„Un miracol de Crăciun”. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, și-a recăpătat vederea după 36 de ani

„Un miracol de Crăciun”. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, și-a recăpătat vederea după 36 de ani

Serhi Sidorenko și-a pierdut vederea într-un accident în 1986, când era în armata sovietică. Anul trecut, bărbatul din Ucraina s-a refugiat în Polonia, țară care i-a oferit nu doar siguranța distanței de front, ci i-a redat și vederea. Aici, el a suferit un transplant de cornee, iar acum poate să-și vadă soția, copiii, dar și o lume mult schimbată în cele peste trei decenii, relatează The Guardian.

Pierderea vederii nu l-a oprit pe Serhi Sidorenko din încercarea de a-și urma propriul drum în viață. S-a căsătorit cu Tamara în 1991, a crescut doi copii, iar, mai târziu, a avut o carieră de succes în judo, câștigând bronzul paralimpic în 2008.

În toți acești ani, Serhi s-a simțit iubit și sprijinit, dar totuși simțea că ceva lipsea din viața lui. Când a călătorit prin lume pentru judo, nu a văzut locurile în care se afla. În plus, nu a putut vedea niciodată cum arată fiul și fiica sa.

Când Rusia a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, anul trecut, cei doi și-au părăsit orașul natal Jîtomîr, la vest de Kiev, și s-a mutat în orașul polonez Poznan împreună cu fiica lor, Margarita. Acolo, Serhi a auzit despre un profesor care a efectuat transplanturi de cornee la Katowice. La mijlocul lui decembrie 2022, i-a venit rândul la operație.

Când asistentele au scos pentru prima dată bandajele, la câteva ore după operație, tot ce a putut vedea era lumină. Lumină dureros de strălucitoare, de parcă cineva i-ar fi direcționat un fascicul direct spre fața lui. Asistentele au aplicat picături pentru ochi și au legat din nou bandajele.

Câteva ore mai târziu, au scos din nou bandajele, iar Serhi a putut distinge conturul neclar al chipului unei asistente care îl privea prin lumina strălucitoare. A doua zi dimineața, profesorul care l-a operat a făcut o vizită și bandajele s-au desprins încă o dată.

S-a ridicat din pat și s-a uitat prin cameră. L-a văzut pe profesor și pentru prima dată în lunga lui căsnicie și-a văzut soția, Tamara. Copleșit de emoție, a repetat un singur cuvânt: „Văd!” Era momentul pe care l-a așteptat 36 de ani.

Surprizele din jurul său

După câteva zile de odihnă în spital, Serhi a fost externat în dimineața zilei de 24 decembrie, cu vederea complet restabilită la ochiul drept. În timp ce el și soția lui se îndreptau de la spital la gară, Tamara l-a îndemnat să se grăbească, ca să nu piardă trenul. Dar tot felul de lucruri îi distrăgeau atenția acum că i-a revenit vederea într-un ochi.

Când o femeie a trecut pe lângă el cu un câine mic și pufos în lesă, el s-a oprit. Își amintea de câinii ciobănești din tinerețea sa sovietică, dar nu știa că oamenii țineau câini atât de mici care arătau ca niște jucării. Era fascinat de felul în care oamenii se îmbrăcau, de clădiri și de cum arătau mașinile în 2022. Ultima dată când a putut vedea, majoritatea mașinilor erau vechiul model sovietic Lada.

Cuplul a prins trenul și a ajuns la Poznan după lăsarea întunericului. Era Ajunul Crăciunului, iar când au ajuns acasă masa de Crăciun era deja pregătită, plină de diverse preparate pregătite de Marta, poloneza care îi găzduiește. De asemenea, a fost prezentă și fiica Margarita. Serhi s-a uitat la fiica lui și a văzut-o pentru prima dată.

„A fost un miracol de Crăciun”, spune el, amintindu-și cine de Crăciun din 2022.

Serhi știa că există o șansă teoretică ca o operație să-i readucă vederea, dar astfel de intervenții chirurgicale nu erau disponibile în Ucraina. Apoi a urmat invazia rusă. Nu a vrut să plece de acasă, dar fiica lui a fost îngrozită de sirenele de raid aerian, iar familia a decis să se mute pentru o vreme în Polonia. A fost o decizie care, în cele din urmă, l-a ajutat pe Serhi să-și recapete vederea.

Peste 12 milioane de oameni la nivel global au nevoie de un transplant de cornee, potrivit unui studiu din 2015. Majoritatea nu vor primi niciodată un asemenea transplant din cauza lipsei posibilității în țările lor natale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *