Un grup de intelectuali români le-au cerut lui Vladimir Putin și Xi Jinping să salveze România, anunță Radio Europa Liberă. Acum se dezic

Un grup de intelectuali români le-au cerut lui Vladimir Putin și Xi Jinping să salveze România, anunță Radio Europa Liberă. Acum se dezic

Cofondatorii unei organizații marginale conspiraționiste numită Group for Romania (GPR) se distanțează de grup și de mesajul său anti-occidental, după ce acesta a făcut apel la ajutorul Chinei și la intervenția Rusiei pentru a restabili „suveranitatea” pierdută a României.

Cei care au părăsit grupul spun că mesajul este rușinos

În ultimele săptămâni, grupul – care includea lectori universitari, un fost judecător, economiști, precum și actori proeminenți – a făcut apel la președintele rus Vladimir Putin și la președintele chinez Xi Jinping pentru salvarea dintr-un „regim politic iudeo-euro-atlantic.”

Cei care au părăsit GPR au criticat acel mesaj ca fiind „rușinos” și „de neiertat”, iar un cunoscut politolog român l-a descris drept un rezultat riscant al „halucinației”.

Într-o petiție online din 26 martie, intitulată Comunicatul nr. 9 privind relațiile cu Federația Rusă, adresată lui Putin și altor lideri ruși, GPR a enumerat nemulțumirile percepute rasiale, etno-naționaliste și istorice și a spus că „România a căzut din statutul de colonie la statutul de teritoriu aflat sub ocupație militară străină. Sperăm, domnule președinte Putin, că veți ajuta România în viitoarele momente istorice să redevină o țară suverană.” Până pe 5 aprilie, petiția a atras 17 semnături.

Câteva zile mai târziu, Comunicatul nr. 10 era îndreptat către China și îi îndemna pe Xi și Beijingul să ajute România „să scape de subdezvoltarea la care a fost condamnată de iudeo-occidentalii care au pus mâna pe țara în deceniile de după asasinarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu”.

Contactați de Serviciul Român al RFE/RL, o serie de fondatori GPR și alte personalități marcante au negat că au vreo legătură cu apelurile către Moscova și Beijing.

Actorul Florin Zamfirescu, care este membru al grupului de un deceniu și a fost purtătorul de cuvânt al grupului încă din ianuarie, a declarat că se opune cererii către Moscova și a părăsit organizația după ce a văzut textul unui comunicat anterior.

„Da, avem o situație dificilă în UE, dar a ne adresa adversarului așa cum a propus cel care a scris comunicatul este de neiertat!” Zamfirescu a spus într-o declarație scrisă. „Suntem în tabăra europeană și singura modalitate de a corecta ceva cu care nu suntem de acord este între noi, nu despărțiți!”

Dan Puric spune că s-a retras din GPR

Unul dintre presupușii semnatari, actorul și regizorul Dan Puric, a declarat pentru RFE/RL că s-a retras din GPR cu mult timp în urmă, deși nu a precizat când. El a fost enumerat ca membru al organizației într-un document de strategie din ianuarie.

„Fie că este vorba de Statele Unite ale Americii sau de Federația Rusă, poziția noastră trebuie să fie echilibrată, demnă și lipsită de asemenea atitudini servile”, a spus Puric. „Consider această petiție rușinoasă”.

De comunicate s-a distanțat și Adrian Toni Neacsu, un avocat și funcționar de seamă care a fost printre membri în ianuarie. „Nu am semnat nicio petiție și nu am discutat-o”, a spus el. „Eu nu fac politică, iar părerile mele sunt exclusiv despre chestiuni legale și constituționale”.

Grupul pentru România și-a anunțat apariția ca inițiativă civică în 2015, cu o așa-numită Constituție a cetățenilor care prescrie soluții populiste radicale pentru reluarea puterii politice și economice și restabilirea valorilor morale și spirituale.

Acesta a susținut că „o mafie financiară transnațională ne-a furat statul” și și-a stabilit obiectivul de a câștiga alegeri parlamentare, prezidențiale, locale și europarlamentare pentru a relua România prin „curățarea conducerii statului de trădători și înlocuirea lor cu patrioți”.

Dar nu a câștigat niciodată o bază politică serioasă și s-a redenumit de mai multe ori de atunci, inclusiv după moartea, în martie 2019, a arhitectului său ideologic, economist și suveranist deschis Constantin Cojocaru.

Nu toți semnatarii din ianuarie s-au dezis de comunicat

Cezar Dinu-Avramuta, un activist si educator supranumit „stegarul Daciei”, după ce imaginile lui au devenit virale fluturând vechiul standard militar al unui șarpe cu cap de lup în timpul unei demonstrații, spune că aceste comunicate sunt utile și necesare pentru interesele „profunde” ale României.

El a spus Serviciului Român al RFE/RL că pentru a le înțelege e necesară o „cunoaștere profundă a istoriei, relațiilor internaționale și a securității internaționale” și a adăugat că politicienii ca Putin vor înțelege acest lucru.

Scriitorul și regizorul Miron Manega spune că a semnat și el. „Există acum, în lume, doi piloni ai suveranității: [fostul președinte al SUA și presupusul candidat republican la președinție] Donald Trump și Vladimir Putin”, a spus el.

„Existența acestor repere globale de suveranitate permite suveranismul unor state mai mici precum România. Cu toate acestea, Donald Trump este departe și nu este încă președinte. Vladimir Putin, în schimb, este președinte, este aproape de noi și este puternic.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *