Un magazin online gigantic din China se promovează puternic în România. Analist, semnal de alarmă pentru retailerii români. Autoritățile avertizează consumatorii

Un magazin online gigantic din China se promovează puternic în România. Analist, semnal de alarmă pentru retailerii români. Autoritățile avertizează consumatorii

Aplicația Temu, un magazin online deținut de către grupul chinez PDD Holdings, cu o valoare de aproximativ 190 de miliarde de dolari, este disponibilă în România din 2023, dar a început de curând să se promoveze agresiv în mediul online din țara noastră. Analiștii spun că aplicațiile de acest gen vor avea succes tot mai mare datorită prețurilor mici, însă autoritățile avertizează consumatorii asupra riscurilor la care se supun.

Românii au început să fie bombardați recent, fie pe Facebook, fie când navighează online, iar aplicația apare printre primele rezultate pe Google atunci când aceștia caută diverse produse pe internet sau fac cumpărături pe internet, cu reclame la o aplicație nouă: Temu.

Sub sloganul „Shop like a billionaire” (fă cumpărături ca un miliardar – n.r.), aceasta propune produse la un preț accesibil, de la haine și bijuterii la ceasuri, jucării și electronice.

Site-ul Temu.com are acum și un subdomeniu .ro, indicativul României, plus un meniu în limba română.

Când intri prima oară în aplicație și îți faci cont dai de o roată a norocului și primești automat o serie de reduceri suplimentare.

Preț mic, succes mare

Analistul economic Adrian Negrescu spune că Temu și aplicațiile chinezești care vând produse ieftine vor avea tot mai mare succes în România și în Europa în viitorii ani, din cauza inflației mari care a afectat puterea de cumpărare a oamenilor.

„Temu a intrat în România cu o politică foarte agresivă de publicitate, ce prinde la români datorită prețului mic. Atenție însă că nu toate produsele arată ca în poze! Partea bună este că au o politică de returnare ce îți permite să primești banii înapoi”, spune Negrescu.

Atac la eMAG și Olx

Acesta se așteaptă ca retailerii online tradiționali din România să fie afectați pe viitor și să ajungă să își reconsidere politicile de prețuri.

„E un semnal de alarmă pentru retailerii români, precum eMAG, dar și Olx. Mai ales că chinezii au învățat să aibă depozite în Europa și acum nu mai durează o lună să îți vină comanda cu vaporul din China. Singurul lucru pe care nu-l reușesc chinezii este că încă nu au calitatea produselor europene”, consideră acesta.

Reprezentanții eMAG și Fashion Days nu au răspuns până acum întrebărilor adresate de Libertatea.

Expert: „Nu vă aruncați la cumpărături de mai mult de câteva sute de euro”

Expertul are câteva sfaturi pentru românii dornici să facă cumpărături pe Temu: „Nu vă aruncați la cumpărături de mai mult de câteva sute de euro. Produsele pot să aibă specificațiile prevăzute, dar calitatea, nu. Sfatul meu este ca românii interesați să folosească Revolut sau card virtual”, apreciază Negrescu.

Avertisment de la ANPC

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează la rândul său românii cu privire la riscuri.

„Atât timp cât nu este reprezentat pe teritoriul României, nicio autoritate nu are posibilitatea de control. Nu am putut să controlăm și să amendăm Wizz Air și Ryan Air când consumatorii din România au avut probleme cu biletele și cursele. Noi recomandăm românilor să nu se transforme în amatori de chilipiruri. Asta nu înseamnă că orice e scump este automat de calitate. Noi nu recomandăm astfel de site-uri, le recomandăm site-uri din Uniunea Europeană”, a declarat Constantinescu, pentru Libertatea,

Acesta spune că va demara o analiză asupra Temu și a platformelor similare care vând produse în România.

El le cere consumatorilor să fie vigilenți, să verifice specificațiile produselor și să fie atenți ca garanția să fie oferită în Uniunea Europeană, în caz contrar trebuie să își asume consecințele.

„Mă îndoiesc că dacă iei un televizor o să poți să îl trimiți la garanție în China. La fel la haine, dacă sunt produse ale unor mărci de lux”, a spus acesta.

„Sau poate știu din start că nu sunt originale, dar vor să se laude prietenilor în fața blocului…”, adaugă șeful ANPC.

