Un român din cinci nu și-a putut plăti cheltuielile curente anul trecut. Unde se înregistrează cele mai mari restanțe

Un român din cinci nu și-a putut plăti cheltuielile curente anul trecut. Unde se înregistrează cele mai mari restanțe

Românii întâmpină dificultăți cu plata utilităților, iar proprietarii de locuințe au probleme cu deteriorarea gospodăriilor, scrie Ziare.com, care citează ancheta „Condițiile de viață ale populației din România în anul 2022”, realizată de către Institutul Național de Statistică (INS).

Un procent de 18,5% din gospodării au menționat cel puțin o situație de a nu putea achita la timp unele cheltuieli, situație cauzată de situația financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plățile restante, cele mai multe au fost facturile la energie electrică (75%), urmate de cele cu întreținerea (68,1%).

Restanțe la chirie au fost în 14,6% din cazuri, iar 7,4% au înregistrat restanțe la ratele bancare pentru împrumuturi, altele decât cele pentru achiziția unei locuințe. Conform sursei citate, ponderea mai mică a acestor restanțe este explicată prin specificul acestora, adică sancţionarea mai severă a nerespectării termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.

Familiile cu copii mulți și părinții singuri au probleme

Cel mai adesea au fost înregistrate restanțe în rândul gospodăriilor cu copii în întreținere, în cele cu un părinte singur și în cele cu doi adulți și cel puțin trei copii.

În mediul rural, cei care nu au putut achita la timp cheltuielile curente importante sunt cu 4,7 puncte procentuale mai mult față de gospodăriile din mediul urban.

Condiții de bază

Românii ocupă cea mai mare pondere a proprietarilor de locuințe la nivel european, cu un procent de 94,6% din total, în vreme ce doar 5,4% dintre conaționali locuiesc cu chirie, conform datelor INS.

În anul 2022, ponderea locuințelor cu baie/duș a fost de 82,1%, iar a celor cu grup sanitar de 81,5%.

După aprecierea proprietarilor, 13,1% dintre gospodării se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase, cele mai frecvente fiind deteriorarea pereților, a podelelor, tocurilor de ferestre, igrasia, fundația sau lumina insuficientă.

În mediul rural, ponderea gospodăriilor cu probleme este mai mare, explicația fiind că la țară predomină casele construite individual, pe când în mediul urbam domină blocurile.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *