Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”

Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”

Așa-zisa inițiativă de pace a președintelui rus Vladimir Putin ar putea fi ultima șansă de a păstra Ucraina ca stat, susține Viktor Medveciuk, un oligarh și fost politician ucrainean pe care președintele Rusiei l-a „răscumpărat” de la Kiev în schimbul unor prizonieri de război. Putin a propus ca Ucraina să renunțe la regiunile administrative în care Rusia își are acum trupele. Medveciuk a acordat un amplu interviu pentru agenția rusă de presă de stat TASS.

Interesele Rusiei și ale poporului ucrainean, după respingerea propunerii de pace a lui Vladimir Putin, dictează „eliberarea” Odessei și a altor orașe. Acest lucru a fost declarat în interviu de către Medveciuk, șeful mișcării „Altă Ucraina” și fost lider al partidului „Platforma Opoziției – Pentru viață”, interzis în Ucraina.

„O expresie foarte precisă este eliberarea. Interesele de securitate ale Rusiei impun necesitatea unei acțiuni militare suplimentare pentru a combate regimul neo-nazist, pentru a obține demilitarizarea și denazificarea completă”, a spus Medveciuk, comentând despre posibilitatea cuceririi Odesei și a altor orașe, după ce a Ucraina a refuzat propunerea liderului rus pentru o situație de reglementare a războiului.

În același timp, potrivit acestuia, „este clar că interesele regimului Zelenski și interesele poporului ucrainean sunt direct opuse”. „Ucrainenii vor pace, iar Zelenski și păpușarii occidentali vor război, chiar și cu prețul exterminării poporului ucrainean. Și acești oameni trebuie să fie eliberați de acest guvern nazist criminal”.

În societatea ucraineană, crede Medveciuk, „există un proces de realizare a adevăratei fețe a regimului Zelenski”. „De aceea i-a fost frică de alegeri și a uzurpat puterea, pentru că orice guvern ulterior îl va judeca”.

„Am spus deja de mai multe ori că Ucraina, în cea mai mare parte, este situată pe teritorii istorice rusești, prin urmare reunificarea celor care trăiesc în aceste teritorii cu Rusia este un proces istoric justificat, care a fost deja lansat și va continua”, a concluzionat Medveciuk, care a fost arestat pe 12 aprilie 2022, în timp ce încerca să fugă din Ucraina, fiind acuzat că apără interesele Rusiei și că a orchestrat o încercare de lovitură de stat.

Pe 21 septembrie 2022, în cadrul unui schimb de prizonieri de război, Medveciuk a fost transferat către partea rusă în schimbul luptătorilor regimentului Azov. În martie 2023, Zelenski i-a retras cetățenia ucraineană.

Pe 14 iunie, liderul rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a vorbit despre prăbușirea sistemului de securitate euro-atlantic și a propus construirea unei noi arhitecturi care să țină cont de interesele tuturor statelor din continent.

Putin a numit și condițiile pentru rezolvarea situației din Ucraina. Printre acestea se numără retragerea Forțelor Armate ucrainene din regiunile ucrainene ocupate de Rusia și refuzul Kievului de a adera la NATO. În plus, Rusia consideră că este necesar să se ridice toate sancțiunile occidentale împotriva sa și să stabilească un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare pentru Ucraina.

Zelenski îi cere lui Putin să-și retragă armata din Ucraina

Kievul poate începe chiar mâine discuţii pentru pace cu Rusia, dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat, duminică, 16 iunie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul summitului privind pacea în Ucraina desfăşurat în Elveţia, transmite BBC.

„Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Putin a afirmat că este gata de negocieri.

Zelenski a declarat însă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit „în orice fel putem”, fie prin mijloace militare fie prin mijloace diplomatice. „Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt”, a spus Zelenski, într-o conferinţă de presă din finalul summitului, citat de AFP.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share