Românii trebuie să știe că nicio autoritate din spațiul comunitar nu îi poate apăra dacă fac cumpărături din afara UE. Trebuie să alegem operatori economici europeni, sunt mai ușor identificabili. Internetul este un univers Matrix: nu există un element central de autorizare și nu există pârghii de control.

Horia Constantinescu:

Acesta spune că a cerut ca toate entitățile care comercializează produse în România să aibă un punct de contact în țara noastră, fie o firmă specializată, fie prin avocat, astfel încât autoritățile și consumatorii să poată găsi comercianții străini în caz de nevoie.

Ce este Temu

Pe site-ul său, Temu se descrie ca fiind o companie de comerț electronic care pune în legătură consumatorii cu milioane de parteneri comerciali, producători și mărci, „cu misiunea de a le oferi posibilitatea să trăiască conform celor mai îndrăznețe visuri ale lor”.

Temu se angajează să-ți (sic) pună la dispoziție cele mai accesibile produse de calitate pentru a le permite consumatorilor și partenerilor comerciali să-și îndeplinească visurile într-un mediu incluziv. Temu a fost înființat în Boston, Massachusetts, în anul 2022

Temu, pe site-ul său:

La întrebarea de unde provin articolele Temu, pe site-ul companiei se menționează că firma expediază produsele de la furnizori și producători, iar originea produselor poate varia în funcție de produsul achiziționat.

Nu se menționează o țară anume, dar vasta majoritate a produselor sunt din China.

Societatea se laudă cu peste 61 de miliarde de comenzi anuale, peste 11 milioane de parteneri de mărfuri, 10.000 de angajați la nivel mondial și un rulaj de peste 20 de miliarde de dolari.

La contact, aceasta are o adresă din Irlanda: First Floor, 25 St Stephens Green, Dublin 2.

Un gigant chinez puțin cunoscut

Temu este o aplicație deținută de către gigantul chinez PDD Holdings, care are o capitalizare de 187 de miliarde de dolari pe bursă. Acesta deține mai multe platforme, precum Pinduoduo în China și Temu la nivel internațional.

Aceasta din urmă a luat cu asalt mai multe țări din Occident, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, unde vinde produse la preț redus.

Site-ul Investors.com spune că aplicația sa este disponibilă în 48 de țări și a devenit populară în SUA și Marea Britanie de la lansarea sa în toamna anului 2022. „Și a depășit Amazon Marketplace cu peste 31 de milioane de descărcări la nivel mondial între 1 și 22 ianuarie, potrivit Statista”, mai scrie sursa citată.

Acuzații

Nu este însă totul roz: Time.com scria în decembrie 2022 că aplicația „începe, de asemenea, să se bucure de o reputație în ceea ce privește coletele nelivrate, taxele misterioase, comenzile incorecte și un serviciu clienți care nu răspunde la solicitări”.

Aceasta mai nota că postări virale despre Temu există pe Facebook, TikTok și X, fostul Twitter, iar multe dintre acestea folosesc „un limbaj incandescent, care pare a fi reciclat de la o postare la alta”.

De asemenea, Temu a fost acuzată în decembrie anul trecut în Marea Britanie că există riscul ca produsele să fie realizate prin muncă forțată, conform BBC. Compania a răspuns că „interzice strict” utilizarea muncii silnice.

Tot mai multe platforme chinezești

Temu nu este singura aplicație de comerț electronic din China care vinde în Europa: AliExpress – deținută de un alt gigant chinez, Alibaba – face același lucru, dar și Shein, o aplicație cunoscută în special pentru fashion, și unele platforme mai mici, precum Gearbest, Bangood, Geekbuying și Lightinthebox.

ANPC vrea atribuții noi

Horia Constantinescu spune că a cerut suplimentarea personalului agenției pentru a putea face față volumului mare de muncă, astfel încât să poată verifica și importurile.

Horia Constantinescu. Foto: Agerpres

„Avem un proiect în Parlament prin care am cerut suplimentarea cu câte 3 comisari pe fiecare punct vamal, un total de 153 de posturi, pentru a putea verifica și importurile. Noi nu putem cu personalul actual, cu 400 de comisari la nivel național, să facem și controale tematice și să răspundem și la reclamații”, a spus șeful ANPC.

De asemenea, dorește și extinderea atribuțiilor ANPC și în „zona gri a internetului”, respectiv site-uri care comercializează produse, dar în spatele cărora se află persoane fizice, nu firme.

Foto: 123rf

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *