Un marinar are în colecţia personală cel mai vechi mărţişor din România. Cum arată acesta: „Este un unicat” (FOTO)

Un marinar are în colecţia personală cel mai vechi mărţişor din România. Cum arată acesta: „Este un unicat” (FOTO)

Mărțișorul este, în mod tradițional, un mic obiect legat de un șnur alb și roșu, dar poate lua diverse forme, cum ar fi broșe, pandantive, brățări sau chiar simpli șnururi împletite.

Se pare că cel mai vechi mărțișor din România datează din anul 1872 și se află în posesia unui marinar din Constanţa.

Cum arată cel mai vechi mărțișor din România

Colecționarul a reușit să strângă de-a lungul timpului peste 200 de mărțişoare din aur şi argint, însă în colecția sa se află unul vechi de peste 150 de ani. Este vorba despre o monedă de argint cu şnur aparte.

„Este un unicat. Este achiziţionat de către mine de la un colecţionar din Iaşi. Este un mărţişoar foarte fin lucrat. Este a unui gravor bijutier. Avem 1 Martie 1872 gravat pe faţă şi se secondată de două coroane, laure şi măslin. Pe revers, avem central o inimă înflăcărată”, a declarat Georgian Anghel, notează observatornews.ro.

Sursa Foto: Captură Video

Bărbatul are o colecţie cu exemplare preţioase

În vârstă de 45 de ani, Georgian Anghel a devenit interesat de istoria podoabelor după ce a achiziționat un mărţişor deosebit al flotei marine. Un alt mărțișor vechi și foarte valoros pe care bărbatul îl are în colecție este cel în care apare Baba Dochia.

„1 Martie 1895, datat de data aceasta şi trecut inscripţia „La mulţi ani cu sănătate!”. Începerea anului nou. În mitologia romană, anul începea pe 1 Martie. Dochia era fiica lui Decebal. Aici o vedem pe Ceahlău”, a mai spus Georgian Anghel.

„Sunt mărţişoare care au fost lucrate de cunoscuţi gravori ai vremii, printre care cel mai cunoscut este Theodor Radivon, care a devenit apoi gravoarul regal al României. Avem reprezentările Babei Dochia în nişte mărţişoare foarte frumoase, de la sfârşitul secolului al 19-lea, 1895-1996. Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor”, a transmis și Cerasela Dobrinescu, reprezentant Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *