu a fost izvorâtă de la Kremlin. „Nu în sensul că el este singurul autor, comuniștii și-au propus de mult să facă asta, au fost și alte cereri și declarații, dar Bocearov poate implementa ideea. Este un funcționar cu resurse administrative”, a explicat o sursă apropiată Administrației Prezidențiale.

O cunoștință a guvernatorului, într-o conversație cu Meduza, l-a descris pe Bocearov drept un „războinic” care vrea să redenumească orașul „sincer, și nu din motive oportuniste”. Bocearov este un fost parașutist care în timpul primului război cecen a comandat o companie de recunoaștere, iar în 1996 a primit titlul de Erou al Rusiei pentru „curaj și eroism demonstrat în timpul unei misiuni speciale”.

Un alt interlocutor al lui Meduza, care-l cunoaște pe guvernator, susține: „Este real, și nu militar de fotoliu, deși armata e în trecutul lui. Este un Erou al Rusiei și este foarte mândru de acest titlu. Își îmbracă uniforma și participă la parade. Stalingradul este din aceeași categorie.”

Ambii cunoscuți ai lui Bocearov au remarcat că „visul” de a redenumi Volgogradul în Stalingrad i-a apărut acestuia imediat după numirea sa ca guvernator al regiunii, în 2014. Înainte de aceasta, nu a avut nimic de-a face cu regiunea Volgograd: a lucrat ca deputat al regiunii natale Briansk, apoi a condus comitetul executiv al „Frontului Popular Toată Rusia”, pro-Putin.

Unul dintre cunoscuții lui Bocearov a spus sursei citate că guvernatorul a vrut inițial să redenumească orașul pentru cea de-a 80-a aniversare a bătăliei de la Stalingrad, care a fost sărbătorită la 2 februarie 2023. „Erau șanse mai mari de redenumire până la acea dată. În plus, guvernatorul înțelege că președintelui îi plac ideile care vin, sau cel puțin se presupune că vin, de jos. A înțeles că ar putea să-i placă și ideea redenumirii în sine, mai ales pe fundalul organizării Districtului Militar de Nord”, a explicat el.

Cu toate acestea, potrivit a două surse apropiate Kremlinului, blocul politic al administrației prezidențiale s-a opus acestei decizii (chiar dacă, în același timp, în oraș a fost ridicat un monument al lui Stalin, în cinstea aniversării).

În cele din urmă, Kremlinul ar fi decis că orașul ar trebui să-și păstreze numele anterior, deoarece în Volgograd ideea de a redenumi orașulnu este foarte populară: „De ce să-i deranjezi pe oameni din senin?” Astfel de sentimente sunt evidențiate, de exemplu, de rezultatele unui sondaj realizat de grupul rus de cercetare de teren. Potrivit datelor, ideea de a reveni la numele Stalingrad este susținută de doar 25% dintre respondenți (cu toate acestea, doar 10 mii de oameni au semnat o petiție prin care cer să nu redenumească orașul). Date similare au fost publicate în februarie 2023 de VTsIOM : conform sondajului, 67% dintre participanții la studiu „mai degrabă nu susțin” inițiativa. „Semnalul nu ar putea fi mai clar. Sondajul a fost realizat de unul dintre principalii contractori de la Kremlin și comandat de think tank-ul Kremlinului”, a comentat una dintre sursele apropiate Aadministrației Prezidențiale.

Bocearov a acceptat semnalul și a declarat că nu va pune presiune asupra locuitorilor orașului. Cu toate acestea, doar o lună mai târziu a revenit la ideea lui. Mai întâi, autoritățile au ținut o ședință închisă a „consiliului de cercetare a opiniei publice” cu privire la redenumirea orașului, apoi au lansat un sondaj preliminar în rândul cetățenilor, cu privire la un referendum privind rvenirea la numele Stalingrad, iar la sfârșitul lunii noiembrie au adoptat complet o lege care a schimbat chiar parametrii acestui referendum. Înainte de aceasta, ar fi fost posibil să se redenumească Volgogradul numai dacă majoritatea locuitorilor orașului ar fi votat pentru aceasta. Acum toți locuitorii regiunii vor putea vota la referendum (dacă acesta va avea loc).

Vladimir Putin și guvernatorul regiunii Volgograd, Andrei Bocearov, pe 2 februarie 2023, la Volgograd, la a 80-a aniversare a bătăliei de la Stalingrad. Foto: Profimedia Images

Acest pas este ideea președintelui parlamentului regional, fostul viceguvernator pentru politică Alexander Bloșkin. „[Bloshkin este] un bărbat din zonă, a fost președintele unei ferme colective, apoi șeful unui district rural. În trecut, a fost funcționar al PCUS. De asemenea, are o dorință sinceră [să redenumească Volgograd]”, a explicat unul dintre cunoscuții lui Bocearov.

„Bloșkin este un bunic viclean, înțelege că orașul nu va vota, se va opune. Pe de altă parte, în calitate de fost lider din interior, știe că în sate și orașe mici se pot obține rezultate”, a adăugat o altă sursă.

Toate sursele cu care a discutat Meduza sunt de acord cu un lucru: Bocearov și-a putut permite astfel de demersuri pentru că, de când lucrează în ONF, are „acces direct” la Putin și în această chestiune poate să nu țină cont de opinia blocului politic al Administrației Prezidențiale”.

Iar Putin a numit regiunea Volgograd „Țara Stalingradului” în 2011.

Surselor Meduza le-a fost greu să spună ce ar putea împiedica redenumirea orașului. În același timp, cel puțin formal, acest lucru este încă departe. Nici măcar un referendum nu a fost programat, iar data posibilă a acestuia este, de asemenea, neclară. Dacă va avea loc, blocul politic al Kremlinului nu ar dori ca referendumul să se suprapună cu alegerile prezidențiale, programate pentru martie 2024. Acest lucru ar putea „înfuria populația din Volgograd”, sugerează sursele lui Meduza.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *