Un nou summit european la Bruxelles pentru a înarma mai bine Kievul / Solicitări către statele UE să-și pună economiile „pe picior de război”

Un nou summit european la Bruxelles pentru a înarma mai bine Kievul / Solicitări către statele UE să-și pună economiile „pe picior de război”

Liderii UE urmează să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta modalități de a spori radical sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, pe fondul solicitărilor către statele membre să-și pună economiile „pe picior de război”.

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles pentru a căuta modalități de sprijin pentru Ucraina

Alimentată de ceea ce un diplomat a spus că este un nou „simț de urgență” în privința războiului din Ucraina, retorica asupra Moscovei s-a întărit considerabil în ultimele zile, potrivit The Guardian.

De asemenea, joi se așteaptă ca prim-miniștrii să examineze planurile litigioase de a confisca miliarde de euro în dobândă din activele înghețate ale Rusiei și de a trimite marea majoritate a banilor în Ucraina.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat într-o scrisoare înainte de summit adresată liderilor: „Acum, că ne confruntăm cu cea mai mare amenințare la securitate de la cel de-al doilea război mondial, este timpul să luăm măsuri radicale și concrete pentru apărare… pentru a fi pregătiți și puneți economia UE pe picior de război.”

Un astfel de limbaj reflectă o conștientizare tot mai mare că UE trebuie să-și intensifice campania pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul și să-și asigure capacitatea de apărare pe termen lung. Dar are ca scop, de asemenea, pregătirea publicului european pentru cereri mari de apărare financiară, inclusiv achiziționarea comună de arme.

Avertizând că europenii „se confruntă cu un moment crucial”, Michel a spus că sarcina principală cu care se confruntă liderii UE este „furnizarea rapidă a ajutorului militar Ucrainei” pentru a construi pe o inițiativă recentă a Republicii Cehe, care a reușit să procure 300.000 de obuze de artilerie pe piețele externe în doar trei săptămâni.

O sursă de rang înalt a spus că aceste arme vor fi livrate „în câteva săptămâni”, dar că, pe termen mai lung, Europa trebuie să dezvolte o politică de apărare. „În ultimii cinci până la 10 ani, totul a fost de a reduce bugetul apărării. In fiecare an; acum asta s-a schimbat”, a spus persoana.

Obligațiunile pentru apărare, pe masa discuțiilor

Liderii vor discuta joi despre obligațiunile de apărare, care au fost lansate de unii, inclusiv de președintele francez, Emmanuel Macron, ca mijloc de finanțare a creșterii investițiilor în apărare.

Vecinii Ucrainei, precum Estonia, sunt în favoarea utilizării obligațiunilor de apărare, în timp ce alte state, inclusiv Țările de Jos și Finlanda, se opun ideii unei datorii comune a UE.

Scholz, Macron și Tusk caută să creeze o punte între diviziunile europene cu Ucraina – urmăriți în direct

Cealaltă idee mare – chiar dacă controversată – pe masă este confiscarea a miliarde de euro în dobândă la activele rusești, o mișcare despre care susținătorii spun că ar putea strânge 27 de miliarde de euro în profitul generat în următorii patru ani pentru Ucraina.

Cu toate acestea, diplomații spun că propunerile sunt încă pline de dificultăți legale.

Kremlinul a declarat miercuri că o astfel de mișcare ar fi o „încălcare fără precedent a dreptului internațional”.

O sursă a spus că unii membri G7 au mers deja mai departe decât UE și se gândeau dacă ar putea folosi și capitalul activelor rusești, care include aur, numerar și obligațiuni, înghețate în țările lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *